Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента

Глоба от 50 лв., ако не махнем стикерите от колите
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 11:40,
104
Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента
Снимка: Архив Булфото

Мнозинство на ГЕРБ подготвя промяна в Кодекса за застраховането, която предвижда от стъклата на автомобилите да се махнат стикерите за кражба и автокаско.

Шофьорите, които не отлепят застрахователните стикери, ще бъдат глобявани с 50 лв.

Промяната беше одобрена на първо четене от парламента. За да стане факт, депутатите трябва да я одобрят още веднъж.

Измененията забраняват на застрахователя да иска допълнителна сума при маркирането на автомобила.   

От опозицията предложиха промените да не се гласуват, защото при писането им не били защитени интересите на шофьорите.

„Такъв текст унижава парламента. Тук определено става въпрос за интересите на двама души – на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е автор на тази идея. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. МВР поема борба с някои застрахователи”, коментира смисъла на промяната левият депутат Петър Димитров.

Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат. „Пада една задръжка за крадците”, подчерта още Димитров. „Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? Държавата – е това е въпросът. Държавата е във ваши ръце, действайте и управлявайте”, обърна се към колегите си от ГЕРБ червеният депутат.

Още по темата

От десницата също изразиха мнение, че част от промените са спорни. „Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко”, коментира съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров.

Синият лидер изрази мнение, че махането на стикерите може да доведе до противоположния резултат – да скочи процентът на кражбите.

„Ако има застрахователни дружества извън закона, с тези мерки проблемът няма да бъде решен”, подчерта Мартин Димитров. И предложи най-късно след година парламентът да провери какъв ще бъде ефектът от тази мярка.

Управляващите защитиха промяната, като обясниха, че тя е навременна и правилна. Гласуването в залата показа следния резултат -  75 „за”, 8 „против ”, 10 въздържали се. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
само да добавя - застраховката си е застраховка. Стикера си е рекет. 2-те са различни неща и не ги бъркайте!
58
0
 
44
 
! Отговори
Men преди 12 години
75+8+10= 93 депутата са взели това решение. Питам къде са останалите 147???? 61% от народните представители ги няма. Това са почти 2/3!!! За какво по дяволите ни е този парламент???
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Цветанов: Стикерите за Каско са предпоставка за престъпност" - Те и стикерите за ГО са предпоставка за престъпност - особенно като те спре патрул на КАТ. - Първото което правят е да погледна него и винетката ио после - "К'во ша праим сеа" 50 лв ама ние сме двама ама и колегата - третия ще дойде
56
3
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
като гледам на повечето коментиращи им е робски манталитета и на представа си нямат как трябва да изглежда една бяла страна! Горките искали си стикерите! Ми напишете си с един маркер на челото "АЗ ОБИЧАМ да ме рекетират" или "Аз съм *** от Кенефия където плащам на часни *** да ме пазят щото още не сме открили обществената полиция както е в много стани в Африка" :D :D :D
55
5
 
5
 
! Отговори
така е в България преди 12 години
Всеки ден им идва нова идея, днес една утре друга.Май на това правителство не му е мястото в парламента ,а сме ги избрали и да ни управляват,тези мутри със селски манталитет и простащината им няма край,но всепак вината си е наша ,какъвто е народа ,такива са и управляващите.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Застраховката одавна не е само рекет бе. Ако си си направил сметката че ти е по исгодно да караш нова кола разбира се че искаш да я застраховаш. Все пак това е инвестиция поне за 5 години. Ако си някой който кара трошка на 20 години и повече и даже не иска да си купи гуми камоли да си направи ГО а за каско да не говорим то нямаш нужда от застраховка. Ти и без това живееш за момента. Практичните хора в цял свят се застраховат. Тук такава култура няма - то култура никаква няма. Незнам как сме в ЕС
53
4
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Уф- ще измислят някакви пищялки застрахователите- като на стоките в магазините-слага я някъде на вратата отвътре и като мине с машинката близо до вратата на колата и пищи-застрахована е при тях, като не-за кражба е!Слагай стикер- махай стикер- аман от глупости! Слагай чип на песа, иначе глоба- сложих- и?!Какво ми даде на мен лично това, освен, че няма да ме глобят?!Да не би като си изгубя песа и който го намери, като го заведе на първи вет. и той ще му каже на кой е?! Еми-няма такава база данни!
52
5
 
19
 
! Отговори
ssss преди 12 години
Боже повръща ми се от турско -комунистическия *** БСП.......както и от Костов.....
51
0
 
8
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Друга тема е, че и цените на застраховките ще скочат.
50
0
 
8
 
! Отговори
Автокаска преди 12 години
В Generali не изискват колата да е маркирана и да има стикери..... аз съм им клиент от 3г. и това си е положението отначало...
49
1
 
23
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Идеята с махането на стикерите е отлична. Може да станем бяла държава, където хората не си заключват колите. Проблемът е мутрите да не си измислят система, по която джамбазите да звънят в централата и да питат по номера на колата дали е застрахована...
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО!!!Сега като забранят лепенката "аз съм рекетиран", булинс и техните отряди за бързо отмъкване сега ще трябва да инвестират в таблет-и, за да знаят кой не си е платил рекетчето, че няма да си е написано на стъклото вече :)))
47
0
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
КОЛКО МЪКА БРОДИ ИЗ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ , в парламента , всичко смърди
46
10
 
3
 
! Отговори
СД преди 12 години
Добър повод да си помислите тия, дето гласувахте за тия *** от ГЕРБ - Нямат 2 гр. мозък, но са готови за *** на лидера ежеминутно.Щом искате безмозъчни мекотели да определят живота, да ви е честито.ьЧ Аз на такъв няма да дам да ми измие колата...
45
3
 
18
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Наличието на стикер - застрахован съм при еди коя си мутра.Липсата на стикер - имам само гражданска, следователно чупи и кради на воля. Премахване на стикерите - 25 лева по-малко на година от нашия джоб, както и равенство за немаркираните, защото тъпунгера, който е решил да краде няма да знае с чии интереси се преплита.
44
7
 
4
 
! Отговори
До Пролетния преди 12 години
"Като нямаш 200 лв. годишно за ГО, значи нямаш и пари за гориво, следователно колата не се вписва в стандарта ти на живот." Бате, ходи си легни, че не си се наспал, моля те. Това беше най-*** и малоумно нещо, лишено от всякаква логика, което съм чел от доста време насам в тоя сайт. А тука скучен ден няма, повярвай ми.
43
4
 
9
 
! Отговори
Нервиран преди 12 години
Защо не пишете в статията, че са гласували и ГО да се плаща накуп?! Няма такава държава!!! От какъв зор ще ми определят дали да имам стикер или не? Аз мога да си я облепя цялата, това си е моята кола.... То по тази логика да ни накарат да си махнем и стикерите на "СОД" от вратите на апартаментите!!! Няма такава малоумщина, няма......
42
0
 
8
 
! Отговори
Пролетния преди 12 години
до 32Нещо много на въпреки ми говориш. Изнервил си се яко и даже помниш какво си писал преди 5 мин. Прочети си пак коментара и тогава ще разбереш какво съм написал аз. И никой не те кара насила да си застраховаш колата. Като нямаш 200 лв. годишно за ГО, значи нямаш и пари за гориво, следователно колата не се вписва в стандарта ти на живот.
41
1
 
7
 
! Отговори
ххх преди 12 години
ще крадът вашите че са за над 50 000 лв. а моят опел няма кой да го вземе че е на 19 години. вие карате лъскавите возила не е някой нормален човек изкарал с много ПОТ с мижавата си заплата. хайде и теб да те видим да не застанеш от страната на петър стоянов. ДОЛУ БСП.
40
3
 
11
 
! Отговори
потресен преди 12 години
Защо по дяволите държавата започна да играе толкова на гъсто с тия *** застрахователи? Това ми е въпросът. От къде на къде ще ме задължават да махам каквато и да било лепенка от колата си, след като аз съм си я платил и тя стои на МОЯТА ЛИЧНА кола? От къде на къде ще ми спират автомобила от движение в КАТ ако няма платена ГО ??? Кой дава тези ненормално високи правомощия на тия *** застрахователи и защо ?????