Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента

Глоба от 50 лв., ако не махнем стикерите от колите
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 11:40,
104
Поправката "Алексей Петров" мина и през парламента
Снимка: Архив Булфото

Мнозинство на ГЕРБ подготвя промяна в Кодекса за застраховането, която предвижда от стъклата на автомобилите да се махнат стикерите за кражба и автокаско.

Шофьорите, които не отлепят застрахователните стикери, ще бъдат глобявани с 50 лв.

Промяната беше одобрена на първо четене от парламента. За да стане факт, депутатите трябва да я одобрят още веднъж.

Измененията забраняват на застрахователя да иска допълнителна сума при маркирането на автомобила.   

От опозицията предложиха промените да не се гласуват, защото при писането им не били защитени интересите на шофьорите.

„Такъв текст унижава парламента. Тук определено става въпрос за интересите на двама души – на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е автор на тази идея. От другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. МВР поема борба с някои застрахователи”, коментира смисъла на промяната левият депутат Петър Димитров.

Според депутата твърде вероятно е след махането на стикерите кражбите на автомобили да скочат. „Пада една задръжка за крадците”, подчерта още Димитров. „Като ги махнем, кой ще пречи тези автомобили да се крадат? Държавата – е това е въпросът. Държавата е във ваши ръце, действайте и управлявайте”, обърна се към колегите си от ГЕРБ червеният депутат.

Още по темата

От десницата също изразиха мнение, че част от промените са спорни. „Автомобилите със застрахователни стикери се крадат по-малко”, коментира съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров.

Синият лидер изрази мнение, че махането на стикерите може да доведе до противоположния резултат – да скочи процентът на кражбите.

„Ако има застрахователни дружества извън закона, с тези мерки проблемът няма да бъде решен”, подчерта Мартин Димитров. И предложи най-късно след година парламентът да провери какъв ще бъде ефектът от тази мярка.

Управляващите защитиха промяната, като обясниха, че тя е навременна и правилна. Гласуването в залата показа следния резултат -  75 „за”, 8 „против ”, 10 въздържали се. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
15
 
! Отговори
Др.Т.Ж. преди 12 години
СМЕХ ! ГОЛЕМ СМЕХ ! СИНИ И ЧЕРВЕНИ СЕ ОБЕДИНИХА В ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ ДА ПАЗЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ !
78
5
 
3
 
! Отговори
ппп преди 12 години
То голям рев че ГО няма да може да се разсрочва. Развалят тънките сметчици на тарикатите мизерници да икономисат от ГО за моторите примерно да ги карат само лятото или шоферите дето не карат зимата. Винаги съм си плащал ГО на куп. Расрочването е предпоставка за измами отново.
77
3
 
9
 
! Отговори
до Учуден преди 12 години
Разликата е следната, по улиците ако се загледаш доста често полицаите се надвесват над страничните стъкла и записват по нещо, познай какво - кола с номер еди кой си, застрахована в еди коя си фирма (ако е на конкуренция да се тафне за да я ощети) или точна дата на изтичане на каското, както знаем застраховките са валидни от следващия ден и си пропуснал да си направиш по рано колата пак изчезва. Общо взето без стикери никой няма да знае коя фирма ощетява и краде, а групите за кражби се знаят
76
0
 
2
 
! Отговори
rave преди 12 години
Dobre, v generali ne iskali !Ami neska kato te sprat 8 du6i katadjii da im pokava6 ima6 ili nqma6 stikeri i si got0v za psoihiatroiq!Putuvai iznerven ako moje6..i taka vseki deb trqbva da dokazva6 i pokazva6 ima6 li ili ne zastrahovki! Mejdu drugoto tova rabota na vseki policai li e!!
75
3
 
3
 
! Отговори
,,Lari,, преди 12 години
ALO,KAKYV E TOZI ALEKSEI PETROV,PRAVITELSTVOTO NA4ELO S B . BORISOV ,DA NE MU PRAVJAT PONSTAMET.
74
1
 
9
 
! Отговори
32 преди 12 години
МВР СТИКЕРИТЕ СЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦУКО ТУКА ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИШ ТИ !!!!!!!И аз се изкефих,че му обрали апартамента на тос баламосник
73
4
 
8
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
Искам да направя едно уточнение. Някои хора в предишните коментари твърдят, че ГО щяла да се плаща "НАКУП". Значи "НАКУП" се плаща с нещо, което се събира на купчина, примерно зърно, боб, тор, пясък, вар, цимент. Застрахователите приемаме само кеш пара, а от 1-ви Юни ГО ще се плаща ЕДНОКРАТНО, а не на куп, както си мислят някои прости люде.
72
2
 
6
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
Аз имам кола, която няма как да не застраховам. ПРИНУДЕН съм, защото без стикер веднага колата ще изчезне. Застраховката трябва да е удобство, а не задължение. Може пък да предпочитам тези 850 лв за каско да ги слагам отделно ежегодно, ако не дай си Боже нещо стане, отколкото да ги давам на някой си.
71
1
 
8
 
! Отговори
59 преди 12 години
"само да добавя - застраховката си е застраховка. Стикера си е рекет. 2-те са различни неща и не ги бъркайте! "---------------------------------------------------------а това горе кво по-точно се явява, ако не рекет също ? "или си махайте стикерите, или си плащайте 50 лв."ама от мутри кво ли може и друго да произлезе де, рекет и това е
70
1
 
10
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Кардинални решения в парламента - браво!
69
1
 
13
 
! Отговори
V8 преди 12 години
Трябва да се забранят и лепенките от рода на Remus, OZ, Pirelli, Pioneer и т.н.
68
3
 
2
 
! Отговори
ппп преди 12 години
Чудничко и без това всяка година се колебая дали да си правя каско на 12 годишната. Никакво каско вече като махнат стикерите :) Въпреки че си бях на + всяка година от каското. Един от най-добрите закони на това правителство. Много ясно че ще ви задължат да ги махнете нали ако ги направят пожелателни все едно нищо не са направили.
67
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много се накефих че на петър стоянов вчерас са му обрали апартамента
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А да си сменим и всички стъкла,фарове,стопове и т.н че са маркирани не искат ли.Или и за тях глоба по 50лв.(не са се сетили май).
65
0
 
19
 
! Отговори
Дядо 130 преди 12 години
Ами според мен трябва всяка кола да си има 'досие' и там да пише всичко по електронен път, например валидна застраховка, преглед и дори лицето на което се води да пише има книжка дори и за платен данък - Защо аз трябва да нося по 200 документа в мен и после пак нещо липсва..? не е ли добре с една проверка да се каже, че всичко е наред от колкото да търсим по 1 час
64
2
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 12 години
Аз не мога да разбера каква е разликата като имаш каско със стикер и без стикер? И какъв е проблема като има стикери на стъклата че искат да го променят това.
63
1
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Да питам и аз тогава защо СОТ лепенките също не ги махнат, защо пък не почнат на челото ми да слагат лепенки, че съм се застраховал. Кви са тия глупости...
62
0
 
14
 
! Отговори
Краен преди 12 години
Не е тайна кои са крадците на коли за кои групировки работят и кой хранят за това нищо няма да се промени.Единственият сигурен ефект е или да ги избият или да им счупят крайниците по такъв начин че никога да не могат да шофират друго освен инвалидна количка.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз си купих един ФОРДШВАГЕН и вече съм му избил парите постоянно го товаря така че ми дреме на грездея на кой щели да му отмъкнат скъпата кола като има скъпа кола да си гласува такива закони че да има кой да муя пази
60
4
 
1
 
! Отговори
trb преди 12 години
samo ne mi e qsno kak taka stavat teq raboti kato ima 93 glasuvashti...spored men tova glasuvane e napulno nelegitimno poradi lipsa na kvorum!