НС отсъди: "Атака" е опасна за България

Предварително ни осъждате, коментираха хора на Сидеров
Обновена: 27 май 2011 14:48 | 27 май 2011 10:25,
481
НС отсъди: "Атака" е опасна за България
Сблъсъците пред джамията. Снимка: БТА

С пълно мнозинство от 127 гласа парламентът прие остра декларация срещу опитите за подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Декларацията беше прочетена от съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, но е съгласувана с лидерите на останалите парламентарни групи от ГЕРБ, ДПС и „Коалиция за България”.

Единствено „Атака” се разграничи от съдържанието на текста.

С документа депутатите осъдиха петъчната агресия на партията на Волен Сидеров в центъра на София.

„С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество”, е суровата присъда на всички партии в парламента.

Четирите политически партии изразиха дълбока загриженост от опитите да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа.

„Със своя опит срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на България, „Атака” е опасна за управлението на страната”, се казва още в декларацията на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция” и „Коалиция за България”.

Последва отново призив към прокуратурата и съда да спазят конституцията. Апелът към медиите беше да не дават трибуна на езика на омразата.

Единственият депутат на Волен Сидеров, който коментира декларацията, беше Станислав Станилов. Той обясни, че декларацията е нелегитимна и „Атака” няма да участва в дебата.

„Не са получени предварително резултатите от разследването на прокуратурата за инцидента пред джамията. Вие предварително ни обявявате за съдници и ни осъждате на смърт”, коментира депутатът от „Атака”.

Още по темата

Възможни са нови провокации около днешната петъчна молитва, потвърдиха в парламента. Отделно един от друг Явор Нотев от „Атака” и Иван Костов предупредиха, че имат информация за ново напрежение пред софийската джамия "Баня Баши" днес.

От „Атака” побързаха да се разграничат от такива действия, като обясниха, че няма да ходят пред софийската джамия, нямат и разрешение за такъв протест.

Иван Костов призова представителите на мюсюлманската общност да не се поддават на провокация.

„Няма нужда да защитавате себе си, защото държавата е в състояние да ви защити”, обяви от трибуната на парламента бившият премиер. И призова да не се отпушва бутилката на религиозното напрежение в страната.

Костов обясни, че декларацията на парламента е сигнал към Европейския съюз, Арабската лига и Ислямската конференция. За това, че България е твърдо решена да не се превръща в ксенофобска страна и е в състояние да противодейства на провокации за напрежение на религиозна основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атакистчетата отпадат от новините. Какво стана, че животът е така несправедлив и защо вожда Волен се отказа лесно? Май му се скараха отгоре и му припомниха кой го е сложил там, където е сега.
426
15
 
19
 
! Отговори
срам преди 12 години
Това , което направиха партиите-*** е позорно. Да се осъди една българска партия преди съд и прокуратура да се произнесат по въпроса за вината. Срам за българите. Не съм член на Атака, но в случая ги подкрепям и ще гласувам за тях.
425
13
 
26
 
! Отговори
Али Баба преди 12 години
От другия петък всички от ДСБ,ГЕРБ,СДС,БСП на'' ПЕТЪЧНА МОЛИТВА''задължително.Моля носете си килимче и вазелинче.
424
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много шум за нищо. Воленчо се покри, а вие си изкарайте главите от пясъка, яхат ви предизборно. Нищо повече.
423
11
 
18
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
432....Български граждани точно колкото и ***...когато им изнася са *** коато не българи ! Кеф ти така кеф унака....според случая. И все с това спекулират, че били малцинство, неоправданите те мили помаци и ***...до кога ше ги храниме тия мързеливци(*** конкретно) Докога ше вие ходжа в центъра на София?
422
21
 
11
 
! Отговори
До АЗ преди 12 години
Знаеш че Германците си имаха фашитстка партия която хвърли половиния свят в огън. Атака няма разлика от тая Германска пратия която изкара 2. Световна Война. Освен това турците и помаците които отиват в джамията не са чужди хора, граждани са на България и имат права колкото другите граждани на България.
421
5
 
20
 
! Отговори
hum преди 12 години
Досетете се в официалния сайт на коя институция е публикувано това днес"Най-големият християнски храм в града - Света София, след падането на Константинопол под турска власт е преустроен в джамия. При посещението на този монументален паметник на вярата хористите от ловешкия хор Евстати Павлов възторжено запяха под главния купол: Христос воскресе! Но те бяха рязко прекъснати от охраната под предлог, че след обявяването на Турция за република от Кемал Ататюрк храмът е превърнат в музей."
420
8
 
15
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Буквално, прегракнаха с декларации, в защита на турците!! От най-високото, до най-ниското управленско и законодателно звено!!! А, защо си мълчат гробовно, когато на всички митинги на етническата партия се поздравяват на турски в ефир,пропагандират буквално всичко,за което могат да се сетят дебелите *** от ДПС! Тогава, не виждам декларации от никакво ниво!! Големи *** сме!!
419
13
 
9
 
! Отговори
До Християнин 422 преди 12 години
Мюсюлманите не ви направиха смешни, Атака направи България за смях (Според мен ужас)
418
12
 
24
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
УУУУУУУУУУУУУУУ НС ТУРСКИ *** ТАКИВА ПАЗИТЕ СИ ЕТНИЧЕСКИТЕ *** ПОВЕЧЕ ОТ ДЕЦАТА !!!
417
7
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
ДПС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНОНЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ СРАВНЕНИЕ С АТАКА...ЗАЩОТО АТАКА СА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ И СА ПРЕДИМСТВО ПРЕД ПАРТИЯТА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ
416
18
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Браво на ДСБ, СДС, ГЕРБ, КБ и независими, че се опитват да изстрият срама. Дано се постарае и конституционния съд.
415
12
 
23
 
! Отговори
антиимам преди 12 години
Лошооо, робското ни мислене някой го приемат като верска толерантност и го смятат за правилно, но това ще ни докара големи главоболия в бъдеще. Защото резултата от случката пред джамията /тъпата декларация на пол. сили в БГ/ даде нови надежди на ДПС за превземане на нови верски територии и утвърждаване на набиращия все повече сили ислям. Ще поискат скоро и да си носят свободно чаршафите на главите и в името на етнич. мир нищо чудно да започнем да се дупиме заедно с тях на молитвите им. Евала БГ
414
11
 
23
 
! Отговори
BG преди 12 години
Драги Българи, свободата не се извоюва с предрешено гласуване, вайкане и спотайване в черупките.Според Вас Хан Аспарух как се е заселил на тези земи за да има днес България, някой му я е поднесъл на тепсия ли ? Не, взел я е с меч и отрязани кратуни и кръв.Блейте и гледайте как ни взимат държавата и ни тъпчат.
413
20
 
5
 
! Отговори
до 422 преди 12 години
Направиха ни, заради такива като Волен!
412
8
 
24
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 12 години
ЕЙ МЮСЛИТАТА НИ НАПРАВИХА СМЕШНИ. ПЕТЪЧНАТА ИМ СЛУЖБА ПРЕДИ СЕ ЧУВАШЕ, СЕГА И ОТ АВТОГАРАТА МОЖЕШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ КАТО В АНКАРА. ОПЪНАЛИ СА КИЛИМЧЕТАТА ОТ КРЪСТОВИЩЕТО ЕКЗАРХА. СРАМ И ПОЗОР.
411
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи молитва има, полиция има, Волен няма? Не съм очаквал друго, Волен не е толкова *** на колкото се прави, пази си местенцето той. И по-добре, че изцепки вече не ни трябват. То не е Русия и газа, не е Уикилййкс, ами и на Волен простотиите липсват на България.
410
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моллата на джамията продължава с озвучаването на квартала, започна в 13, 33 ч. Не можах да видя дали лежат отвън на тротоара, защото нямам пряка видимост. Охраняват ги няколко автомобила полиция. Ама много се старае тоя молла, сякаш е по шумно от други пъти. Стана ми тъпо- затова ли се бориха атакистите... все другите побеждават срещу българското ... няма ли кой да закрие тази държава..
409
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно са постъпила в парламента. Трябва да обяват АТАКА за противоконстуционна партия.
408
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новините за Атака бавно, но сигурно отшумяват. Волен си прибра яйцата и отиде да пише доклад до шефа. След час вече и в Днес бг няма да има новини за Атака на първа страница.