Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!

"В Конституционния съд ще ви сразя", плаши Любен Корнезов
Обновена: 23 юни 2011 14:52 | 23 юни 2011 11:37,
237
Спор в НС заради дипломатите агенти: Лустрация!
Снимка: Булфото

Остър спор в парламента предизвика обсъждането на първо четене на промените в  Закона за дипломатическата служба.

Той предвижда служители в дипломатическата служба, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, да бъдат освободени от съответната публична длъжност и да бъдат преназначени на друг пост в дипломатическата служба.

„В това законче има девет противоконституционни текста. Има и други. Другите текстове обаче са за юридически камуфлаж, юридическа баластра. Коя е основната цел на това законче? Лустрация, дискриминация. Това е целта. Другото е заблуда и вие потвърждавате, че е така“, ядоса се депутатът от левицата проф. Любен Корнезов.

Според него, освен че противоречат на конституцията, текстовете противоречат и на международни договори.

„Приемайки този закон, с тази лустрация, в Конституционния съд ще ви сразя”, заяви Любен Корнезов.

„Атака” също се противопостави на управляващите и декларира, че няма да подкрепи предлаганите промени.

„Нямаме нищо против лустрацията, нямаме нищо против да се действа по-радикално в МВнР, защото е ясно, че това е затворена система, нереформирана от началото на прехода. Похвални са усилията на министъра, но те не са достатъчни“, мотивира се депутатът от „Атака” Венцислав Лаков.

Още по темата
„Една птичка пролет не прави. Махат се дипломатически служители от високи постове заради сътрудничество към Държавна сигурност, но се оставят други служители на високи постове, бивши агенти, например в областните управи”, посочи той.

По думите му този подход на ГЕРБ не може да бъде подкрепен от „Атака”, защото това е двоен стандарт.

„Атака“ не е съгласна и с предложения текст в промените относно разширените правомощия на министъра – че той еднолично ще назначава и отзовава посланици.

„Не можем да приемем това, че не се спира практиката за шуробаджанашки назначения в Дипломатическата служба. Пак ще виждаме калинки в управлението”, допълни Венцислав Лаков.

„Текстовете, които се предлагат в Закона за дипломатическата служба, са най-добрият баланс, който 20 години след началото на прехода можеше да бъде намерен в българското законодателство, заяви от своя страна министърът на външните работи Николай Младенов.

В последните 20 години 40 процента от посланиците на България са били щатни или не, служители на ДС и на службите на БНА, припомни Николай Младенов.

Не можем да бъдем единствената страна в Централна и Източна Европа, която не е намерила отговор на въпроса по какъв начин прекъсва тези връзки, отбеляза той. Според него не може българската държава да си позволи да не реагира, когато стане ясно, че тези обвързаности в системата са създали един "стъклен похлупак" над българската дипломатическа служба, който пречи на цяло поколение да се развива в нея. 

Министърът отбеляза, че при постъпване в службата служителите вече ще трябва да дават писмено съгласие за проверка за принадлежност или да представят документ за такава проверка.

Николай Младенов посочи, че с промените ясно се регламентират правомощията на министъра на външните работи и фигурата на постоянния секретар като най-висшия дипломат в българската дипломатическа служба.

Дава се и възможност посланиците за специални поръчения и специалните координатори да бъдат не само кариерни дипломати, а и лица с доказана квалификация и с опит и да изпълняват външнополитически задачи.

В крайна сметка депутатите приеха на първо четене промените в Закона за дипломатическата служба с 92 гласа "за".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
5
 
5
 
! Отговори
К...рнезов преди 12 години
Този пък ще сразявал в Конституционния съд. Там, където ве още се чувствате силни, заради хората назначени от вас, нали уважаеми депутати от БСП!? И мен, когато ме настъпят казвам "Ох". Време беше за лустрация! Едно голямо браво на ГЕРБ!!!
215
2
 
3
 
! Отговори
Ico преди 12 години
LELE TOZI GNYSAR SAMO KATO SI OTVORI YSTATA I SE RAZDAVA EDNA SMRAD,ABE *** NE NI PYKA ZA VASHTA KRADLIVA CHERVENA SHAIKA,DOSTATACHNO VI TARPIAXME SEGA E VREME DA STE TAM KADETO NIE SME BILI DOKATO SI RAZIGRAVAXTE KONIA BEZNAKAZANO.
214
2
 
3
 
! Отговори
Дипломат преди 12 години
Не съм сигурен, че агентите навън са правели само това.. Още повече избягалите след 44-та въобще не са искали да комуникират с България , камо ли с дипломатическите служби..Само едно се чудя- ако до 89 сме докладвали съветските братя, сега докладваме ли на американците?
213
1
 
2
 
! Отговори
до Дипломат преди 12 години
Тя и Лила е завършила Международни отношения, специализирала в чужбина, говори няколко езика. Ама не пречи да се снима по бельо... Което само по себе си е гадно, но не е углавно престъпление, като да преследваш сънародниците си в чужбина и да доносничиш за тях. Не е като да крадеш и да въртиш търговийка на държавни разноски, да переш мръсни партийни пари и така нататък...
212
4
 
4
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ! преди 12 години
ЛУСТРАЦИЯ на всички ченгета от ДС,КГБ и хайде на свободния пазар да бачкат...като всички останали...ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ ОТДАВНА!
211
1
 
1
 
! Отговори
Дипломат преди 12 години
211, ти къде в моите изказвания прочете това? Има достатъчно кадърни млади хора, които са завършили подходящото образование, но за съжаление не могат да се реализират по специалността. Няколко от моите асистентки са били точно такива- завършил Международни отношения, Международни икономически отношения и т.н. и работят в разни фирми, които поне им дават някаква нормална заплата..Умни момичета с няколко езика, чиято реализация обаче е доста спорбна.Въпросът е, че такива не се търсят..
210
4
 
3
 
! Отговори
до Дипломат преди 12 години
Най-добре да си държим кадрите от Тошшово време. Теса се доказали, нали?
209
3
 
5
 
! Отговори
Дипломат преди 12 години
196- съвсем вярно..Мисля да предложим на Младенов да прокара заповед във външно как да се избират новите експертки - с голи и провокиращи фотоси! Явно това служи като перфектна подготовка за дипломатическа мисия.. Няма нужда от подходящо образование и знаене на няколко езика... Важното е дебидюс да хващаш окото..Пък другите неща сами ще се наредят!
208
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите опищяха орталъка...похвално,значи са ги настъпали по мазола. Такова яростно вряскане и пискане предвещава само хубав край, а именно крах на последните бастиони на комустическата пасмина ведно с ДС агентурата, която носи отговорността за краха на България.Да живее лустрацията.
207
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 207 Ми хайде избийте ни...ако можете. И като го направите,напишете България е цивилизована страна.
206
8
 
5
 
! Отговори
1990 преди 12 години
когато не си избил врага си...ще трябва да го храниш. това е древно войнско правило. комунистите с цялата си дс-*** са сред нас и това е причината,че 21 година кретаме -нали те са пак на позиция, сменили вярата си,морала си, господарите си,но не и лакомията и простотията си. здраве да е,нека корнезов рие и рита в полза на дс и кремъл - това ще докара накрая радикалното решение срещу тях...след като постоянно демонстрират че са незасъхващо,вонящо лай.но
205
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякъде в страната ключови постове са заети от руски възпитаници, женени за рускини, децата им завършват в Москва. Тези хора НЕ СА българи.
204
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
201, вземи си валидолче умнико
203
1
 
6
 
! Отговори
още малко преди 12 години
П. Младенов: Другари, картината в икономиката е потресаваща! От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най-малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни докара до просешка тояга. Единствен приятел ни е Чаушеску. Сменихме Живков, защото стигнахме пропастта, чули в МВР каква е истинската картинка на социализма лично от устата на генералния секретар на БКП
202
5
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
То ако ще има лустрация, най-добре е да се лустрират всички, които са били в управлението на България през последните 21-22 години. Колкото до хората работили в или за ДС преди 100 години, кой ли го е еня?
201
3
 
3
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Контролът върху МВР включва и контрол върху кадрите в системата. Още на 10.Х.1944 г. с постановление 1 на Министерския съвет е създадена щатна народна милиция. В нея са допускани единствено верни на компартията лица. Критериите за назначаване са вярност към партията, заслуги за установяването на народната власт" и характеристика, изготвена от комитетите на ОФ. Разпуснати са всички областни дирекции и околийски управление на МВР, а чистката застига всички полицейски началници и 30 000 служител
200
3
 
5
 
! Отговори
до факти за ДС преди 12 години
Благодаря ти за хубавата и безплатна реклама в полза на ДС! (***, не включваш ли, че колкото по-често споменаваш ДС, толкова повече и правиш реклама! Продължавай в сащия дух!)
199
3
 
2
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Въпросът под чие ръководство да бъде МВР в наложеното след съветската окупация над България ОФ-правителство е толкова ключов, че той е едно от условията, поставени от външните министри на САЩ и Великобритания при срещата им в Москва със съветското ръководство през декември 1945 г. Те настояват партийната опека върху МВР да бъде заменена с неутрално ръководство, но Сталин проваля договореното решение.
198
3
 
2
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
Показателни са и думите на председателят на Комитета за Държавна сигурност и вътрешен министър ген. Ангел Солаков: "Бях пряко подчинен само на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Бях член на Министерския съвет, но пред него не се отчитах. Не се отчитах и пред председателя на Министерския съвет. Аз докладвах само на първия секретар на ЦК на БКП."
197
4
 
2
 
! Отговори
факти за ДС преди 12 години
"ДС провежда своята дейност в изпълнение решенията на ЦК на БКП, законите и другите нормативни актове. Дейността на ДС се основава на партийност, социалистическа законност, революционна бдителност, секретност, единоначалие и поддържане на близки връзки с трудещите се... В ДС се приемат български граждани - комунисти и комсомолци, които са безпределно предани и верни на българския народ, на БКП и на дружбата със СССР."