За висше ще се учи с година по-малко

Обсъжда се бакалавърска степен да се взима за 3 г., магистърска – за 4
Обновена: 29 юни 2011 11:50 | 29 юни 2011 09:52,
184
За висше ще се учи с година по-малко
Снимка: архив, Булфото

С една година ще бъде намалено следването в университетите. Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска – за 4 вместо за 5.

Очаква се промяната да бъде записана в новия Закон за висше образование.

“Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити”, заяви в интервю за “Труд” образователният министър Сергей Игнатов.

Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото “за филология е едно, а за право и медицина – друго”.

Необходимо е да се съобразят с тези в ЕС, защото студентите ще си направят сметката за колко години ще учат в България и колко – в Европа, разясни просветният министър.

"Махаме броенето на часове в образователните степени – няма да пише например за бакалавър са нужни 2000 часа или 3000. Ще има само кредити, в които ще е включено и практическото обучение", допълва Игнатов.

"Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н. Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията", казва още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
45
 
! Отговори
Asgard преди 12 години
Направо да го направят 1 месец - бакалавър и 2 месеца магистър.
2
2
 
48
 
! Отговори
123 преди 12 години
ВСЯКА ГОДИНА БЪЛВАЙТЕ ТОНОВЕ НЕГРАМОТИЦИ !
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те някои изобщо и не учат..