Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС

Бюджетният дефицит няма да надхвърля 2% от следващата година
Обновена: 30 юни 2011 14:42 | 30 юни 2011 11:55,
92
Лесната част от Пакта "Дянков" мина в НС
Симеон Дянков. Снимка: БТА

От следващата година бюджетният дефицит на държавата не трябва да надхвърля 2%. А максималният размер на разходите не бива да надвишава 40 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Това решиха депутатите с промените в Закона за устройството на държавния бюджет.

Решението е част от мерките на правителството, свързано с въвеждането на така наречения Пакт за финансова стабилност.

Позицията на финансовия министър Симеон Дянков е, че промените осигуряват националната стабилност и създават ясни правила за водене на стабилна финансова политика и растеж занапред.

Според опозицията обаче направените промени в Закона за устройството на държавния бюджет са самоцелни, защото свързаните с тях изменения в конституцията няма да съберат нужното мнозинство от 2/3 в парламента и няма да бъдат приети.

С готвените промени в конституцията управляващите предвиждат да заложат възможност за промяна на преките данъци само ако за подобно решение гласува квалифицирано мнозинство от депутати в парламента.

Днес Румен Овчаров от „Коалиция за България” коментира, че предложението за дефицит до 2% е доста изкуствено.

„Направете справка, за да видим колко държави в ЕС имат дефицит, по-нисък от 2%. Аз си направих труда да проверя. Няма нито една държава в ЕС от 2008 година до 2010-а, която да има 2% дефицит и до 40% преразпределение на бюджета. Дори и Германия не прави подобно изключение”, заяви Овчаров.

Според левия депутат парламентът е направил една разпоредба, която не е свързана с реалната икономическа ситуация в страната. Овчаров предложи измененията да не влизат в сила от 1 януари 2012 г., а да започнат да действат заедно с промените в конституцията, ако те бъдат приети.

Предложението му не беше одобрено. Колегата му от „Коалиция за България” Георги Пирински също подложи на критика намерението на правителството за 2% дефицит с аргумента, че подобна политика е пагубна.

Пирински обясни, че движещата мотивация на правителството е желанието да бъде първенец сред останалите управляващи в Европа.

„Не знам дали вицепремиерът Симеон Дянков и Бойко Борисов разбират какво ще се случи, ако и промените в конституцията бъдат приети. Те ще станат универсалната изтривалка, с която всички правителства ще обясняват защо не може да се прави това или онова”, допълни го Овчаров.

От името на „Синята коалиция” Мартин Димитров декларира подкрепа за днешните промени в Закона за устройството на държавния бюджет. Синият лидер обаче подчерта, че тези предложения на правителството не решават проблема с хроничния дефицит.

„Когато си във валутен борд, не трябва да допускаш натрупването на хроничен дефицит, защото малко по малко ти изяжда стабилността”, допълни Димитров. 

„Защото колегите от БСП предлагат нищо да не се прави. Та ако може да дойде едно ляво правителство, за да направи всички бели. Има го и този контекст във вашето изказване”, обърна се към Румен Овчаров Мартин Димитров.

Още по темата

Финансовият министър Симеон Дянков, който изслуша дискусията в залата, взе думата в края. „Това е национален проект и се съобразяваме с бележките на всички политически сили, които чухме по време на дискусиите, които имахме с тях”, обясни вицепремиерът.

„Промените влизат в сила от януари 2012 година. Усилията нямаше да си струват, ако не се водихме в тях от идеята за сигурността на българските граждани”, допълни той.

Като друг аргумент „за” приетите промени управляващите обясняват, че ограничаването на преразпределителната роля на държавата до 40 на сто от БВП ще освободи допълнителен ресурс за частния сектор и ще гарантира по-ефективното разпределение на ограничените финансови средства в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
2
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
На ГЕРБ икономическия разтеж знаете ли в какво се състои: СИНИТЕ ЗОНИ В ОБЩИНИТЕ ТОВА Е ЗА 2 ГОДИНИ
67
2
 
1
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
На ГЕРБ икономическия разтеж знаете ли в какво се състои: СИНИТЕ ЗОНИ В ОБЩИНИТЕ ТОВА Е ЗА 2 ГОДИНИ
66
3
 
3
 
! Отговори
! преди 12 години
ГЕРБ!
65
4
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Дори и БСП са по кадърни от ГЕРБ гламави ***, няма такъв идиотизъм поддържниците на ГЕРБ и самите ГЕРБ. Вие дори незнаете защо гласувате за ГЕРБ просто защото не е нещо друго, смятай как се избира правителство не защото ще работи, а защото не е нещо интелигентно, вие хора сте за съжаление !!!
64
3
 
0
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
И този олигуфренски кабинет на ГЕРБ е плод на олигуфрените от народа, съжалявам ви олигуфренчета от ГЕРБ
63
0
 
0
 
! Отговори
57 до 63 преди 12 години
Момче,БСП са по-кадърни и компетентни и по-хаберници от ГЕРБ.ДОООООООООООООООООООООООООООООООООооооооооооооооооооооооооооооБРЕ!!!:Д
62
1
 
0
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
всяко друго с изключение на ДПС е най малкото зло в сравнение с ГЕРБ, по некомпетентни безхаберници от ГЕРБ не е имало от векове тъпчо, но само *** в държавата немогат да го проумеят !!!
61
0
 
1
 
! Отговори
Теменуга преди 12 години
Пакта е аргументиран и има голям смисъл в него.
60
0
 
2
 
! Отговори
от 57 до 79 преди 12 години
Естествено. Всички остнали ми се струват много по-голяма леш от ГЕРБ, а не искам да НЕ ГЛАСУВАМ, защото така де факто се гласува за партиите с най-твърд електорат, затова избирам най-малкото зло.И ми е интересно, понеже вие не сте съгласни, че ГЕРБ са най-малкото зло. Ви питам:КОЕ Е НАЙМАЛКОТО ЗЛО СПОРЕД ВАС?За кой ще гласувате вие?
59
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗА "ПАКТА НА ДЯНКОВ"...*** документ, по-***, най-***, "пакт на Дянков"...КАЖЕТЕ, - Какво пречи друго управление, да пранира НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ПРИХОДИ, в рамките на "пакта Дянков", и пак да направи ...:- РЕАЛЕН ДЕФИЦИТ ОТ 10%... И ПРЕРАЗПРЕДЕЛИ 50% ОТ ДОХОДИТЕ...Дянкооов, Дянков,- ЗА СЧЕТОВОДИТЕЛ СТАВАШ - ЗНАЕШ ЧИСЛАТА ДО 100..., НО ЗА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР - НЕ...!!!
58
1
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Е ти щото незнаеш за кой и затова ли гласуваш за ГЕРБ ??????
57
1
 
3
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
Ей смешници бат Бойко управя ли ви газообразно
56
2
 
1
 
! Отговори
до 55 и 53 преди 12 години
до 55 и 53 "ДО ГЕРБЕРИТЕ "Е за кой да гласувам, ако не за ГЕРБ, бе мой?Ти лично за кой ще гласуваш?
55
2
 
3
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
Само Българи излъгани от ГЕРБ останаха по форумите пък и в Държавата
54
1
 
4
 
! Отговори
**** преди 12 години
Искаше ми се този дянков, да беше министър в гърция,за да видя дали щеше да приказва и действа както тук в българия,ако беше там, до сега гърците да са го забравили,че е бил министър някога.
53
1
 
3
 
! Отговори
ДО ГЕРБЕРИТЕ преди 12 години
Дянков се оправя със подутите си банкови сметки, прехвърля *** в Щатите че не ее изтина, а тъпия Българин си мисли че мед му носят ей олигуфрени с глави в сеното, пасете сено и мълчете
52
6
 
4
 
! Отговори
атака преди 12 години
червени и сини комунисти се пукат от яд, че дянков се справя с голямата криза
51
2
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!НО ДНЕС НАД БЪЛГАРИТЕ СЕ УПРАЖНАВА ГЕНОЦИД!!!1. Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвяват чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни - "Социалния минимум" е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв.ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! Това означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ и в социалните системи!!! За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да плати ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...Което означава още 7-8 милиарда ПРИХОДИ в бюджета!!!ТАКА ПРИ ДЕМОКРАТИЧНО И СПРАВЕДЛИВО ОБЛАГАНЕ, ПРИХОДИТЕ В БЮДЖЕТА ЩЕ НАРАСТАТ С 2/3, БЕЗ СЪТРЕСЕНИЯ ЗА НИКОГО2. Пари за пенсионната система има и при днешното ниво на вноските, но! Гражданите дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас, - Солидарна,- Капиталова лична (но защо частна),- Пофесионална- Капиталова обща (държавен Сребърн фонд)... - Данък Обществено осигуряване, с който работещите граждани плащат КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Държавата!!!Днес Парите за пенсии са достатъчни, но само ако Държавата и Гражданина си плащат задълженията по Конституция, като:1. Пенсийте се отделят от Социалните задължения на Държавата, която ги дължи по Чл.51 от К-ята2. Премине се изцяло на чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капитарова система3. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на осигуровките, годишно се крият над 1 милиард лева..., а от ниско обложените Девиденти и доходи от Наеми, се пестят още толкова...4. Почти 1 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и получават пенсииТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!И накрая: Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧЕНАТА И ПЕЧАЛБА!!!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков е пич
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ КАТО ГО ВИДЯ И МИ СЕ ПРИЯЖДА ПИЦА