Правозащитници зоват: Цветанов да си ходи!

БХК въстана срещу новите нападки на МВР шефа към съда
4 юли 2011 14:53,
268
Правозащитници зоват: Цветанов да си ходи!
Снимка: Булфото

Българският хелзинкски  комитет поиска оставката на МВР шефа Цветан Цветанов по повод поредните му гневни изказвания към съдебната система.

Повод за това са думите на вицепремиера след арестите на проваления обир на банков клон в София.

На пресконференция той обяви, че задържаните са били пускани от съда и вече акциите на МВР ще се кръщават с имената на магистратите, освободили някого под гаранция. 

„Заплахите, които Цветан Цветанов пряко адресира срещу личността на съдии във връзка с предстоящите им решения по конкретни дела – а именно, да използва имената им като стигма, са акт на първобитно насилие срещу съдебната власт, чиято независимост е основна в замисъла на държавата.

Тази груба, персонализирана, директна агресия срещу хората, от които зависи справедливият процес, с цел да бъдат принудени да действат, както иска полицията, руши този замисъл.

Политик си позволява силом да се поставя над закона и да определя вместо съда кому какво се следва. И свръх това да виктимизира конкретни съдии, като превръща собствените им имена в инструмент за клеймосване. Това вече е болезнена омраза. И то политик с двоен стандарт спрямо закона, когато става въпрос за собственото му поведение, като например при публичната злоупотреба със СРС“, мотивират се БХК.

Още по темата

Според правозащитната организация човек, който извършва такава непростима агресия срещу законността, не можел да има място в българското правителство.

Наказателни дела вече били компрометирани поради нарушаване на презумпцията за невиновност и заплахите срещу съда.

БХК призовава премиерът и министърът на правосъдието да реагират незабавно на проявата на министър Цветанов и Борисов следвало да го отстрани.

„Ако са безсилни да се справят с това, следва самите да си подадат оставка“, посочват още от организацията.

Организацията обяви, че ще се обърне към комисар Вивиан Рединг с искане тя да се намеси и да спре подронването на върховенството на правото в България.

„Що се отнася до ВСС, фактът, че тази „институция” отново ще премълчи насилието срещу съда, вместо да го брани, само още веднъж ще онагледи подчинеността й на вътрешния министър“, завършват от БХК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: Цветан ЦветановБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
1
 
0
 
! Отговори
go6o преди 12 години
koi po to4no da uvajavam be padar. edin nqma v zatvora a vsi4ki im znaem imenata...dali pi4agite s koli za po 500 000 leva ne uvajavat sudiite
265
1
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
В любимите ви САЩ, дето все за пример ни ги давате, за обида на съдия се отива директно и без замисляне в затвора!Направихте Бг на ***, господин Цветанов, Страна без уважение към съд и закони е ***!
264
1
 
1
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 12 години
Е, уникални сме!първата държава в света управлявана от мутри и полицаи!държави, управлянаи от военни има много по света, да де ама ние направихме принос в световната политика като създадохме първата държава в света управлявана от мутри и полицаи, което в България е едно и също.конгречулейшънс ,българи, най-екзотичните на света сте пак!След цар-премиер, мутра-милиционер-премиер!съвсем сте изфирясали, братя българи, или поне този милион и половина от вас, дето гласува за ББ.
263
0
 
1
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Добре дошли в ДЖАНДАРИСТАН!ПЪРВАТА ДЪРЖАВА ОТ СВЕТА УПРАВЛЯВАНА ОТ МУТРИ И ЧЕНГЕТА!Wee to DJANDARISTAN!
262
1
 
4
 
! Отговори
шопски преди 12 години
Време е Бойко да се върне към старата работа-шеф на митниците.
261
5
 
3
 
! Отговори
ПОЗОР !!!!! преди 12 години
БХК да се ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН -ВЪН *** НАРЕКЛИ СЕ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ....!!!НАААЙЙЙ-ГОЛЕМИТЕ *** И *** У НАС СА БХК...!!!
260
4
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Бъркат се в бизнеса на СЪД-ООД! Това са едни от най едрите риби в " бизнеса" български. РЕВА ЩЕ Е ОГЛУШИТЕЛЕН , но няма друг начин. Аз съм за това да се дава гласност на далаверите им! Ако искат да правят бизнес нека освободят магистратските места! ТЕ СА ЗА ЧЕСТНИ ХОРА!
259
3
 
7
 
! Отговори
винету преди 12 години
нека си работи човека ,лошото от неговата работа е ,ЧЕ СТРАДА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ,МНОГО НЕКАДЪРНА РАБОТА,физкултурник
258
3
 
9
 
! Отговори
sev преди 12 години
Цецо все повече и повече изпростява. Ако смята че даден съдия е корумпиран, да направи разработка,да ползва СРС ако иска и да го хване.Такива първобитни заплахи върху съда вероятно и в Беларис и Русия няма.А за фалшивите медицински и това е проблем за разрешаване.А че самия той лансира компрометирани съдии като онзи милиционер Колев,които го направиха шеф на ВАС,като приятелката Янева за шеф на СГС,ами онзи корумпиран дебелак,който го гласят за председател на специализирания съд и още и още.
257
0
 
13
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Европа трябва да ни наложи санкции, и да обвърже отпускането на средства от фондовете и членството ни в Шенген със реформа в съдебната система.Реформата трябва да бъде тотална и лустрационна!Едно евро не трябва да се дава в страна къдете липсва справедливост и не се спазват законите!!!Къде го има в цял свят банкови обирджии да се пускат условно!!!
256
0
 
12
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Алоооо, Съдийте! не е само Ц.Ц които ви нарежда, а ЦЕЛИЯТ НАРОД!!! Е, без мафиотите, крадците и убийците, който услужливо продължавате да пускате.. И сега какво...ЦЕЛИЯТ НАРОД ли да си ходи??? Май ще е по-лесно вие да отстъпите, и това ще стане рано или късно.
255
2
 
9
 
! Отговори
БХК, СА ВСЕ .... преди 12 години
...КАДРИ НА ПОЗИТАНО-20...ХА,ХА,ХААААА....!КАТО В.ВЪЛКАНОВ ----ОТ ДЗЧП.......!!!!!!!!!!!!!!!АЙДЕ СТИГА ,...С ТИЯ ..."БОЛШЕВИШКИ ПИЕСКИ", БЕ....!КОЙ ВИ ВЕРВА,БЕ...ХА,ХА,ХАААА .......ЧЕРВЕНИ ***....
254
8
 
8
 
! Отговори
246 преди 12 години
***, като не ти харесва да живееш в правова държава хващай влака за Белорусия и не се връщай. И вземи тъпанарчето Цветанов със себе си.Толкова си елементарен, че дори не разбираш как те манипулират. После ще ръкопляскаш на СС от шубе и ще пищиш за диктатура ако не минеш между капките. Който не си знае историята е обречен да я преживее отново. А ти си лай за "външна намеса". В тоя скапан налазен от крадци бантустан външната намеса е благословия. В България ритника в *** е крачка напред.
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 219Стига бе,те европартньорите си смучат палците и чакат такива като теб да ни/им отворят очите.
252
0
 
2
 
! Отговори
ДААА, преди 12 години
Едно куче/на Бойко,негово,...не от другите /,ще учи за съдия,заради нивото на сегашните съдии....!
251
2
 
1
 
! Отговори
ha-ha haaaaDO 250 преди 12 години
AKO SI DOBAR SAS SVIRKITE OBADI SE.
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Платоне, Платонееее, ако от всяко дърво ставаше ***, можеше и да разбереш какъв е проблема. Само дето не става, приятелю, затова не коментирай неща, които не разбираш.
249
2
 
2
 
! Отговори
DO 241 преди 12 години
DA TI IZLQZAT 7 CIREQ NA ZADNIKA 4ERVEN!!!
248
1
 
10
 
! Отговори
Г-ДА СЪДИИ, преди 12 години
ВИЕ СТЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВИНОВНИЦИ ,ЗА БГ ...ПРЕХОД........ДА ,ВИЕ!
247
1
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
KAKVA SADEBNA SISTEMA BE,KADE E ?6TE IMA SADEBNA SISTEMA KOGATO ZARABOTI I SPECIALIZIRANIQ SAD V BG.NE MOGAT DA SE IZRINAT KOMUNISTI4ESKITE *** O6TE 20 GOD. PONE.VE4E DOSTATA4NO SA SE UQLI 6TOM PLA6TAT PO TOLKOVA PARI NA KRASIO DETO E KATO KOSTOV NA CVQT.