Нещо пак мирише от Митниците

Капон вади доклади, според Танов – претопляла стара манджа
Обновена: 6 юли 2011 15:25 | 6 юли 2011 10:43,
74
Нещо пак мирише от Митниците
Снимка: Булфото

„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен.

Така шефът на Митниците Ваньо Танов коментира пред Нова телевизия твърденията на депутата от ЕНП, че в Митница Столична съществува организирана престъпна група за рекет, изнудване и събиране на пари от контрабандни канали и канали за митническа измама.

Според председателя на партията Мария Капон от партията са подали сигнал за мащабната корупционна схема още през март 2010 година.

За него са информирани премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков.

От ЕНП поискаха оставката на шефа на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов за това, че не изпълнява задълженията си, свързани с блокирането на контрабандата, след като не предприема нищо във връзка с подадения сигнал.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, разясни Капон тази сутрин пред bTV.

По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни както от Китай, така и от Турция. Тези стоки минават в страната ни, без да е платено реалното ДДС.

Мариа Капон извади копие на документ на Агенция "Митници" с резолюция на г-н Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 година.

В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки, а разликата е в зависимост от страната на произхода на стоката. Така от документа става ясно, че ДДС на дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка, отколкото реалната.

"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители, като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон.

„Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма“, контрира Ваньо Танов. 

Той обясни, че по отношение на митническата стойност е проблем, че няма твърди цени.

"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно от Турция, и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда", каза шефът на "Митниците".

По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика не можело да се докаже стойността на тази стока.

„Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективният елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине“, коментира Танов.

За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава.

"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
10
 
18
 
! Отговори
дядо преди 12 години
не мирише,а направо си се носи адска воня и не само от митниците,а от цялата шайка нарекла се ГЕРБ
52
10
 
9
 
! Отговори
САМИ преди 12 години
НЕ ХАРЕСВАМ ТАНОВ НО СЕ ЧУДЯ ТАЗИ КАПОН КАКВО Е ТРЪГНАЛА ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ В ТЕЛЕВИЗИИЯ И ДРЪНКА САМО ГЛУПОСТИ ТО ОТ ГЛУПОВАТ ЧОВЕК ДРУГО НЕ СЕ ОЧАКВА - ДА ХОДИ ТАМ НА ОПЕРИ НАЛИ БАБА И И ДЯДО И СА Я ВОДИЛИ КАКВО Е ТРЪГНАЛА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА КОЕТО НЕ Е НЕЙНА РАБОТА
51
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Нещо пак мирише" каза Танов, докато си пипаше гащите отзад.
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
основата на жестоката корупция е от славното социалистическо време.Сега все още комунистическите другари стоят на важни постови и съдебна система,подкрепят се взаимно,зад здравия Първановски гръб,треперят от страх да не им свърши времето.Единствениягт,който се усмели да бръкне в това гнездо от оси е Бойко Борисов и ГЕРБ.
49
1
 
10
 
! Отговори
вили преди 12 години
Какво печели вносителя, как осчетоводява вноса и реализацията е пълна загатка.Всъшност, продава на зеленчуковата борса и не издава фактури и после с някой изпечен счетоводител скалъпва нещо. Кяра му е голям, но и риска си е за негова сметка. Най облажени са висшите във властта.Всеки им се отчита и те само лапат.Но защо ли никой не споменава имена? защо ли,как защо, защото живеем в полицейска държава в която няма справедливост и никой не се осмелява да дръзне да кже мнението си открито.Жалки сме
48
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами как няма да мирише, те от ГЕРБ се *** тотално!!!
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капон = политически хамелеон. Накъдето задуха вятъра - натам се навежда.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46 - На теб пък кой ти хвали миризливата тройка! Май сравнението за теб между две управления е хвалене на едното! Егати малоумната ***, дето се пише, че не е и гербер на отгоре! Не се срамувайте да си го казвате!:))))) Милиционерските номера ви ги знаем вече:)
45
7
 
12
 
! Отговори
Антикомунист преди 12 години
45 -- Не съм за ГЕРБ, но само монархо-турските *** недей да ги хвалиш
44
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Където е ГЕРБ мирише много! Дори миризливците от тройката миришеха по-малко!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Sega vraga debne otzad! :O
42
1
 
5
 
! Отговори
UFO преди 12 години
До Любомирчо -- "всичките неща се контролират от чужди служби и ти нищо не виждаш" .... Да бе да - това казвам за промитите мозъци. Достатъчно се нагледахме и наслушахме преди 1989 за врагът дебнещ от Запад и тайните агенти, които искат да расипят нашето светло комунистическо бъдеще -- шпиономанията беше повсеместна.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е разбира се,като свои хора разследват!Вижда се в коментара как всичко е разводнено ,с най-нелепи твърдения, било то пазарна икономика,неутвърдени цени и тем подобни глупости!Ако имат желание пза нула време ще се справят с контрабандата,но кой сетне ще пълни Гербовата касичка?
40
8
 
17
 
! Отговори
--- преди 12 години
Мирише ? Пак ли се е наак.ал някой от ГЕРБ?
39
1
 
2
 
! Отговори
Любомир4о преди 12 години
до 32 е коментара.. Ами да точно така под една или друга форма тези пари са стигали до теб сега обаче умнико всичките неща се контролират от чужди служби и ти нищо не виждаш. Ама иначе сме демократи :)
38
0
 
11
 
! Отговори
вили преди 12 години
По нанатък вносителя трябва да снесе едни 8 хил.лева. Инспектора приема и ги носи в общата каса, ккоято седмично се отчина на шефа *** митницата. За инспектора остават 10% т.е.800 лева или 1000 както каза Мария Капон. Останалите 7 хил. лева тръгват нагоре. Шефа на митницата от общата сума в касата взима 20%. Останалите носи на "своя"човек в Агенция Митници, който прибира само 10% и така останалите 50% отиват най-горе. В Министерство на финансите и Парламента. А вносителя какво печели" следва>>
37
2
 
2
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
До 30 Ами да точно така под една или друга форма тези пари са стигали до теб сега обаче умнико всичките неща се контролират от чужди служби и ти нищо не виждаш. Ама иначе сме демократи :)
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая шушумига Мария Капон защо изобщо се появява в публичното пространство? Тая има един от най-тъпите начини на мислене, които съм чувал и виждал. Страшна пародия от ндсв.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааа,прав е Танов-като декларират маратонки по 3лв ,дънки по 2лв телефони по 10 лв и домоти по 6ст няма смисъл да се оспорват фактурите-сравняват се цените на сходни стоки преди 5-6 месеца и се вижда ,че пак са били същите.И така вместо примерно 50 000 лв мито от един тир се получават 1000 лв ,но какво да се прави -пазарна икономика
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
off maria kapon..................