Нещо пак мирише от Митниците

Капон вади доклади, според Танов – претопляла стара манджа
Обновена: 6 юли 2011 15:25 | 6 юли 2011 10:43,
74
Нещо пак мирише от Митниците
Снимка: Булфото

„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен.

Така шефът на Митниците Ваньо Танов коментира пред Нова телевизия твърденията на депутата от ЕНП, че в Митница Столична съществува организирана престъпна група за рекет, изнудване и събиране на пари от контрабандни канали и канали за митническа измама.

Според председателя на партията Мария Капон от партията са подали сигнал за мащабната корупционна схема още през март 2010 година.

За него са информирани премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков.

От ЕНП поискаха оставката на шефа на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов за това, че не изпълнява задълженията си, свързани с блокирането на контрабандата, след като не предприема нищо във връзка с подадения сигнал.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, разясни Капон тази сутрин пред bTV.

По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни както от Китай, така и от Турция. Тези стоки минават в страната ни, без да е платено реалното ДДС.

Мариа Капон извади копие на документ на Агенция "Митници" с резолюция на г-н Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 година.

В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки, а разликата е в зависимост от страната на произхода на стоката. Така от документа става ясно, че ДДС на дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка, отколкото реалната.

"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители, като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон.

„Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма“, контрира Ваньо Танов. 

Той обясни, че по отношение на митническата стойност е проблем, че няма твърди цени.

"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно от Турция, и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда", каза шефът на "Митниците".

По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика не можело да се докаже стойността на тази стока.

„Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективният елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине“, коментира Танов.

За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава.

"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
вили преди 12 години
8 хиляди лева на тир. Кой колко печели и как се разпределят. Вносителя декларира занижената стойност, която инспектора приема. и така 1 кг домати се омитяват на 0.56 ст. Идват от Македония и съгласно Протокол 4 на ЕС, македонската фирма издава сертификат ЕВРО.1 който автоматично освобождава стоката от мито. 20 т. домат х 0.56 ст = 11200 лева ДС х 20% ДДС = 2240 лева налог., който надлежно вносителя заплаща. И така на пазара идват дъмпингови домати, които удрят по БГ производителите. По нанатък >
32
3
 
7
 
! Отговори
UFO преди 12 години
До 30 --- Браво бе Любомирчо, то излиза, от думите ти, че ДС се е грижела за здравето и образованието на нацията. Я стига вече глупости от червени промити мозъци!!!!!!!
31
4
 
8
 
! Отговори
роро преди 12 години
До Вили.Правилно,но тук е пълно с тъпани,които и понятие си нямат от митническа документация.Но за коментари са винаги готови.Капон дрънка глупости и простолюдието и вярва.Танов го е казал:Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.
30
4
 
9
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
до 14До дан - Да приятвлю истина е ДС е държала наистина много канали и за наркотици и за контрабанда и много успешно е цакала в същата игра ЦРУ и другите тайни служби на западните държави с които са се съревновавали. Продавли сме и оръжия за има няма 2 миларда на година. Много от тези пари са идвали зада можеш и ти да имаш безплатно здравеопазване , образование итн... Тези канали са служели на България. Разбира се отивали са и за подпомагане на различни режими обаче парите са били наши
29
7
 
18
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
По Нова тв Ваньо Танов се правеше на девствена ***, а в същото време по БТВ Мария Капон му изкарваше кирливите ризи. Танов участва в голямата кльопачка и самият факт, че все още е шеф на митниците означава само едно- шефовете над него кльопат от същия казан.
28
7
 
8
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 12 години
Г/ЖО КАПОН ИЛИ /КАПО/СИГУРНО СЕГА СИ КАПО ЗАТОВА ЗАПОЧНА ДА СЕ ПОКАЗВАШ И ХАПЕШ, ДОСЕГА ТЕ НЯМАШЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ.СЕГА НЕМОЖЕШ ДА ОБЛИЖЕШ ЧЕРПАКА .Е ТАКА Е.
27
0
 
7
 
! Отговори
вили преди 12 години
ТАРИК - Консултативния модул за омитяване на стоки на ЕС, определя ставките за внос на стоки от трети страни, като преференциите, референциите и мерките за движение на стоки със съответни регламенти. Преди ЕС, българското законодателство беше определили защитни мерки - референтни цени на вноса на плодове и зеленчуци за определени периоди - сезонни мерки. Също така имаше квоти и плафони за безмитен внос на стоки, суровини и др.предствляващи интере за икономиката.Сега интересите са концентрирани>
26
0
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Оружие,амфети....туй е от времето на Фатик баба и Тато.....реката си тече,кучетата си лаят.....
25
5
 
10
 
! Отговори
Rudi преди 12 години
Такова ще е дереджето винаги, докато управляват бивши комунисти и милиционери. ще си стоим на последната дупка на кавала в целия ЕС и нормалния човешки свят.
24
0
 
12
 
! Отговори
Нов моралист преди 12 години
Да не е изкочил някой запис с Мишо Цигарата или Мишо Амфетамина :)
23
0
 
8
 
! Отговори
вили преди 12 години
При омитчването следва пълен документален и физически контрол на предтавяните стоки. Следва манифестиране по електронен път и деклариране на ЕАД(единен административен документ) също по електронен път. В комплекта вносителя попълва документ ДС1 в който се описва формирането на цената. И в този момент митнически служител или се съгласява с цената или не. Това е момента в който заработва добрата стара схема и се удра на пазарлък. Искам да кажа, че голяма вина имат и вносителите, които предлагат>
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
надявам се все повече хора,да мислят като 7,защото това е истината .
21
2
 
11
 
! Отговори
сс преди 12 години
Само масови арести и осъждани на корумпираните митничари и свързаните с тях мафиотски структури и политици на високо ниво. Липсата на реални действия показва обвързаност на всяка власт с това явление.
20
7
 
9
 
! Отговори
UFO преди 12 години
Не мога да забравя, че тази М.Капон за последно беше в партия "Лидер" на набезизвестния Ковачки. Това е достатъчно лоша атестация за да и повярвам въобще.
19
0
 
9
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Стига глупости бе! Кога ще пуснат 'Под прикритие" 2 сезон. :D :D :D
18
3
 
17
 
! Отговори
Моряк преди 12 години
Никой не иска да коментира задържаните български моряци в Гърция.Кой е наредил на кораба да се качат цигарите?Контрабанда ли са цигарите, или не?Нещо мирише и никой от Правителството не се наема да даде отговор.Дали Бойко ще прати Фалкона да ги прибер?Консула в Атина знае много, но отказва да говори по въпроса.
17
0
 
12
 
! Отговори
вили преди 12 години
Декларираната стойност на внасяните стоки е т.н.митническа облагаема стойност,върху която се начисляват всички вземания като мито, ДДС ,акциз. И аз от понеделник слушам по медиите некомпетентни изказвания от неподготвени журналисти. Това не е контрабанден канал, това е документална измама и корупционна схема. Корупционната схема тръгва от входно МЪ или МП. Там се предствят документите и се прави ОДВ - обобщена декларация за въвеждане. И се задейства Т1 до МУ за приключване..следва продължение>
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смърди на корупция.
15
7
 
20
 
! Отговори
да..да... преди 12 години
Всичко това което казва Капон е точно така и това го знае всеки .
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"комунистите създадоха контрабандните канали още през 70-те години на миналия век и досега ги експлоатираха доста активно""Хан Аспарух създаде държавната администрация по тези земи преди повече от 1300 години и от тогава тя продължава да ни експлоатира.