Нещо пак мирише от Митниците

Капон вади доклади, според Танов – претопляла стара манджа
Обновена: 6 юли 2011 15:25 | 6 юли 2011 10:43,
74
Нещо пак мирише от Митниците
Снимка: Булфото

„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен.

Така шефът на Митниците Ваньо Танов коментира пред Нова телевизия твърденията на депутата от ЕНП, че в Митница Столична съществува организирана престъпна група за рекет, изнудване и събиране на пари от контрабандни канали и канали за митническа измама.

Според председателя на партията Мария Капон от партията са подали сигнал за мащабната корупционна схема още през март 2010 година.

За него са информирани премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков.

От ЕНП поискаха оставката на шефа на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов за това, че не изпълнява задълженията си, свързани с блокирането на контрабандата, след като не предприема нищо във връзка с подадения сигнал.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, разясни Капон тази сутрин пред bTV.

По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни както от Китай, така и от Турция. Тези стоки минават в страната ни, без да е платено реалното ДДС.

Мариа Капон извади копие на документ на Агенция "Митници" с резолюция на г-н Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 година.

В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки, а разликата е в зависимост от страната на произхода на стоката. Така от документа става ясно, че ДДС на дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка, отколкото реалната.

"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители, като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон.

„Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма“, контрира Ваньо Танов. 

Той обясни, че по отношение на митническата стойност е проблем, че няма твърди цени.

"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно от Турция, и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда", каза шефът на "Митниците".

По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика не можело да се докаже стойността на тази стока.

„Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективният елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине“, коментира Танов.

За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава.

"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма, контрира Ваньо Танов"Хахахаха ... и Гечев е невинен, и Костов е невинен, и Муравей е невинен, и Танов е невинен, и Цоцко е невинен, и Боко *** не е контрабандист, и Малсарова е невинна!Лош мат'рял си народе и затова ти си си виновен!
12
2
 
37
 
! Отговори
някой преди 12 години
Прав е човека - "Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване" . Ако митницата и правителството участват и си получават дяла - не е контрабанда!Това е "Нов Морал" обещан преди 2 години...
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кирчо зяпа небето през прозореца, Миленка ака. 127 души харесват това." The power of Facebook!
10
7
 
28
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Не мирише,а вони ! ГЕРБ са партия на :мутри,милиционери/ДС/БКП,ВИФ,ПУЦ,РАБФАК,олигарси и крадци на прехода... А вони защото шев на митниците е доказан доносник на ДС ...
9
3
 
24
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
фо 5 Незнам колко е скапана Мрия Капон обаче тя беше първият човек който повдигна темата за парите в пликове на депутатите. Това тя го направи още докато беше депутат. От тогава много пъти е отваряла тази тема и тя си е чиста истина депутатите взимат безотчетни пари. Така че мисля че не си прав
8
9
 
42
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
Бойко Борисов: Ало!Ваньо Танов: Ало!Б.Б.: Какво правиш, Танов?В. Т.: Нищо...пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кодът...Б. Б.: Не, бе, това му е ЕГН-то, бе, не мобилен.В. Т.: А-а-а...Б. Б.: Това му е ЕГН-то. Това е едно момче, къде рита топката с мене, бе, там от аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.В. Т.: Ами... ще го реша веднага.Б. Б.: Айде виж го и ми звънни!В. Т.: Добре!Б. Б.: Айде!
7
22
 
16
 
! Отговори
дан преди 12 години
комунистите създадоха контрабандните канали още през 70-те години на миналия век и досега ги експлоатираха доста активно. известни бяха места като военноморска база Атия, нулево място на пристанище Бургас и други такива, които си посрещаха и изпращаха наркотици, цигари и оръжие. сега каналите им се затварят, приходите спадат, комунистите обедняват и това е голям проблем, заради който е цялата гюрултия...трябва да им е ясно - още един мандат на ГЕРБ и крадливата комунистическа *** ще загине
6
5
 
26
 
! Отговори
Смърди е по-точно преди 12 години
Митниците са ултра далавера. Всеки управляващ *** здраво от митниците. Шенген ли? Ще го видим през крив макарон !
5
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мария Капон е *** и скапан човек. От това човек няма да стане. Каквото и да говори-не е вярно.
4
4
 
14
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
KU4ETO SME ZAROVILI V PARLAMENTA
3
3
 
29
 
! Отговори
говновоз преди 12 години
Абе направо се *** как да не смърди
2
4
 
25
 
! Отговори
надушвач преди 12 години
Да,намирисва на поредната пратка марихуана......
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя на снимката пръдна