40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.

Ще ги обучават как да накарат децата да мислят в клас
Обновена: 18 юли 2011 07:33 | 18 юли 2011 07:27,
96
40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност. 

Предвижда се матурите за 7 и 12 клас да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден.

Обучението по професии пък вече е на принципа “2 в 1”, като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

За целта над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв. Парите са по оперативна програма “Човешки ресурси”, а срокът им за харчене е до 2013 г.

Ефектът от масовата нова квалификация на педагозите се очаква да е в няколко посоки, като най-важната е да се прекрати практиката на възпроизвеждане на знания, по която се работи у нас от 1948 г., и децата да се научат да мислят сами.

Още по темата

С въвеждането на съвременните методики България може да бъде извадена от срамната статистика на международното оценяване PISA, за което само преди дни от ЕК критикуваха страната ни.

По данни от изследване на грамотността по четене на 15-годишните през 2009 г. половината от тях не умеят да анализират и да използват информацията от текстове. И такива са резултатите от 2000 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
13
 
11
 
! Отговори
ХИХИ преди 12 години
ХИХИ ТЕ ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛЯТ 100 МИЛ ДА НАУЧАТ ДАСКАЛИТЕ ДА МИСЛЯТ И ТОГАВА ДА УЧАТ ДЕЦАТА - ХАХА
11
2
 
27
 
! Отговори
DASKAL4E преди 12 години
ТИЯ ХЛАПЕТА ИДАТ НА У-ЩЕ САМО ДА ЯДАТ И ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ!МАЧКАТ ЕДНИ ГОЛЕМИ БУРГЕРИ И ПИЦИ,КОЛКОТО ГЛАВИТЕ ИМ И ВСИЧКО СВЪРШВА ДОТУК!ЧАКАЙ ДА РАЗСЪЖДАВА КУХАТА МУ МАНЕРКА,ДЕТО НЕ Е ПРОЧЕЛА ЕДНА КНИГА!!
10
15
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Сегашните "учители" НЕ прозивеждат " нищо!Донякъде вината е в делегираните бюджети ,заради които децата ни ста просто стока. Донякъде вината е в ниските заплати ,заради които качествени учители просто няма в системата! Даже няма да споменавам професионалните гимназии в които по специалните предмети не са педагози , инжинери. Точно заради сегашните учители я има огромната неграмотност и агресия!
9
12
 
5
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 7Боя се, че нямам шанс да съм кандидат за новия бардак защото учител, както и всякакъв друг на държавна ясла, защото такъв се става с много, ама много връзки! И нито образование или възможности са от значение - само връзките. Може би точно това е основната причина да нямаме нито една действаща държавна институция - по сутиена приемат, не по шапката.:(
8
16
 
15
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Ще научат учители ,които ходят отегчени и изнервени на работа. Хора които не работят друго, защото това са учили и за друго не стават. Хора захванали тая професия ,заради малкото работно време и голямата ваканция. Хора буквално в мнозинството си ,мразещи децата и чувстващи се като хванати в капан.И точно тия хора ще научат как те да правят децата ни мислещи... Да ама не, става дума за усвояване на пари и нищо друго.
7
7
 
15
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 7Средно образование съм завършил в далечната 1982. Произвели са ме учители, които бяха такива не само по ведомост, но и по душа. Говорех за днешните такива, даже плакатите им на стачките за повишаване на заплатите са написани неграмотно. Нямаше да ме бърка ако всичко това не се случва с моите пари и не възпитават мои близки.
6
6
 
13
 
! Отговори
до №6 преди 12 години
Уважаеми, силно се надявам да сте един от малкото кандидати за "нов бардак". Защото те се броят на пръсти. Вие като гледам сте грамотен - кой ви е "произвел", или сте извънземен?!? Аман от разбирачи!
5
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако съм разбрал правилно само срещу едни 2 000 лева на човек ще направим учителите, които произведоха най-неграмотната нация в ЕС учители, произвеждащи грамотни хора? Със стари *** нов бардак не се прави. Няма как срещу 2 000 лева да смениш начина им на мислене и на работа. Трябва да се променят критериите за избор на учител.
4
3
 
29
 
! Отговори
*** преди 12 години
Ако им забранят да пишат на латиница в скайп и всякакви чатове, доста ще се променят нещата!Те се чудят кога ссе пише "а" и "ъ"..... да не говорим, че никой НЕ МОЖЕ да накара едно дете да мисли, ако то не иска! В училище го карат да учи някакви "глупости" , а във вкъщи мама и татко дават да се прави всичко друго, ама за домашните май не се тревожат!!! То и с фуния да им го нялеят, то ще изтече.....
3
2
 
23
 
! Отговори
ми преди 12 години
Това са поредните глупости на мон, но все пак погледнете - става дума за пари.
2
5
 
39
 
! Отговори
аз преди 12 години
Не можеш да накараш някой да мисли, когато той не иска да мисли!Сега са виновни учителите, но е крайно време да се пратят на квалификации родителите и то преди да правят деца!
1
5
 
19
 
! Отговори
ученик преди 12 години
Не си ли учи само детето каквото и да правиш няма надежда!!! 90% мислят само за игрите на компа!!!