Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента

Новите имена са Нестор Несторов и Кирил Гогев
Обновена: 20 юли 2011 12:47 | 20 юли 2011 11:48,
112
Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента
Нестор Несторов Снимка: архив, Булфото

Парламентът избра Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на Висшия съдебен съвет.

Двамата попълниха квотата на парламента, след като местата стояха празни година и половина.

Двете места във ВСС останаха вакантни, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.

Номинацията за избора на Несторов и Гогев направиха независимите депутати. Това беше причината левицата да обвини управляващите в задкулисно кадруване чрез независимите.

"В обществото се наслагва усещането, че управляващите се дистанцират от ВСС, защото той е избран от тройната коалиция", коментира Михаил Миков от левицата. Миков предположи, че логиката на управляващите от ГЕРБ отива дори по-далече.

"Сега се правят предложения от независимите депутати, за да кажете после: "Не, не, ние нямаме отношение към този Висш съдебен съвет! Защото е много удобно, най-чисто да правиш чрез някой друг кадрови решения", коментира левият юрист и бивш вътрешен министър.

Според Миков начинът на номинирането на двамата магистрати е политически некоректен и няма да доведе до намаляване на кризисната ситуация във ВСС. Колегата му Мая Манолова беше по-остра в изказването си.

"ГЕРБ отдавна си е намерило алиби за неблагополучията в сектор вътрешен ред и сигурност. Друг да вади вместо вас горещите кестени от огъня", коментира Манолова. 

Опонира й независимият депутат Димитър Чукарски, който беше един от вносителите на предложението за избора на Кирил Гогев.

"Ръцете ни са здрави, можем да вадим от огъня каквото си искаме. Гърбът ни е широк, целият ГЕРБ може да се скрие зад него", отвърна й Чукарски.

И допълни, че конституцията дава на всички народни представили еднакви права, затова те са се възползвали от тях.

"И в двата случая при внасянето на предложението (за Несторов и Гогев) става въпрос за клонинги на ГЕРБ. Никога бягането от отговорност не е стигало до такава висота", коментира Мая Манолова.

Червената юристка директно се обърна към депутатите на ГЕРБ: "Вие сте кадровиците в съдебната система. Тефтерчето на Красьо Черния отдавна е сменено с тефтерчето на ГЕРБ. И то е като средношколски лексикон в сравнение с тлъстия тефтер на ГЕРБ", допълни тя. 

"Този ВСС беше избран от вас. ГЕРБ не е участвала в кадруването", опонира й Искра Фидосова от мнозинството.

Фидосова припомни, че преди месец управляващите са обявили, че няма да участват в номинирането, за да не бъдат обвинени в кадруване.

"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.

Изборът на двамата магистрати освен депутатите от ГЕРБ подкрепиха народните представители на ДПС и независимите депутати в залата. 

Още преди да бъдат одобрени от парламента, двамата кандидати бяха разкритикувани от неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ).

Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.

Бившият градски прокурор Нестор Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват юристите от БИПИ.

Кирил Гогев пък е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали, допълват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: парламентВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Много са смешни.Ама като се натискат ли,ли натискат. Чак грозно.шо вземе да иде при Янчето да му стане домашна помощница? барем някой лев да изкара,че го е закръшил завалията. да му помогнем с някоя благотворителност.СРАМОТА И ИЗЛАГАЦИЯ
89
1
 
2
 
! Отговори
sena преди 12 години
Какво ще ми пишете за Чукарски, той като най "ближещ" до Мозер не можа да се вреди за депутат, ама сега успя да се "подмуши" при Янето, да го изиграе и си внушава, че е някакъв фактор.Питайте съгражданите му за това, какъв "авторитет" има!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този корумпиран тип Несторов би трябвало да е на друго място! И това ако е държава...
87
1
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
Тоя тарикат Чукарски , който по времето , когато беше шеф на кабинето на Върбанов и ближише подметките на Мозер, забогатя приказно ли ще ни говори за широк гръб и ГЕРБ?Нагло, злобно, отмъстително и безскрупулно човече!За него е важно да е в играта и да има кинти, а също за му показват физиомутрата по телевизията.Да му бере греха Яне, който го вкара в този парламент.Така му се пада , като вкара освен него и Димитър Колев -продавач на наливна ракийка и бивша мутра.
86
1
 
12
 
! Отговори
sev преди 12 години
Това е пълна гавра с правосъдието в България. Едва ли има по-компрометирана фигура сред българските магистрати от Нестор Несторов.ГЕРБ носи пълната отговорност за това назначение и ще понесе негативите.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТО Е ЯСНО ЧЕ НЕСТОРОВ Е ВЗИМАЛ ОТ ВСЕКИ ...............НО ТУК ИДЕЯТА Е ДРУГА , МИЛИЦИОНЕРСКА , ТОВА САМО МОЗЪКА НА БОКО И ЦЕЦО МОГАТ ДА ГО РОДЯТ , НЕКА ДА Е С ТЪМНО МИНАЛО ЗА ДА Е ЗАВИСИМ И ДА КАРА СЪДИИТЕ ДА СЪДЯТ ТАКА КАКТО НИЕ ИСКАМЕ ................... МНОГО КУХИ И ПРОЗРАЧНИ *** СА ТИЯ ОТ ГЕРБ
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох Бойко как сладко им го вкарва.....*** а....Хахаххаа, За разликаот дъртите парцалеси като Мая Манолова, Дончева и компания, Тиквата си е научил урока от трактатите на Сун Дзъ..Докато ония са си го слагали с Р.Овч. и други партийни величия..
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Кандидатуратата на Нестор Несторов повдига сериозни въпроси относно професионалната му етика и доверието, което той би трябвало да вдъхва като член на върховния орган на съдебната власт. Официалната му биография по-скоро е пример за това какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС", смятат от БИПИ.Несторов няколко пъти бе наказван заради забавяне на делото за убийството на Валтер Папазки, както и за опити за натиск по проверка на съпругата си. В качеството си на градски прокурор на София до 2001 година, той се забърка и в скандала покрай разследването за контрабанда на антики срещу брата на тогавашния заместник-правосъден министър и след това главен прокурор Никола Филчев, а след това призна, че му е и помогнал.
82
2
 
18
 
! Отговори
От народа преди 12 години
Срамота !По-голям мошеник от Несторов няма!!беше свързан с групировките и срещу паре раздаваше правосъдие!!!С този акт вече подкрепям становището, че мафията си има държава!!Единствен изход за българския народ е през летище София!!Бегайтеееееееееееееее.....
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласувайте за комуноидите ако искате турския да стане втори официален език.
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания."Новият морал на ГЕЙБ - старите методи на мафията!
79
5
 
17
 
! Отговори
ГРОБ преди 12 години
Това е милицонерската държава на Цветанов...Гласувайте за ГРОБ, че му трябват още 6 апартамента !
78
2
 
6
 
! Отговори
Бобев преди 12 години
Няма воля за промяна в сектор правосъдие - нито една от сегашните политически"сили" не я иска истински.Никой не иска да разбутва нещата: бандити, адвокати, полицаи, прокурори, съдии - всички те ядат и пият заедно в различни формати, в момента няма истински водач на недоволните българи, но вярвам, че някой ден ще дойде!
77
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 12 години
ДО 82 добавен от: Илия Петров Защо гадаеш бъдещето ? Чети повече, не си фантазирай.И освен това събирай прочетеното,че в изводите ти има бели петна
76
0
 
13
 
! Отговори
!?!?! преди 12 години
Резили! Борба, ама люта!Явно е сладко да "властваш"! Резил за всички участващи!Пък тоя Чукарски е най-смешен! От години драпа завалията да "влезе" във властта. Гравитираше из някакви БЗНС-та. После с Юлияна Дончева искаха да кметуват в София, май "Ново време" бяха. Влязъл в парламента с РЗС-то, сега е пък "независим"!Нещастницата с късата шарена рокличка край магистралата има повече достойнство от него.Не гласувайте за политически п...ститутки, хора!Не им пука за вас - гледадт си интереса ;)
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За всеки, който се чуди дали да гласува, не че се вживявам като агитатор или нещоПоследните избори и статистики доказват, че в българското общество има някъде окло 20 процента кръгли ***. Да, за съжаление, такива, които вярват и мразят да мислят, такива, на които ако им се каже нещо от телевизора, го възприемат като свята истина просто защото нямат образование, позволяващо им да разсъждават извън телевизора.Има и 30 процента мигриращ електорат.Това най простичко означава, че Герб ще имат някъде около 20 процента електорат този, който дърпа България като воденичен камък.Надеждата да се измете сегашният *** Герб И Атака е в колебаещите се. Без значение за кой гласувайте, не оставяйте *** и нискообразовани поданици *** да решават и Вашето бъдеще.
74
1
 
10
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
И след *** , пак ***.То кой да избереш ? Завод за преработка на "***" ни трябва.
73
2
 
16
 
! Отговори
Илия Петров преди 12 години
Чиста ми е съвеста, не съм осъждан, но двамата предложени за членове на ВСС не са подходящи не само поради неморални прояви, а най-вече поради доказана професионална негодност. ДВАМАТА ЩЕ СА ПИОНКИ В РЪЦЕТЕ НА БОЙКО И ЦЕЦО. Те имат нужда от тях, защото след време ще бъдат разследвани за много неща. Подготвят си почвата за да ги превърнат един ден в НЕДОСЕГАЕМИТЕ - втора част.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Новият морал"Явно вече проблеми няма - обществото ни възпри новия морал със 6 апартамента на Цеци, с Лъчко Мозъка, с четенето на обвинения срещу лекари в парламента, които бяха оневинени, с назначаването на Калинка, на Янева, на председателя на ВАС, с уличаването в извършване на престъпление по служба от министър председател, с удари по коли от НС, с цинично полицейско насилие...Нов морал - скоро чакам да дадат как Цецо или Бойко обезглавяват дете на улицата, да дадат листа от аутопсията и пак да се обяени, че всъщност такава власт никога не е имало - честна, всеотдайна, водеща до ред в държавата.
71
7
 
6
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
6TOM BSP SA NEDOVOLNI,VSI4KO E NARED!!!