Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента

Новите имена са Нестор Несторов и Кирил Гогев
Обновена: 20 юли 2011 12:47 | 20 юли 2011 11:48,
112
Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента
Нестор Несторов Снимка: архив, Булфото

Парламентът избра Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на Висшия съдебен съвет.

Двамата попълниха квотата на парламента, след като местата стояха празни година и половина.

Двете места във ВСС останаха вакантни, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.

Номинацията за избора на Несторов и Гогев направиха независимите депутати. Това беше причината левицата да обвини управляващите в задкулисно кадруване чрез независимите.

"В обществото се наслагва усещането, че управляващите се дистанцират от ВСС, защото той е избран от тройната коалиция", коментира Михаил Миков от левицата. Миков предположи, че логиката на управляващите от ГЕРБ отива дори по-далече.

"Сега се правят предложения от независимите депутати, за да кажете после: "Не, не, ние нямаме отношение към този Висш съдебен съвет! Защото е много удобно, най-чисто да правиш чрез някой друг кадрови решения", коментира левият юрист и бивш вътрешен министър.

Според Миков начинът на номинирането на двамата магистрати е политически некоректен и няма да доведе до намаляване на кризисната ситуация във ВСС. Колегата му Мая Манолова беше по-остра в изказването си.

"ГЕРБ отдавна си е намерило алиби за неблагополучията в сектор вътрешен ред и сигурност. Друг да вади вместо вас горещите кестени от огъня", коментира Манолова. 

Опонира й независимият депутат Димитър Чукарски, който беше един от вносителите на предложението за избора на Кирил Гогев.

"Ръцете ни са здрави, можем да вадим от огъня каквото си искаме. Гърбът ни е широк, целият ГЕРБ може да се скрие зад него", отвърна й Чукарски.

И допълни, че конституцията дава на всички народни представили еднакви права, затова те са се възползвали от тях.

"И в двата случая при внасянето на предложението (за Несторов и Гогев) става въпрос за клонинги на ГЕРБ. Никога бягането от отговорност не е стигало до такава висота", коментира Мая Манолова.

Червената юристка директно се обърна към депутатите на ГЕРБ: "Вие сте кадровиците в съдебната система. Тефтерчето на Красьо Черния отдавна е сменено с тефтерчето на ГЕРБ. И то е като средношколски лексикон в сравнение с тлъстия тефтер на ГЕРБ", допълни тя. 

"Този ВСС беше избран от вас. ГЕРБ не е участвала в кадруването", опонира й Искра Фидосова от мнозинството.

Фидосова припомни, че преди месец управляващите са обявили, че няма да участват в номинирането, за да не бъдат обвинени в кадруване.

"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.

Изборът на двамата магистрати освен депутатите от ГЕРБ подкрепиха народните представители на ДПС и независимите депутати в залата. 

Още преди да бъдат одобрени от парламента, двамата кандидати бяха разкритикувани от неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ).

Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.

Бившият градски прокурор Нестор Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват юристите от БИПИ.

Кирил Гогев пък е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали, допълват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: парламентВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето новият морал:"Позитански функционер закла родителите си и се метна от балкона.За любителите на БСП :))) "Ето морал на ГЕРБ! те така разбират трагедия човешка! С усмивка и хилене!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.За първия става въпрос , нали БИПИ , бая пара прибра като прокурор - *** нито той ще каже нито тия дето му ги даваха , защото си бяха за кауша а го оттърваха.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама какво искате вие от БСП!?Тези предложения идват от"НЕЗАВИСИМИТЕ"***,които са с ГЕРБ!
27
3
 
10
 
! Отговори
2 преди 12 години
Независим депутат -какво е това чудо-Хората нито ги знаят нито са чували за тях,просто станали депутати защото са били в листите на някоя партия и после хоп- интереса клати феса хайде със силните във властта. И вместо да се скрият от срам пред хората,те решили да стават активни. Това не са достойни хора.Като не ти харесва политиката на партията от която си влязъл в парламента ами върви си откъдето си дошъл ,егати подлизурщината.
26
6
 
29
 
! Отговори
лъжците герб преди 12 години
ПРИМКАТА НА МАФИЯТА ГЕРБ СТЯГА ВСЕ ПО- СИЛНО БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО,КАТЕГОРИЧНОНО ДА Й СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ. ВИЖТЕ КАКВО СТАВА В АНГЛИЯ ЗАРАДИ ЕДИН ЖЪЛТ ВЕСТНИК.ТУК МУТРИТЕ ОТ ВЛАСТТА СТАВАТ ВСЕ ПО- НАГЛИ,А ОВЧИЯ НАРОД МЪЛЧИМ.ПРЕВЗЕМАТ ВСИЧКО-СЕГА И ПОСЛЕДНАТА КРЕПОСТ НА ДЪРЖАВНОСТТА-СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,НАГЛЕЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ,БАНДИТИ И МОШЕНИЦИ СА ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ.АКО ТОВА ПРОДЪЛЖАВА - ЖАЛНА Й МАЙКА НА БЪЛГАРИЯ И НА НАС.ЕВРОПА НИ РАЗМАЗВА С ДОКЛАДИ,А ПЛАТЕНИ ЖУРНАЛИСТИ ЛЪЖАТ НАГЛО
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво пък искате вие от БСП?Ами това са "НЕЗАВИСИМИ"*** от ГЕРБ!
24
3
 
7
 
! Отговори
удивен преди 12 години
Удивен съм започнал съм да ставам хетеросексуален.О това е катастрофално.Аз със жена о не искам да бъда само с мъже мнооого мъже и то гербери.
23
1
 
5
 
! Отговори
плам преди 12 години
Мисля, че в парламента всички са расисти. Не по етноси, а по цветове. Защо ли? Ами наблюдавам какви са - от 21 години не спряха да се делят и хапят на: червени, сини, жълти, синьозелени, карамбозови, розови, жълторозови...напълно розови? И след като виждам, че тия хора са се вманиачили в цветовете, то си направих извода, че са расисти? дали съм прав не зная, но всичките бих ги пратил на очен лекар, за да си проверят зрението?
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21 - Че откога е укоримо да имаш телефонни номера в тефтерче:))
21
3
 
8
 
! Отговори
НОРМАЛНО Е! преди 12 години
Който и да се избере ,ще е скандален ,защото всичките са еднакви КАДРИ НА 20 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД ,-----ДАЛАВЕРИ И ТЪРГОВИЯ ,КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА С ОПРАВДАТЕЛНИТЕ СИ ПРИСЪДИ /УСЛОВНИ/,.....МОГУ СА ЯЛИ !С ЕДНА ДУМА -----КАДРИТЕ НА ПРЕХОДА ---ДА СА НИ ЧЕСТИТИ !НАУЧИХА СЕ НА СВРЪХ-ПАРИ ,И СЕГА НЕ МОГАТ ДА СВИКНАТ НА ,..."НОРМАЛНИ "....ЗАПЛАТИ !
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тефтера на Красьо черничкия:1.Откраднах 1 милард и дадох на съдията 100 хиляди да ми узакони кражбата;2.Убих 20 нардни врагове и бесепе ме покри, че и апартамент ми подариха като репресиран от хитлеризма;
19
3
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Владка е приятелка с Цуцьо.Аха ся разбрах де са се запознали.В психиятрията!
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.-----------------Без думи. Крадците от бесепе в тефтери като селски наркооп!
17
8
 
12
 
! Отговори
удивен преди 12 години
Га наслагахте в цялата съдебна система само ваши хора ни ривахте.Ся като почнаха да ви ги махат, квичите до небето.Що така бе, другарчета цоциалисти?
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фидосова:"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", :):):)Ми сред ваште депутати няма юристи с биография ***, провинционални нотариуси ли да има в тевтерчето на Красьо, той да не е ЦвЦв:):):)
15
4
 
15
 
! Отговори
то е ясно преди 12 години
Ми то от как на власт са Групата за Екстремно Разграбване на България всичко е скандално.
14
5
 
4
 
! Отговори
IND преди 12 години
Егати статията - повтаря се едно и също т.е. как били избрани членовее на ВСС от кой били издигнати... Да напишат нещо за самите тях - нищо не се пише за тях а това е най-важното за мен а не от кой са издигнати и от кой са подкрепени.
13
2
 
18
 
! Отговори
сега преди 12 години
Ама тия хора наистина не могат да издигнат качествени хора.Ами то умните не искат да си имат работа с тях.Само некадърни кариеристи.
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така, така. По-добре тези, щом са от ГЕРБ, отколкото червени ***, подчинени на доносник Гоце. Лека полека, нещата в БГ ще потръгнат. Като сменят половината съдии, ще започнат да влизат и БСПарчета в затвора, и ефективните присъди ще зачестят. Само така. Още 50 такива искам да назначат ГЕРБ. Евала.
11
6
 
4
 
! Отговори
Марк Антонии Кутев преди 12 години
Поактивно плюене, поактивно!какво е това , мързели?!?!