Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента

Новите имена са Нестор Несторов и Кирил Гогев
Обновена: 20 юли 2011 12:47 | 20 юли 2011 11:48,
112
Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента
Нестор Несторов Снимка: архив, Булфото

Парламентът избра Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на Висшия съдебен съвет.

Двамата попълниха квотата на парламента, след като местата стояха празни година и половина.

Двете места във ВСС останаха вакантни, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.

Номинацията за избора на Несторов и Гогев направиха независимите депутати. Това беше причината левицата да обвини управляващите в задкулисно кадруване чрез независимите.

"В обществото се наслагва усещането, че управляващите се дистанцират от ВСС, защото той е избран от тройната коалиция", коментира Михаил Миков от левицата. Миков предположи, че логиката на управляващите от ГЕРБ отива дори по-далече.

"Сега се правят предложения от независимите депутати, за да кажете после: "Не, не, ние нямаме отношение към този Висш съдебен съвет! Защото е много удобно, най-чисто да правиш чрез някой друг кадрови решения", коментира левият юрист и бивш вътрешен министър.

Според Миков начинът на номинирането на двамата магистрати е политически некоректен и няма да доведе до намаляване на кризисната ситуация във ВСС. Колегата му Мая Манолова беше по-остра в изказването си.

"ГЕРБ отдавна си е намерило алиби за неблагополучията в сектор вътрешен ред и сигурност. Друг да вади вместо вас горещите кестени от огъня", коментира Манолова. 

Опонира й независимият депутат Димитър Чукарски, който беше един от вносителите на предложението за избора на Кирил Гогев.

"Ръцете ни са здрави, можем да вадим от огъня каквото си искаме. Гърбът ни е широк, целият ГЕРБ може да се скрие зад него", отвърна й Чукарски.

И допълни, че конституцията дава на всички народни представили еднакви права, затова те са се възползвали от тях.

"И в двата случая при внасянето на предложението (за Несторов и Гогев) става въпрос за клонинги на ГЕРБ. Никога бягането от отговорност не е стигало до такава висота", коментира Мая Манолова.

Червената юристка директно се обърна към депутатите на ГЕРБ: "Вие сте кадровиците в съдебната система. Тефтерчето на Красьо Черния отдавна е сменено с тефтерчето на ГЕРБ. И то е като средношколски лексикон в сравнение с тлъстия тефтер на ГЕРБ", допълни тя. 

"Този ВСС беше избран от вас. ГЕРБ не е участвала в кадруването", опонира й Искра Фидосова от мнозинството.

Фидосова припомни, че преди месец управляващите са обявили, че няма да участват в номинирането, за да не бъдат обвинени в кадруване.

"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.

Изборът на двамата магистрати освен депутатите от ГЕРБ подкрепиха народните представители на ДПС и независимите депутати в залата. 

Още преди да бъдат одобрени от парламента, двамата кандидати бяха разкритикувани от неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ).

Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.

Бившият градски прокурор Нестор Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват юристите от БИПИ.

Кирил Гогев пък е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали, допълват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: парламентВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе няма ли кой да гаси тази държава:):)
49
7
 
22
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Голямото падение на ГЕРБ. Рециклираха един деградирал и корумпиран магистрат.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА СА СИНОВЕТЕ И ВНУЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ:Брюксел разкритикува Борис Велчев и Лазар Груев Борис Велчев и Лазар ГруевНедостатъците на съдебната ни система обезпокоили Европейската комисия Лични критики към главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев за липса на ангажимент за задълбочени реформи отправя за първи път в свой доклад Европейската комисия.Документът бе приет днес. Оценката на Брюксел за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията е критична. В доклада се посочва, че "като цяло пасивното отношение на ръководството на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, главния прокурор и председателя на ВКС към сериозните недостатъци в съдебната практика буди сериозно безпокойство"."Предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че действително поема ангажимент за извършването на задълбочени съдебни реформи, тъй като бавният напредък не се дължи само на недостатъци в съдебната практика и Наказателния кодекс", е оценката на Европейскана комисия. След това се отправят конкретни критики, че "недостатъците в съдебната практика не се анализират редовно и не се отстраняват, нито започват всеобхватни програми за обучение и схеми за наставничество".Чиновниците в Брюксел отправят и специална препоръка към Борис Велчев. "Главният прокурор следва редовно да анализира причините за издаването на оправдателни присъди по дела по високите етажи, да отправя препоръки за работата по бъдещи дела, когато са били установени недостатъци в процедурата, и да обжалва оправдателните решения, когато се окаже, че съдът не е направил подходяща оценка на представените доказателства
47
5
 
12
 
! Отговори
Г. Г. преди 12 години
Определено няма да гласувам за ГЕРБ заради Н. Несторов, колкото и да МРАЗЯ триглавата ламя.
46
7
 
19
 
! Отговори
Истината! преди 12 години
ГЕРБ е мафия от мутри, трафиканти, милиционери и ДС агенти !!! С няколко наемника, отдали задните си части на ББ и ЦвЦв за постове и облаги....., за имитация на нещо различно....КАК е възможно това ????? НЕСТОР Несторов, който преди много години имаше афери, свързани с корупция и незаконно забогатяване, с пари от мафията, чрез които построи цяло ЧИТАЛИЩЕ на Витоша !!!!! Вила палат, която чуждите дипломати у нас не искаха да наемат, защото НЕ искаха да свързват имената им с това на НЕСТОР Несторов, корумпираният магистрат.....СЕГА групировката ГЕРБ разчита пак на късата народна памет и ни подхвърля този мафиот за висок пост, за място във ВСС !!!????? Чрез други лица, естествено, а ГЕРБ ще гласуват ЗА, без съмнение....
45
3
 
9
 
! Отговори
аз преди 12 години
Изборът е подкрепен от ГЕРБ и ДПС!!!Не беше ли обещано да се разследват Емел,Доган,да се промени изборния закон или бъркам?
44
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако пак бяха избрали някой от корумпираните от бесепе или от тефтера на Краскьо нямаше да гласувам за ГЕРБ, сега ще вложа всички сили да обедя и комуниста съсесед - пенсионер на 80 години да гласува за ГЕРБ! Хмммм той преди малко съседа май умрял , 1 член на бесепе по-малко!
43
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако този Несторов го одобрят няма да гласувам за ГЕРБ.Истината е, че наистина вече в България няма матрял.Останали са само *** и гадните ***, които ще продадат майките си за пари и власт.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народа, това е партията, партията това е народа---------------Къде е този лозунг господа червенотиквеници?Още ли си мислите че сте над народа и може да колите, бесите и крадете?Мислете, мислете. Една *** като мислила, та взела, че се превърнала в бесепе...упс умряла!
41
3
 
10
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
KOITO E RABOTIL POD VE6TOTO RAKOVODSTVO NA BSP I SDS NQMA KAK DA NE E KORUMPIRAN.SEGA GERB TRQBVA DA IM RINE *** NA DRUGARITE.
40
2
 
5
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
KATO PRO4ETA NQKADE ZA SADEBNA SISTEMA ,OSVEN KORUPCIQ ZA DRUGO NI6TO NE SE SE6TAM
39
14
 
21
 
! Отговори
RR преди 12 години
Лобистката Фидоска получи възможност да строи хотел на непозволено място.Защита от ревизии и уволнения на приближени мафиози и митничари, а също така и директно ръководство и покровителство на контрабандните канали..Гласувайте пак за ГРОБ!!!
38
18
 
30
 
! Отговори
RR преди 12 години
А какво направи ББ за себе си на кръга около себе си?1) Милиони левове печалба от стикерите и стотици хиляди като подарък от общината за гаджето си Цветелина Бориславова.2) Хвърчи с нужда и без нужда из страната с хеликоптери и самолети с единствена цел да не закъснее за мачлетата.3) Цвъко шестака с незаконни приходи от съмнителни консултации на съмнителни (държани в дълбока тайна) фирми с цел облагодетелстване и пирдобиване уж като подаръци от тъст и тъща на шест апартамента и луксозна вила.
37
17
 
28
 
! Отговори
RR преди 12 години
Поредните мутро-герберски гангстери.Какво ни донесе ББ и ГРОБ?1) Замразени заплати и пенсии при галопиращите цени..2) Съкратени от работа хора, без никакви шансове да си намерят нова работа.3) Постоянно растяща безработица.4) Силно орязани средства за здравеопазване, образование, наука,култура, изкуство, на практика няма пощадена област.5) Отнети от майки и инвалиди привилегии, които всъщност бяха скромни помощи, но на ГРОБ и те се зловидиха.6) Всекидневни протести.
36
12
 
13
 
! Отговори
у лево преди 12 години
Ех другарите толкова са се нагорещили ... ама така е защото те не са свикнали , някой друг да предлага каквото и да е.Не случайно преди 90 година няма един демократично избран , тогава не колеше ли точно столетницата , която сега се прави на най демократичната и моралната естествено в кавички партия.
35
9
 
23
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Несторов- рядко корумпиран тип- алчен и нагъл..И той , и жена му ..:)))Гогев-следвал в СУ- без изпити , като военен и изкарал , като партиен член -леко следване :)))Мекушав и знае- на кого да е благодарен ::))
34
10
 
11
 
! Отговори
Сер Гей преди 12 години
Обещавам да построя Комунизма!!!!
33
0
 
8
 
! Отговори
зоро преди 12 години
Хи-хи? Че те и лапетата на село знаят, кой уби войничетата? Но, не могат да го докажат. Какво ли не правят някои хора, когато се напият? Пък да не говорим такива юнаци, като бай Миле (не е той!; лека му пръст!) и други, дето са били толкова силни патриоти, че изпотрепаха сума ти народ? Каквото и да е, тая държава и от 21 години стана като кошер с барут - не знаеш кога какво зло ще те връхлети и свят,от къде? Във всеки случай ВСС, ВАС са най-висшите звена на Съда в държавата и там е най-отговорно
32
17
 
12
 
! Отговори
не може да бъде преди 12 години
Ако искате да предложенията да дойдат от БСП ааа???Eх наглост бе.Да върнем времената преди 89 година бе другари.Там всичко се решаваше от партията , даже и изборите се правеха за да се види 99 % подкрепа на пленомите на партията.Аре у лево.
31
0
 
17
 
! Отговори
плам преди 12 години
Впрочем, след като за водач на МПС има психотест, симулатор (с, който би се справил само заклет геймър, но не и нормален шофьор) и изпит пред КАТ, защо за депутатите няма психотест, симулатор на Н Събрание, очен преглед (дали не виждат нещо иначе???) и изпит пред шефката на НС? ще ми ед раго да ги изстипосат пред Цецка Цачева на проверовъчен? голям кеф! Особенно, ако е публично достояние по телевизията.