Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента

Новите имена са Нестор Несторов и Кирил Гогев
Обновена: 20 юли 2011 12:47 | 20 юли 2011 11:48,
112
Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента
Нестор Несторов Снимка: архив, Булфото

Парламентът избра Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на Висшия съдебен съвет.

Двамата попълниха квотата на парламента, след като местата стояха празни година и половина.

Двете места във ВСС останаха вакантни, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.

Номинацията за избора на Несторов и Гогев направиха независимите депутати. Това беше причината левицата да обвини управляващите в задкулисно кадруване чрез независимите.

"В обществото се наслагва усещането, че управляващите се дистанцират от ВСС, защото той е избран от тройната коалиция", коментира Михаил Миков от левицата. Миков предположи, че логиката на управляващите от ГЕРБ отива дори по-далече.

"Сега се правят предложения от независимите депутати, за да кажете после: "Не, не, ние нямаме отношение към този Висш съдебен съвет! Защото е много удобно, най-чисто да правиш чрез някой друг кадрови решения", коментира левият юрист и бивш вътрешен министър.

Според Миков начинът на номинирането на двамата магистрати е политически некоректен и няма да доведе до намаляване на кризисната ситуация във ВСС. Колегата му Мая Манолова беше по-остра в изказването си.

"ГЕРБ отдавна си е намерило алиби за неблагополучията в сектор вътрешен ред и сигурност. Друг да вади вместо вас горещите кестени от огъня", коментира Манолова. 

Опонира й независимият депутат Димитър Чукарски, който беше един от вносителите на предложението за избора на Кирил Гогев.

"Ръцете ни са здрави, можем да вадим от огъня каквото си искаме. Гърбът ни е широк, целият ГЕРБ може да се скрие зад него", отвърна й Чукарски.

И допълни, че конституцията дава на всички народни представили еднакви права, затова те са се възползвали от тях.

"И в двата случая при внасянето на предложението (за Несторов и Гогев) става въпрос за клонинги на ГЕРБ. Никога бягането от отговорност не е стигало до такава висота", коментира Мая Манолова.

Червената юристка директно се обърна към депутатите на ГЕРБ: "Вие сте кадровиците в съдебната система. Тефтерчето на Красьо Черния отдавна е сменено с тефтерчето на ГЕРБ. И то е като средношколски лексикон в сравнение с тлъстия тефтер на ГЕРБ", допълни тя. 

"Този ВСС беше избран от вас. ГЕРБ не е участвала в кадруването", опонира й Искра Фидосова от мнозинството.

Фидосова припомни, че преди месец управляващите са обявили, че няма да участват в номинирането, за да не бъдат обвинени в кадруване.

"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.

Изборът на двамата магистрати освен депутатите от ГЕРБ подкрепиха народните представители на ДПС и независимите депутати в залата. 

Още преди да бъдат одобрени от парламента, двамата кандидати бяха разкритикувани от неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ).

Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.

Бившият градски прокурор Нестор Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват юристите от БИПИ.

Кирил Гогев пък е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали, допълват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: парламентВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
19
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
МАЙКО МИЛА КАКВО ДОЖИВЯХМЕ!!!!!!!!! ЕДНО ВРЕМЕ ЛЕГЕНДИ СЕ НОСЕХА ЗА НЕСТОР
69
1
 
9
 
! Отговори
от 55 преди 12 години
Винаги съм гласувал, но не мисля , че някога ще гласувам за ДПС, БСП и производни. Просто или няма да гласувам /малко вероятно/ или ще гласувам за др. партия /различна от ГЕРБ/ - може ВМРО, колкото да "не е без хич"
68
4
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Плашат се само тези на които съвеста не им е чиста!
67
1
 
12
 
! Отговори
изумен преди 12 години
КАК Е ВЪЗМОЖНО НИМА ЗАБРАВИХМЕ ЗА СКАНДАЛНИЯ ПРОКУРОР НЕСТОР НЕСТОРОВ,ИЛИ НЯКОИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ КАТО СА МИНАЛИ 10 Г. ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ЗАПРАВЕНО.
66
2
 
7
 
! Отговори
Killuminati преди 12 години
Много лошо гледа тоя, много мрак в очите
65
7
 
17
 
! Отговори
goce преди 12 години
Това *** са много нагли същества.Те имат наглоста да говорят за Красьо черния.Баси мазните червеи
64
1
 
9
 
! Отговори
facebook преди 12 години
06-06-2001Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди понижаването в длъжност за 3 г. на бившия софийски градски прокурор Нестор Несторов в районен.Несторов обжалва решението на Висшия съдебен съвет от 14 февруари.Наказанието бе защото прокурорът не придвижи до съда делото срещу врачанския хазартен бос Валтер Папазки. Миналата седмица Софийският градски съд отложи делото за убийство срещу Папазки за октомври.
63
4
 
6
 
! Отговори
Корупко преди 12 години
В този му състав, българският парламент е несъстоятелен. От 2 години насам в него се гласуват само лобистки закони, а днес гласуваха за един силно корумпиран тип, който ще изпълнява политическите поръчки на такива герберасти като Лъчо Мозъкът, Искра Фидосова, Б.Б. и ЦВ. ЦВ. в ВСС.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все чакаме от Европа да ни оправят. А пък те чакат ние да се събудим.
61
1
 
11
 
! Отговори
facebook преди 12 години
Преди години около Нестор Несторов имаше скандали за корупция. НЕ БЕЗ основание !!В околностите на София НЕСТОРОВ има цял замък, построен с пари не от заплата. Дори Белгийските му наематели се изнесоха оттам, за да не бъдат свързвани с мафиотските му действия - като прокурор и главен прикривател.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И народа трябва да оказва натиск. Трябваше да има остри протести относно присъдата на ковачки!!!
59
14
 
10
 
! Отговори
истината преди 12 години
КВО МУ Е СКАНДАЛНОТО.ПАРЛАМЕНТА ГИ ИЗБИРА.ЩОМ ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ СА ПРОТИВ ЗНАЧИ ЧЕ Е ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ .ТОВА Е.
58
0
 
12
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
С една дума ,най-образованите,най-можещите ---просто те са ...НАЙ!Другите са Цветелин Кънчев и ...подобните им !Даже и от Д-П-С влизат в ГЕРБ.....ЩО ЛИ?
57
4
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Каква стана тя,"колкото и да мразиш триглавата ламя",пак ще гласуваш за нея,защото не харесваш Несторов.Вероятно Доган или някой друг от тройката крадци ти е по на сърце.
56
5
 
7
 
! Отговори
RAD преди 12 години
До 43Не съм фен на пожарникаря или милиционера,но всички точки,които сте изброили са резултат от наследството на "успешното" правителство на Тройката.И така,да я караме точка по точка:1.Замразени заплати и пенсии при галопиращи цени: Първо цените не са "галопиращи",защото инфлацията не е трицифрена.Освен това цените на храните,петрола,златото,енергийните източници растат в СВЕТОВЕН МАЩАБ! Кой е виновен?Правителството? Второ: посочете ми поне една,повтарям ПОНЕ ЕДНА европейска страна,където минималната заплата да се е увеличила през последните 2 г. и където да не са орязани социални раходи2.Съкратени от работа хора .Нека поясня: Правителството не назначава и не съкращава хора. Това правят фирмите.Когато икономиките на всички страни без изключение са ударени от икономическата криза се наблюдават съкращения и безработица. Нека само да спомена някои страни,където има по-голяма безработица от България: Италия,Ирландия,Португалия,Испания,Гърция...3.Постоянно растяща безработица-това просто не е вярно.Най-малкото през лятото се наемат хора за туризма (и то с хиляди),които през зимата не работят4. Силно орязани средства за здравеопазване, образование, наука,култура, изкуство, на практика няма пощадена област.Това е така,защото преди да си замине кабинетът Станишев, щедро изхарчи 4 млрд. лв. от фискалния резерв без да даде обяснение защо,гласуваха 900 млн.лв за увеличение на пенсиите, подписаха договри за стотизи милиони, но за сметка на това обясняваха непрекъснато ,че криза няма...5. Отнети от майки и инвалиди привилегии, които всъщност бяха скромни помощи, но на ГРОБ и те се зловидиха. Виж т.46. Всекидневни протести кой протестира всеки ден?
55
8
 
9
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Нестор Нестовров във ВСС!Е ГЕРБ са много, много по лоши от БСП и ДПС заедно!Тоя е пример за мутренските години, а Бойко е мутра, сугурно ги крепи здраво приятелство!
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано в следващия парламент да ги няма червените.
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** щом реват значи е добре
52
2
 
8
 
! Отговори
мравка преди 12 години
Като гледам физиономията на Несторчо ми е ясен що за честен и неподкупен човек е.На челото му пише и се чете с просто око че тоя е от *** нагоре.
51
1
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Нима искаш да кажеш да поставим зад всеки гражданин полицай да го пази.Тогава ще ревнеш,че сме полицейска държава,не че и сега не го правиш.