АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми

"Атомстройекспорт" трябва да реши ще оттегли ли иска срещу НЕК
Обновена: 1 авг 2011 16:49 | 1 авг 2011 07:00,
98
АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми
АЕЦ "Белене". Кранове демонтират остатъците от старата централа, за да освободят място за новия проект. 2008 г. Снимка: Булфото

Днес изтича срокът, който България е дала на руската „Атомстройекспорт“, за да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж заради проекта АЕЦ „Белене“.

Ако до дни компанията не спре съдебната процедура, Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе контраиск срещу нея в Женева за 61 млн. евро.

Преди две седмици стана ясно, че руската страна е завела иска за 58 млн. евро за неразплатени разходи за закупено оборудване на АЕЦ „Белене“. И двете суми са реално дължими разходи по проекта, стана ясно от изказване на енергийния министър преди седмица.

"Според мен те (бел.ред. - руската страна) разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете за юридически услуги, и по-добрият начин, ако искат нещо да се прави по проекта, е да оттеглят иска си", обясни министър Трайчо Трайков в неделя.

Според министъра НЕК е предложила няколко варианта на руската компания, която най-късно до няколко дни трябва да реши как ще действа от тук нататък.

Едно от предложенията е двете страни да приспаднат задълженията си до момента и да продължат работа по проекта.

„Атомстройекспорт“ е дъщерна компания на „Росатом“. През 2006 г. дружеството е избрано за строител на централата. След подписването на договора има вече 13 анекса за предоговаряне на техническите параметри на проекта.

Още по темата

Последният анекс между „Атомстройекспорт“ и НЕК беше сключен в началото на юли и дава отсрочка за договаряне между двете страни до 30 септември.

Реално в момента проектът е в застой заради юридическите хватки и условията поставени от българска страна за безопасността на централата.

Според първоначалното споразумение цената на централата трябва д абъде около 4 млрд. евро. При последните преговори руснаците настояваха за близо 7 млрд. евро, а България искаше АЕЦ „Белене“ да не е повече от 5,5 млрд. евро.

Очаква се консултантът NSBC да се произнесе по условията на договора и цената на проекта, които ще бъдат изгодни за страната ни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
13
 
! Отговори
един преди 12 години
е много *** народ има,като чета тези глупости по-долу!!!!по-добре не пишете,избивайки комплексите си в сайта!!!!НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА ВИ ЛЪЖАТ ТОЛКОВА ГОДИНИ РАЗНИ ***?!стига сте повтаряли техните глупости че червени,сини,кафяви,зелени и т.н. все са виновни,а не тези които в момента са на власт!?ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ,ЗАДЪЛЖЕНИЕ И ПРЕОРИТЕТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОМЕНТА Е САМО ЕДНА:ДА ОСИГУРИ НАРОДА ДА ЖИВЕЕ ДОБРЕ,ОСИГУРЯВАЙКИ МУ РАБОТА И СПОКОЙСТВИЕ!!!ВСИЧКО ДРУГО СА ГЛУПОСТИ И PR!!!!
64
6
 
6
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Казаха "хоп" другарите преди да са скочили - ха-ха
63
16
 
7
 
! Отговори
бау бау преди 12 години
Няма Лукойл, няма Белене, няма Южен Поток, няма Голям шлем, няма комисионни за Гоце, а живота в България продължава. само Гоцко и р.Овч. сънуват кошмари как другаря *** им дърпа ушите пред строя на послушковците. Казаха "хоп" другарите преди да са скочили
62
2
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Кога е имало читави инвеститори? Защо като им започнаха проверки всички си заизнасяха бизнеса? Защото много спазват закона ли? Искат да си крадат необезпокоявано от държавата като преди! Нема вече...
61
6
 
4
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Не мога да си губя времето с разни мързеливи,червени,нагли празнодумци понеже ме чака много работа!!!А като се върна довечера да сте измислели, как така ще накарате хем да работи Лукойл,хем да има АЕЦ, хем евтин бензин,хем да си плащат акциза,хем да има евтин ток,хем да го продаваме,хем вълкът (руският едър бизнес) цял, хем и стадото(българският данъкоплатец) цяло!Айде чао!!!
60
0
 
14
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Знаете ли, кой изготвя консултантския доклад за Белене ? Експерта по всички въпроси - Каролев !!!!!! ха-ха-ха. Не ме плюйте, това е истината.
59
2
 
8
 
! Отговори
от кико до51 преди 12 години
Живяхме вече с една партия ае стига с тия лозунги. Вземи се скрий
58
9
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
" 15 месеца не знаели какво става с "Лукойл""... Ти , подляре, от 15 месеца ли живееш? Твоите хора крадоха 20 години заедно с руските престъпници! И сега виете на умряло...
57
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Пост 44 не е писан от мен, но като се замисля, май така излиза.
56
4
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Ами ако чакаш Бойко да ти намери работа, ще почакаш!!!Ако си нормален мъж няма за какво да се притесняваш , че Бойко не ти го вдига!!!
55
9
 
8
 
! Отговори
Бат Бойко преди 12 години
Обичам мелодията на позитански плач в понеделник сутрин.
54
6
 
11
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Чака ни тъжната съдба на Грузия-глад, мизерия и по 1 час електричество на денонощие.
53
1
 
10
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Шеврон и американците вадят кестените от огъня с чужди ръце-както винаги.
52
2
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Пич земи напиши една похвална ода в чест на вожда...Така може да идеш на работа с още по голямо натроение!Аз лично напоследък ходя на работа БЕЗ НАСТРОЕНИЕ понеже РАБОТА НЯМА и БОЙКО БОРИОВ НЕ МИ ГО ВДИГА ГРАМ!!!
51
3
 
7
 
! Отговори
но комент преди 12 години
После ще се чешете по дебелите глави и ще се чудите-защо бягат инвеститорите от България?Много сте елементарни мутрите-баламите като Прамод Митал свършиха.
50
0
 
6
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Какво ще стане с козлодуй?ти май искаш да кажеш, че в света или в тази част на европа има излишна енергия?При задаващата се световна енергийна криза?
49
0
 
3
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 12 години
***, аз се преквалифицирах на енергетик, наемете ме мен за консултант и аз цена ще ви кажа, всичко ще ви кажа, така ще ви изконсултирам, че свят ще ви се завие
48
15
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Едно хубаво ми става, направо ще умра от кеф!!!Сега отивам на работа с много настроение като знам , че в това правителство няма национални предатели!!!България има нужда от ГЕРБ и ГЕРБ от нас!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
47
3
 
15
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Накрая Бойко ще си хапе вратовръзката като Саакашвили.
46
10
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
добре обаче какво ще стане с АЕЦ Козлодуй като ввземе че стане готов този новия напълно ненужен АЕЦ Белене??