Остава разсроченото плащане на "Гражданската отговорност"

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса за застраховането
Обновена: 7 сеп 2011 14:42 | 7 сеп 2011 14:41,
41
Остава разсроченото плащане на "Гражданската отговорност"
Снимка: архив Булфото

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет.

С тях правителството предлагаше да отпадне разсроченото плащане на премия по застраховка "Гражданска отговорност" и тя да се плаща накуп.

Освен това депутатите отхвърлиха и промяна, която налагаше да се забрани вписването на дата и час на сключване на застрахователния договор.

Така поне на този етап застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се плаща разсрочено.

В мотивите си правителството твърдеше, че съществуващата сега нормативна възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска води до порочни практики от страна на застрахователи и застраховани, които водят до привидно сключване на задължителната полица чрез заплащане само на първата разсрочена вноска.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба, но тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди при катастрофа.

Плащането на вноски водело и до объркване при изчисляването на обхвата на застраховката, който според европравилата не трябва да пада под 90% от автомобилите.

Според статистиката 80% от автомобилите у нас имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Хайде покажи цифри където пипише колко са изплатените обезщетения по гражданска отговорност и колко са събрали компаниите по тази полица за една година! Да направиме една съпоставка. Аз досега такава статистика не съм видял изнесена черно на бяло! когато независим опган излезе с точна статистика мога да се съглася с твардението ,че компаниите са на загуба от гражданската
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те излизат с оправданието ,че от гражданска само се губело. Не виждам като се губи защо всички компании се бутат в този пазар! Или те са някакви мазохисти на коита им е кеф да плащат. На всички ни е пределно ясно ,че българина плаща само задължитилното. И заради това положението с гражданската е такова. Обслужват се компаниите ,а не гражданите с дадените закони! Автомобил сам катастрофа неможе да направи.
17
6
 
4
 
! Отговори
до Възмутен преди 12 години
Я недей да се пенявиш излишно, ами вземи се поограмоти малко преди да разправяш врели некипели за милИОните, спечелени от застрахователите. Единствената губеща застраховка и то заради джигити като теб, това е гражданската отговорност на автомобилистите. Щото ти си плащаш 120 кинта и правиш щети за хиляди, които застрахователите плащат. А държавата тотално не се интересува от въвеждането на диференцираното плащане на застраховката, т.е. евтина застраховка за добрите шофьори.
16
3
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Да точно така застраховката е на Шофьора почти в цяла европа и регистрационния номер какво е това не ползваш не плащаш много просто!!!Още повече не да се дели на колко кубика ти е колата а колко е рисков шофьора ми се струва по логично!!!От застраховка се освобождават и хората с финансови възможности който в банката имат сметка по голяма от 1 000 000 с което могат да погасят евентуални злополуки!!!P.S Покажете на хората компании които са на пазара от поне 10г с колко мильона е год. им печалба!
15
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Подкрепям ! Моята позиция е същата защо ще плащам задължително при условие ,че не ползвам. Със същата логика могат да прокарат задължително жилищно застраховане.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо да не се коментира!? Около гражданската е пълно с лобистки интереси. Правилата са тотално объркани. Главното каето трябва да се направи е застраховката да се пише на човека не на колата!
13
3
 
4
 
! Отговори
gft преди 12 години
1.само не мога да разбера защо гражданскатра трябва да е за кола, а не за шофьор. никой не може да кара две коли наведнъж нали (имам в предвид в едно и също време)?2.подобен въпрос за винетките, там е същата работа.защо трявба да се плаща на база време, вместо на база изминати километри??
12
2
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Цитирам "По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба"Че кой е този полицай който няма да забележи че не е платена вноската по ГО???Не ги изкарвайте толкова *** знаят какво да гледат!!!Защо ако имам мотор или кола кабрио не мога да си плащам само за 3 месеца за лятото а ме задължава закона да имам за цялата година карам не карам ще плащам !!!
11
1
 
7
 
! Отговори
gotin преди 12 години
всеки си кара като селянин на нивамен ме боли фара дали ще ударя някой, щото ГО ми покрива щетите срещу смешната сума от 150лв годишнов чужбина, ако нямаш нарушения, получаваш ГО със 70% отстъпкаето това е стимул да караш по правилата и да няма всеки ден по новините нови загинали
10
0
 
2
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Не знам защо изобщо са я коментирали тая глупост
9
15
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Лошо. Така всички *** ще продължат да си карат трошките и заради това София да изглежда както е на снимката...
8
1
 
10
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Туй дето го върши каското, трявба да го върши Граждансакта при ПТП... а не подаяния...
7
4
 
22
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Предизборно са го отхвърлили! Ако и това беше прието щеше да стане война дет се вика. Трябва да отпадне и правилото за задължителното плащане независимо дали караш автомобила! Та те направиха гражданската директен данък.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Остава разсроченото плащане на "Гражданската отговорност"БЛАГОДАРЕНИЕ НА АТАКА
5
4
 
2
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
ZA KVO PLA6TAHME NA LOBISTI A
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес платих ГО + зелена карта 392.88лв! Просто красота
3
12
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Тва е софията с всички *** в нея! Виж какви задръствания стават като не си седите на село!
2
7
 
5
 
! Отговори
hah преди 12 години
i tva li vi e sofiata na snimkata?
1
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
dnes kazaxa 4e garcite masovo registrirali kolite si y nas,xybava statiika ,dano ne e pora4kova 4e da vdignat pak taksite na kolite,taq raq trqbva da se tormozi