Станишев за Бузлуджа: Върнаха ни руина!

Възраждането на паметника било стъпка към възраждането на България
Обновена: 30 сеп 2011 07:34 | 29 сеп 2011 22:38,
258
Станишев за Бузлуджа: Върнаха ни руина!
Снимка: Булфото

Ако тръгнем да възраждаме Бузлуджа, това ще е една стъпка към възраждането и на България. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който се допита до млади социалисти в Каварна за нагласата им да участват с доброволен труд във възстановяването на паметника.

Вчера с решение на МС държавата го предостави на БСП, както обеща премиерът след скандала около честванията на левицата.

"Преди да се стигне до възстановяването, трябва да установим какво е състоянието на Бузлуджа, защото тя беше взета от БСП в отлично състояние, а ни я връщат като руина", оплака се Станишев.

По думите му през последните години грабежът е бил много тежък и държавата не е осигурявала никаква охрана.

Още по темата
 Второто, което следва оттук нататък, според лидера на БСП, е да се вземат мерки за консервация на сградата, за да не продължи да се руши. Да се осигури и охрана, въпреки че това няма да е лесно, посочи Станишев.

Сигурно ще предложа да направим дарителска кампания за възстановяването на паметника и това ще го обсъдим в партията в много широк формат след изборите, каза лидерът на БСП.

Той добави, че мисли да направят и обществено обсъждане, защото Бузлуджа по думите му е символът на много неща - позитивни и градивни, които са се случвали в България до 1989 година.

"Ние не трябва да забравяме нашата история - от нея трябва да извличаме поуки - и с хубавите, и с горчивите неща", заключи Станишев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
10
 
40
 
! Отговори
Запален преди 12 години
"Германия ще плати 60 млн. евро за поддържането на мемориалния комплекс на мястото на бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц в Полша. Парите ще бъдат използвани за запазването на общо 150 сгради и 300 руини в комплекса, както и на лични вещи на убитите концлагеристи.С този принос Германия признава историческата си отговорност за съхраняване на паметта за Холокоста и предаването й на бъдещите поколения, заяви германският министър на външните работи Гидо Вестервеле."
136
12
 
51
 
! Отговори
да питам... преди 12 години
СерГейЧо, ти не беше ли министър председател?Що рИвеш чак сега че било руина?
135
8
 
43
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Да пратят ***! Там горе в планината има джелезо. Напред!
134
9
 
45
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не го винете, момчето има къса памет и не е уред. Няма оправяне.
133
10
 
42
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Тази чиния заредена ли е с достатъчно взврив за пътуването ви в космоса?
132
10
 
43
 
! Отговори
дядото преди 12 години
Заедно с разрушаването на паметника на бузлуджа трябва да иде в забвение и столетницата.От там е тръгнала и там ще и е погребението.
131
9
 
47
 
! Отговори
иван преди 12 години
60 години все крадете,остава,да нямате пари за една сграда
130
9
 
46
 
! Отговори
6500 преди 12 години
БСП В МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИЗМА..................
129
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаджи Димитър е исторически скалист връх в Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина, висок 1441 метра. Съставен е от мраморизирани варовици. До 1942 г. официалното име на върха е Бузлуджа, което е често използвано и днес. На този връх през 1868 г. се сражава четата на Хаджи Димитър, а през 1891 г. се провежда Бузлуджанският конгресПрез 1868 г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на прословутите стихове на Христо Ботев от поемата "Хаджи Димитър (поема)"На 2 август 1891 г. Димитър Благоев и други български социалдемократи в подножието на върха тайно провеждат Бузлуджанския конгрес, на който се създава Българската социалдемократическа партия. Конгресът се състоял по време на традиционните ежегодни тържества в памет на Хаджи Димитър. Участие вземат около 30 делегати и гости от Търново, Дряново, Габрово, Севлиево, Казанлък, Стара Загора и Сливен.В чест на това събитие на върха е изграден Дом-паметник на партията.Този паметник е изгладен с парите на целия български народ! Освен натиска да се дават пари просто така , имаше отпечатани пощенски марки от по 50 ст. ( тогава хляба беше 20 ст., Лимонадата 0.05 ст. , билета също пест стотинки...) Принуждаваха всеки да си купи такива марки. Даже децата. В училище ни казваха ,че ще ни намалят поведението. Възрастните ги заплашваше уволнение или друго подобни заплахи.Така че Бузлуджа НЕ е на БСП. Те се разграничиха от Парията майка , БКП и казаха ,че са нова партия! Това им беше първото пребоядисване и лъжи , малко преди да свалят Тодор Живков. Много ме дразнят хора ,присвоили си част от историята и боядисани , дето си правят там празници и се величаят , всъщност са комунисти , а ги е срам да си кажат , че са такива.
128
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бастилията също е била паметник на френскат история, но са я разрушили. И комунистическите паметници трябва да бъдат сринато, комунистите с електронни гривни на врата.
127
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за пореден път се уверявам че на станишката му лопа дъската и скоро не е посещавал джипито да му пише лекарствата за Алцхаймер по здравна каса.2008 лятото ходих на Бузлуджа, точно когато отй беше на власт и обекта беше в окаяно състояние *** целия с ***- животински и човешки на задната му страна. А мястото е толкова злокобно че през цялото време докато бях там имах нерви.освен това разбрах защо паметника е точно там- за да импонира на Шипка и да се мери с нея по величественост и символика.
126
10
 
46
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Поговорка:"Руина при руина отива."
125
9
 
49
 
! Отговори
Електорат преди 12 години
Е това му е електората на БСП червени бабички като на снимката горе. Червени бабички и Стефан Данаилов.
124
10
 
43
 
! Отговори
Ей тоя е нагъл бе преди 12 години
Абе ти какво искаш бе стаснишев ти си *** *** си нагъл! Наглия комунист Станишев се оплаква,ами бсп що не си го поддържАХТЕ БЕ КАТО бяхте на власт,ама лапахте!! Ами поддържайте си чинията бе комунисти ама само гледате да си поддържате чиниите за ядене да са пълни.Безсрамен тип е тоя станишев,как може да си толкова нагъл бе!!!
123
8
 
48
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ЗА ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ ИСКАМ ДА ПОДАРЯ ДВЕ ПРОТИВОТАНКОВИ МИНИ!!!!!
122
10
 
37
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Да си ремонтират летящата чиния, да влязат вътре (колкото се може повече от червените бандити) и да изчезнат завинаги от нещастната ни Родина. Която от цветуща държава преди войната превърнаха в клоаката на Европа.А пък Рапонът, който СЕ РАЗПОРЕЖДА С ПАРИТЕ НИ като с бащиния, започна ДА РАЗДАВА И СВЕЩЕНАТА НИ ЗЕМЯ.За това не съд, А ТРИБУНАЛ за разпищолилия се самодържец!
121
9
 
33
 
! Отговори
случаен преди 12 години
цецоид,ти май си хуманоид?Щото не ги чактисваш работите!Пък тоя, шамана,да каже на станишев да си отвори очите-ние добре виждаме кое е важно!Хората все да застават зад нещо си ,а партията им кога ще застане зад нещо различно от собствените им интереси,а???
120
9
 
39
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ГНУС !
119
9
 
40
 
! Отговори
случаен преди 12 години
Да,заводите дето си ги купиха нали работят-сетил се за Бузлуджа....Къде спа до сега?Чие беше управлението толкова години и *** що сега се сети?Вярно е и за камъните-нямаше да останат,вярно,ама пък добре че и *** са мързеливи,пък и дето викаш-далеч им идва...Иначе проблем няма...Камък върху камък нямаше да остане!
118
9
 
49
 
! Отговори
II преди 12 години
че вие като бяхте на власт толкова години, що не си го стопанисвахте . В руини е България, мини да видиш един бивш завод, няма значение в кой град е. и арматурата я няма вече, щото братята я извадиха за скрап. бъди благодарен, че Бузлуджа им е малко по далече и в страни, че нямаше и камъни да останат.