БСП погна Плевнелиев за едни ?3 млн.

Червените твърдят, че той ги прибрал за сделката с Бизнес парка
Обновена: 6 окт 2011 16:09 | 6 окт 2011 13:46,
680
БСП погна Плевнелиев за едни ?3 млн.
Снимка: БТА

В нов скандал замесиха кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. От БСП съобщиха в парламента, че той се облагодетелствал с 3 милиона евро на гърба на Столична община при сделката за „Бизнес парк – София“.

От левицата обясниха, че земята, върху която е построен Бизнес паркът, е сменила няколко пъти собствениците си.

С решение на Столичния общински съвет от 2007 г. се предоставят 20 дка площи – общинска собственост, срещу 24 дка на "Бизнес парк – София" като стойността на размяната е 72 евро на кв.м, обясни депутатът Димчо Михалевски.

Той посочи, че замяната е извършена през ноември 2008 г. и само четири месеца по-късно – през март 2009 г., "Бизнес парк – София" продава близо 18,5 дка от същата тази земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м, от което печели 3 млн. евро за сметка на Столичната община.

„Тази сделка умишлено се води към този край и на Росен Плевнелиев се дават 24 дка за инвестиционни намерения”, отбеляза председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

Младият лидер смята, че няма сделка, при която дадено парче земя да вдигне цената си 4 пъти в рамките на година, подчерта той.

Това е периодът, в който Бойко Борисов е кмет на София, а Цветан Цветанов – негов заместник в общината. Собствеността на „Бизнес парк – София” е пряко е свързана с името на Росен Плевнелиев. Гечев допълни, че тази сделка става малко преди Росен Плевнелиев да стане министър. „Това ли е цената на министерското кресло?”, попита той.

Червеният депутат Румен Петков заяви, че е извършено огромно обогатяване, включително и чрез заменки, на Росен Плевнелиев и на кръга около него.

Румен Петков припомни и думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че „по това време са давани рушвети. Г-н Цветанов трябва да даде яснота дали рушветите са свързани точно с този скандален случай за ощетяване на столичани с 3 милиона лева”.

Петков отбеляза, че стремежът да бъде потулен този въпрос издава нечистоплътност, технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер и са във вреда на обществото.

Още по темата
Според него е необходимо да се изясни и дали има конфликт на интереси в последващите действия на Плевнелиев, както и дали софиянци са ощетени от сделката.

Името на Росен Плевнелиев беше замесено в скандала и с т.нар. общинари брокери, които го изнудвали, за да бъде финализирана сделката за Бизнес парка. Това беше обявено от самия шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Последва атака от опозицията, че Росен Плевнелиев не е сигнализирал компетентните органи, а бившият строителен министър публично отрече да му е искан или той да е давал подкуп, с което опроверга самия Цветанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


680
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
613
2
 
6
 
! Отговори
Група верни приятели преди 12 години
Светльо не е свързан със статуквото. Ще гласуваме за него. Със сигурност е по-разумен избор от всички останали. Стугне ли балотаж, не могат да го спрат. Та кой от тези шушумиги ще му излезе?
612
16
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Абе измислете нещо по-така , защото няма време!!!След три седмици ще отваряме шампанското!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
611
6
 
23
 
! Отговори
ЗАКОН преди 12 години
Това което е направил Плевнелиев , не е незаконно .Дори и сега се правят такива продажби на земята в България . Това се нарича - Мафия .Лошото е че кандидата за Президент , Плевнелиев , лъжеше и то убедително че е работил много в Германия . Сега се разбира откъде са му милионите . Всеки има право на гласуване - но с такъв измамник за Президент , не знам ? Морал ? Първанов , Цветанов - 10 апартамента ?Та тези хора утре ще ни заменят заедно с народа и земята , на тези не им трябва война .
610
12
 
6
 
! Отговори
Защо така? преди 12 години
Нещо умря сензацията :))) Айде другари поне 1000 коментара трябва да чукнем под тая невероятна новина!
609
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой беше Плевнелиев?
608
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ!
607
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма кой да каже защо не арестуваха Плевнелиев 2007 и 2008-*** борците за права и свободи от Тройната коалиция. Защо не сезираха компетентните органи навреме? Не обвиняваха ли Плевнелиев точно затова предни няколко дни? Май надушваме автогол в 90-тата минута!!!
606
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Герб не знам, но Плевнелиев явно се оля.Младите и умните - гласувайте за 20.Не на статуквото, което всички останали поддържат вече 67 години.Стига!
605
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Избутаха я тая новина в кьошето вече, ще трябва нещо друго да изфабрикуват другарите :)))
604
1
 
8
 
! Отговори
Светослав Витков преди 12 години
Родени във България и носим своят кръстот всички политици да видим среден пръст,отвръщаме им ние с надежда и любови чакаме наведени - винаги готов.Не е ново 20, знаеме това,че БГ политиката е пълна със ....а,а всичките предатели, еничари, ***,щом стане страшно - бегом бейби...ние пак сме тук!!!Народни дупетати, партийни членове,не може алчността ви да се наядеи нека ви настигне протестният ни вот -с бюлетина 20 - целият народ."Ново 20" -YouTube
603
17
 
7
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
ГЕРБ е фаворит!Свиквайте, комунисти!;)
602
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде бе, няма ли някой да се обоснове защо се чака 4 години, за да се пусне това 2 седмици преди изборите? Кво си ги криете в ръкава тия "разкрития"? Ония ден БСП активисти предали на прокуратурата 500 страници уличаващи цар Киро материали. Брейййй как ги намират тия листа в изгорели къщи социлистите. Същински факири. Все на тях съвестни граждани им подхвърлят флашки, листа, преписки... Те чакат няколко години, "проверяват" и после пускат бомбата!
601
6
 
5
 
! Отговори
АМИ СЕГА? преди 12 години
Сензационни документи хвърлят светлина върху най-голямата корупционна афера на прехода. С нея е свързан депутатът от БСП Румен Овчаров, който не веднъж демонстрира невъздържаност и агресия в изявленията си по повод сделката с "Булгартабак", твърди столичен седмичник. В рамките на 7 години от Булгартабак са източени 21 милиона долара, които са преведени в банкови сметки, посочени от Румен Овчаров. Най-вероятно парите не са били предназначени единствено за Овчаров, а бившият енергиен министър се е отчитал на още няколко места по веригата, допускат посветени. Други обаче коментират, че Овчаров не обичал да дали с никого и с това се обяснявала абсолютната му изолация в БСП. Публична тайна са неговите войни с лидера на БСП Сергей Станишев и с лобито около Румен Петков. Явно митовете да поддържани банкови сметки в Швейцария и Австрия ще излязат напълно достоверни. В продължение на 6 календарни години - в периода 2005 2010 г. всеки месец Овчаров е получавал по 200 000 долара от Булгартабак. Парите са били източвани чрез външнотърговските дружества на тютюневия холдинг и няколко определени компании. Това са подбрани фирми пощенски кутии. Парите са давани на Овчаров за да може всячески да саботира приватизацията на тютюневия холдинг. След 2010 г. Румен Овчаров се увълчва още повече. Внезапно той настоява парите, които му се дават, да се увеличат. Оправдава се, че вече му коства повече да балансира и саботира раздържавяването на тютюневия холдинг, твърди изданието, без да посочва факти за това. Така сумата нараснала с още 350 000 долара. В последната година, Румен Овчаров взема всеки месец по 550 000 долара. Простите сметки показвали, че за 7 години той е взел 21 милиона долара.
600
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми какво да се чуди човек. Ако гейберастът не е излъгал или откраднал, никога нямаше да се нареди даже като форумен плювач! В тая "партия" даже партийната кариера с рушвети се строи.
599
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та не разбрахме защо позитанците чакаха 4 години, за да изкочат със тези "сензационни разкрития" ?
598
10
 
4
 
! Отговори
:)))) преди 12 години
Едно си Кутев знае, едно си Кутев лае :)))
597
2
 
13
 
! Отговори
alienum преди 12 години
Тоз мрънкалник Плевнелиев иска да става президент? Имам чувство, че ако Боцко му се скара ще се разплаче.
596
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колкото и да ви е чудно БСП ще спечелят президентските изборинарода е озверял от глад и немотияжалко, но това е положението...дано скоро поумнеем
595
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв компромат бе гербери? На Плевнелиев Бизнес парка му е излязъл едва ли не безплатен. Това ако не далавера със заменки здраве му кажи!
594
9
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
Всички виждаме, че БСП с последни сили правят разни провокации, но трябва да се примирят, че няма да спечелят.