БАН ще съди правителството в Страсбург?

Причината – подготвеният "бюджет на ликвидацията"
Обновена: 27 окт 2011 14:56 | 27 окт 2011 13:29,
307
БАН ще съди правителството в Страсбург?
Българска академия на науките. Снимка: Булфото

БАН започва протест с черни знамена по прозорците на сградата на Академията, а на 1 ноември учените ще излязат на вечерно шествие със свещи. Те обявиха още, че обмислят да стигнат до крайност и да съдят правителството в Страсбург.

Решението за това беше взето от Общото събрание на институцията, от където се обявиха срещу плановете на кабинета да намали бюджета им догодина с 8%.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда Българската академия на науките да получи с 5 млн. лв. по-малко спрямо субсидията през 2011 г., т.е. парите за Академията ще са близо 55 млн. лв.

От БАН продължават да отстояват правото си на нормално съществуване и затова поискаха бюджетна субсидия за 2012 г. от 95–98 млн. лв. за 2012 г.

„През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души“, съобщи председателят на Академията акад. Никола Съботинов и уточни, че в момента там работят 6700 души.

„През 2011 година месечно напускат по 45 души“, конкретизира главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Той се оплака, че докато субсидиите за университетите догодина ще са увеличени средно с 4%, то тази на БАН е намалена с 8%.

“От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн. лв. през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.”, предупреди Хаджитодоров и определи новата субсидия като „бюджет на ликвидацията“.

Още по темата

Учените продължават да излизат в неплатени отпуски, а в някой звена на Академията работното време е намалено принудително, обясниха от БАН.

Стана ясно също така, че повечето проекти, които Академията ще бъде принудена да спре, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Аргументите на ръководството на институцията обаче не бяха чути от правителството и днес, защото поканените министри Сергей Игнатов и Симеон Дянков не присъстваха на заседанието на Общото събрание на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Д0 249. Млади човече, не обиждай страната си и езика, на който си проговорил. Езикът ни е локален, а не международен, но все пак трябва да сме грамотни. Деиствително е от изключително важно значение изучаването на англииския език, но това трябва да става сериозно, а не само накрая да се поназнайват 100-200 думи.
261
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А знаете ли умници какъв е бюджета на някои регулаторни органи като СЕМ, КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА И ДРУГИ ПОДОБНИ. Но се плюе по БАН като за световно. Толкова ли сте прости или зомбирани?
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вижда ме се с нея на гарата като продава семки
259
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обаче ДПС може да получава 6.5 милиона лева държавна субсидия и тя няма да бъде орязана заради криза. А също и на другите партии.
258
1
 
2
 
! Отговори
за 257 преди 12 години
майка ми не живее в Столипиново, така че няма как да я видиш
257
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе и аз така разправям на ***/256/а *** тя милата не вярва
256
1
 
1
 
! Отговори
за 255 преди 12 години
Личи си че си просто парче.
255
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да *** тия хрантутняци не наядоха се
254
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ги закрият и на мястото на сградата да издигнат МОЛ, в краен случай филиал на Синсити. Със спестените пари да се увеличи бюджета за подслушване
253
0
 
4
 
! Отговори
въй преди 12 години
Нека се преструктурира БАН, Министерският съвет, здравната каса и вашите мозъци. Моловете ги оставете на *** :))) те знаят най-добре къ са праят тея работи, купувай от лидл западни стоки и турски домати и си мисли, че нещо се връща тук!
252
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственият начин да се подтикнат учените към реформи и към отрезвяване, е да им се спрат парите.Човек, когато си живее добре и спокойно, води нахранен и ленив живот,не изпитва особена потешбност да се променя, предпочита всищко да остане както си е.
251
4
 
2
 
! Отговори
(: преди 12 години
о, не, :) аз съм за БАН, но с ново ръководство и без някои кадри (знаете помежду си кои) - виждам обаче, че е невъзможноа чалгата, шофьорите и моловете също си имат почитателите, които между другото спомагат и за бюджета на БАН, но те разбира се са "кръгли ***", както се изрази един тука и заслужават само презрението на висшите учени :)
250
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На времето братятат Георгиеви, понеже разбирали колко е важна техниката за развитието на икономиката, дали пари да се построи в София технически университет.А българите какво направили, създали университет с право, славистика и какви бяха оче хуманитарни специалности.Софийският университет е роден в грях, хуманитарните специалности са ограбили техническите и цялото развитие на България оттам до днес.Затова и днес сме така бедни.
249
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости, в днешно време за младите е много по важно да могат да пишат грамотно на английски, а не на български. Българският е език със затихващи функции, говорен единствено в *** на Европа.Това за българския език определно го написа някоя номенклатурна лелка от 10те института по бълтгарски език на БАН.За да бъде БАН печеливш, парите от хуманитарните институти трябва да се налеят в технически. Нужни са технически, а не езиково грамотни хора.
248
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Признавам, каквото искате, щом нямате нужда от наука, затваряйте БАН и започвайте да строите молове. Относно финансирането погледни числата и виж как се издържат те, не е трудно в 21 век да се информираш от сериозни източници, а не от някакъв жалък форум/новинарски сайт. ПС Не познавам човек в тази държава, който да има нужда от Дянков, като го чуя и изпадам в транс!!! Хайде със здраве, че инкубацията ми свърши и отново ще вися в лаб до никое време:) Успех на всички чалга певици и шофьори
247
4
 
4
 
! Отговори
Я преди 12 години
проблемът, А, е, че половината от БАН също са полуграмотния ги накарай да си напишат пред теб автобиографията, ако не ми вярваш
246
5
 
8
 
! Отговори
А преди 12 години
Тези, които плюят по БАН сигурно и една книга не са прочели. Най-малкото, отидете на пл. 'Славейков' и си купете новия правописен речник на българския език, издание на БАН. Попрочетете го и се понаучете на правилен език. Тогава се замислете, дали само копаенето на дупки е работа. Над 40% от младите са полуграмотни. Ето един пример за ползата от БАН - ПОВИШАВАНЕ ОБРАЗОВАТЕЛНОТО НИВО НА НАРОДА НИ.
245
0
 
0
 
! Отговори
(: преди 12 години
значи, :)признаваш, че те са само учени и имат нужда Дянков да ги управлява финансово тъй, че да им стигат парите и да има печалба за държавната хазна от разработките им :)
244
3
 
8
 
! Отговори
AYYYYY преди 12 години
Мафията в парламента няма нужда от учени а от *** които им струват 1 кюфте.Нали затова ви продават дипломи!!!Коклото по *** е народа толкова по лесно се управлява....
243
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съботинов лъже и краде учените и прехвърля топката на правителството. БАН е нереформирана организация, в която постигнатите резултати не се въѝнаграждават, а големите пари се разпределят на феодален принцип и сред хора, които от 30 години не са дали никакъв принос за науката. Ако учените искат пари, да направят бунт, да изметат комунистическите мекерета от върха на БАН.Пари се получават срещу продукт с ясни ползи, а не срещу лежащи в архива писания, които никой никога няма да прочете