БАН ще съди правителството в Страсбург?

Причината – подготвеният "бюджет на ликвидацията"
Обновена: 27 окт 2011 14:56 | 27 окт 2011 13:29,
307
БАН ще съди правителството в Страсбург?
Българска академия на науките. Снимка: Булфото

БАН започва протест с черни знамена по прозорците на сградата на Академията, а на 1 ноември учените ще излязат на вечерно шествие със свещи. Те обявиха още, че обмислят да стигнат до крайност и да съдят правителството в Страсбург.

Решението за това беше взето от Общото събрание на институцията, от където се обявиха срещу плановете на кабинета да намали бюджета им догодина с 8%.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда Българската академия на науките да получи с 5 млн. лв. по-малко спрямо субсидията през 2011 г., т.е. парите за Академията ще са близо 55 млн. лв.

От БАН продължават да отстояват правото си на нормално съществуване и затова поискаха бюджетна субсидия за 2012 г. от 95–98 млн. лв. за 2012 г.

„През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души“, съобщи председателят на Академията акад. Никола Съботинов и уточни, че в момента там работят 6700 души.

„През 2011 година месечно напускат по 45 души“, конкретизира главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Той се оплака, че докато субсидиите за университетите догодина ще са увеличени средно с 4%, то тази на БАН е намалена с 8%.

“От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн. лв. през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.”, предупреди Хаджитодоров и определи новата субсидия като „бюджет на ликвидацията“.

Още по темата

Учените продължават да излизат в неплатени отпуски, а в някой звена на Академията работното време е намалено принудително, обясниха от БАН.

Стана ясно също така, че повечето проекти, които Академията ще бъде принудена да спре, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Аргументите на ръководството на институцията обаче не бяха чути от правителството и днес, защото поканените министри Сергей Игнатов и Симеон Дянков не присъстваха на заседанието на Общото събрание на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
2
 
3
 
! Отговори
до 282 преди 12 години
аз съм безпартиен, ама какво да обяснявам на сдухан политикан като тебе сменете ръководството и всичко ще си тръгне финансово по-добре и по научному
281
1
 
8
 
! Отговори
до 279 преди 12 години
И какво от страх, че ще спрат пенсиите на пенсионерите, вечно да седим наведени и наду.... ли?То така ще кажеш и като намалят пенсиите: "Абе сега ако се обадим нещо, могат пък да намалят парите за здравеопазване или образование. "И не става въпрос за академичен соц. имидж, а за нормално съществуване на науката в България. Но на ГЕРБер като теб как да му се обясни. За вас науката=остатък от комунизма.
280
0
 
0
 
! Отговори
тои преди 12 години
реформи
279
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има държави и с по 1 милион население, и с още по-умрял пазаручат си английския и други чужди езици като нас, ама и не си оставят родния език, нищо че са обречени на по-голямо наказание
278
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вместо от изчезващия вид на данъкоплатците, да спрат пенсиите за няколко месеца и да покрият с тях разходите по делото - в края на краищата като касирането важни са принципите, пък и пенсионерите са свикнали да оцеляват без пари, но затова пък академичният соц.имидж на България ще бъде спасен
277
3
 
15
 
! Отговори
Защо преди 12 години
Защо тиквата проста мрази науката и културата? В ЦЕЛН уважават нашите физици,съавторите на един от тазгодишни нобелисти за физика е българин от БАН-спасил се в САЩ! Защо простотията и простащината просперират22 години,вече?
276
1
 
8
 
! Отговори
до :) преди 12 години
Ами, който чете, чете, то очевидно тука не е на мода четенето, така че защо задаваш такива въпроси :)))))))))))))))))))
275
0
 
2
 
! Отговори
въй преди 12 години
Марица Изток колко работници има или ти говориш за наработещо предприятие с толкова много работници?
274
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немците пращат децата си на английски още в детската градина, понеже осъзнават, че и немският не стига много на далече. Все пак немският е език със 100 милионен и платежоспособен пазар зад гърба си.Българксият език има 6 милионен и крайно неплатежоспособен пазар, затова и е наказание, нещо като предусловие да се превърнеш в беден.
273
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам на БАН да осъди успешно правителството, нищо че след това данъкоплатците ще плащат за това. Трябва да покажем на света какви ни управляват.
272
9
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
Някой някога да е чул или прочел:"Според изследване на Български учени.........." или "Български учени откриха......" 6700 човека, това май е най-големият работодател в БГ, някой да ме поправи ако бъркам
271
0
 
4
 
! Отговори
до 270 преди 12 години
не разбирам, защо продължаваш така жестоко да се наказвашиди тракай глобалните си дълбокомислия в някой германски сайт, те там обичат да им казваш, че е тъпо да говориш на немски, когато целият свят ползва английски
270
6
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Като останат 3000 човека заплатите им ще станат нормални. Какво по дяволите изследват 6700 човека в България, освен времето и нивото на реката в сантиметри ?!!?!?
269
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да проговориш на български в един глобален свят е накаъание за всеки млад човек!
268
0
 
7
 
! Отговори
до 261 преди 12 години
ми избягват да пускат статии за СЕМ и клоуна с папионката, дето бил най-ерудираният в държавата, пък не вижда денонощните кървища и порното по телевизиите
267
0
 
0
 
! Отговори
до 263 преди 12 години
ама ти вярваш ли си на това което пишеш-ще ме разплачеш от смях
266
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KAKVOTO E ZA NARODA I ZA VSI4KI NAS - TAKOVA E I ZA TIAH......IMAT PRETENTSII - A NIAMAT NIKAKVO POKRITIE
265
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се отрежат заплатите на 4 учени, занимаващи се с български език, за да се обучи един, който може да подобри обучението по англисйки, то страната може да има наистина полза.А ако просто броя на учените, занимавачи се с български се намали на половина, страната няма да има нито загуба, нито печалба, понеже българският е без значение за развитието й.
264
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие плюйте по учените от БАН а Комисията за регулиране на съобщенията е с огромен бюджет и кво от това - какво производоха - чалга радиа, поръчкови медии и най-вече най-скъпите тарифи на мобилните оператори в Европа спрямо доходите ни. Честито, зомби!
263
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На прости Бойков и Дянков БАН не им трябва. Те са си учени. Бойко даже писал дисертация. Нека светът разбере що за стока е това правителство. Само българите не го разбраха. Продължават да се снимат с Бойко - върхът на самочувствието. Не могат да разберат какво е да си търсещ, мислещ и знаещ, пък и с малка заплата. Но такова мислене е недостижимо за някои.