БАН ще съди правителството в Страсбург?

Причината – подготвеният "бюджет на ликвидацията"
Обновена: 27 окт 2011 14:56 | 27 окт 2011 13:29,
307
БАН ще съди правителството в Страсбург?
Българска академия на науките. Снимка: Булфото

БАН започва протест с черни знамена по прозорците на сградата на Академията, а на 1 ноември учените ще излязат на вечерно шествие със свещи. Те обявиха още, че обмислят да стигнат до крайност и да съдят правителството в Страсбург.

Решението за това беше взето от Общото събрание на институцията, от където се обявиха срещу плановете на кабинета да намали бюджета им догодина с 8%.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда Българската академия на науките да получи с 5 млн. лв. по-малко спрямо субсидията през 2011 г., т.е. парите за Академията ще са близо 55 млн. лв.

От БАН продължават да отстояват правото си на нормално съществуване и затова поискаха бюджетна субсидия за 2012 г. от 95–98 млн. лв. за 2012 г.

„През последната година и половина заради ниските заплати и заради недостига на средства БАН напуснаха 1416 души“, съобщи председателят на Академията акад. Никола Съботинов и уточни, че в момента там работят 6700 души.

„През 2011 година месечно напускат по 45 души“, конкретизира главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

Той се оплака, че докато субсидиите за университетите догодина ще са увеличени средно с 4%, то тази на БАН е намалена с 8%.

“От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн. лв. през 2012-а тя ще намалее до 478 лв.”, предупреди Хаджитодоров и определи новата субсидия като „бюджет на ликвидацията“.

Още по темата

Учените продължават да излизат в неплатени отпуски, а в някой звена на Академията работното време е намалено принудително, обясниха от БАН.

Стана ясно също така, че повечето проекти, които Академията ще бъде принудена да спре, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Аргументите на ръководството на институцията обаче не бяха чути от правителството и днес, защото поканените министри Сергей Игнатов и Симеон Дянков не присъстваха на заседанието на Общото събрание на институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ами, това е ще е първото нещо ,което ще направя да върна печалбата в научни разработки, не към старците, а на младите, не за банкети, а за да си купят някой друг консуматив или за еднопосочен билет към някоя бяла държава, защото ако хейтвате така, по-добре да ги спасявам!!!
241
0
 
3
 
! Отговори
237 преди 12 години
Дерзая, за разлика от ВАС :))) готованци, все някой ви е виновен бе :)))
240
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
235, какви продукти на БАН са купени от чужденци и ако са купени, къде са парите?
239
0
 
1
 
! Отговори
233 преди 12 години
Ами ще го "купят", разбира се!!!
238
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писна ми от тоя БАН. Нищо не са направили за мен лично, а искат от данъците ми. Чуждите институти се издържат с дарения и работят заедно с медицински компании и т.н. Азиатските измислят технологии, американските лекарства и т.н., английските... ами те правят само някакви глупави изследваня за секса и статистики, ама пак работят. А тия нашите само пари искат, защо не отчетат какво са направили, защото са от десетки години и едно нещо не са измислили!
237
1
 
2
 
! Отговори
до 228 преди 12 години
Ами дерзай, че докато пишеш из форумите и чакаш аз да създам бизнес в България, бг купувачът ти я ще фалира, я ще си намери някой китайски продукт за пречистване на води и ще останеш пак на една държавна заплата. ОК, да приемем, че имаш печеливш проект, съгласен ли си с приходите си да плащаш заплатите, командировките и банкетите на дремещите старци в БАН?
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
232, образован е този който има адекватно образование, а не този който има диплома! В България има много псевдо вишисти и псевдо учени за които единствената алтернатива в живота е някакво топло място БАН или друга подобна институция, защото на свободния пазар никога не биха могли да се реализират!
235
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Защо БАН нямат пари, а защо Масларова има пари :)))) така приятелю, индиректно работата на БАН те засяга, тъй като чужденците купуват продукта/идея и след това ти го връщат на по-висока цена, разбира се. Като ако става въпрос за някой диагностикум/апаратура ти винаги печелиш от това, нали? Иначе въпросът ти защо ние не печелим от това задай на управляващите, а не на учените!!! Те си вършат работата да тласкат човечеството напред или назад зависи от гледната точко и размера на хейтването!!
234
0
 
4
 
! Отговори
ФЕОДАЛЕН СТАРЕЦ преди 12 години
Дайте да дадете!
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
219, да го купи то купи тогава Байер и да попълни бюджета на БАН, но лошото е, че никой не купува великите открития на БАН! Само се харчат държавни пари и накрая все нещо им пречи на великите учени да реализират откритието си!Това си е жив социализъм!
232
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Когато бях войник, старшината най-много гонеше образованите, които се подиграваха на простотията му. Това е естествения *** манталитет и на Пожарникаря. Ето защо по-грамотните хора у нас ще си броят стотинките.
231
2
 
3
 
! Отговори
Иване, преди 12 години
те и философите в БАН един лев отвън не могат да вкарат за академията с фундаменталната си организация
230
2
 
4
 
! Отговори
alex преди 12 години
Стига са плакали, като вдовици за ... . Знаем ги тях номенклатурчиците.
229
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 12 години
Колкото и да не искат, Съботинов и другите ръководители на БАН най-сетне трябва да разберат, че без адекватни реформи не могат да се мине. Докато не се изхвърлят старците-пенсионери от науката, не се премахнат псевдо-научните звена, лъже-учените, безделниците (които саминимум 30-50 %), както и прикачените несвойствени фирми и фирмички, Дянков ще ги цака.Ще повтаря на фалцет "Не се наливат пари в нереформирани организации!"..."Не се наливат пари в нереформирани организации!"..."Не се наливат!"
228
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
224 направи така че в България да има бизнес и се възползвай от тях, и ако не знаеш живееш в 21 век и има постоянен обмен на информация и технологии, това е абсолютно нормално и щом никой не желае да ползва техните открития (освен армията, енергетиката и прочие) нека бъдат закрити. Другият път като трябва да се ремонтира АЕЦ да се извика някой отвън. А иначе жена ти не си купува Спазмалгон?? Айде, искам действия, аз например разработвам продукт за пречистване на води и имам бг купувач!
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато има изобретения нека тогава да има увеличения. Дотогава - само съкращения. Къде се плаща за това че си наработа но не правиш нищо??
226
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Браво на учените! Стига ги търпяхте тези "управляващи". Те не могат едни избори да организират, а учените разгонват!
225
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТО СА ИМ МАЛКО ПАРИТЕ ДА НАПУСКАТ И ПРИ НАС НА СТРОЕЖА-НАЛИ НЯМА СРАМНА РАБОТА
224
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че нека се възползват чужденците, нищо против, но защо ние да плащаме. Искайте пари от тях, защо ги искате от бюджета?
223
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тия от БАН не трябва да се дават пари,а те да си плащат че си клатят краката по цял ден НАГЛЕДЦИ