Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина

"Парите ще им стигнат за реформи, а не да са социална служба"
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 12:49, Златко Желев
316
Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина
Снимка: Булфото

"На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал, субсидията, която се дава на БАН, означава, че "академията трябва да се реформира по посока на своите учени".

Това каза днес министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на протестите на БАН и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 милиона лева за 2012 г.

"Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000", посочи министърът.

В отговор на въпрос той каза, че се планира част от този технически персонал да бъде съкратен и посъветва служителите в БАН да поставят тези въпроси на ръководството.

"Те трябва да решат – или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка, и те трябва да се свържат с университетите. Ако го направят, тези 55 млн. лв. ще им стигнат или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат Академията като социална институция", посъветва ги Игнатов.

По думите му проблемът в БАН не бил увеличаване на субсидията, "проблемът е до това, че институцията трябва наистина да се реформира", категоричен бе той.

Според него в БАН реформа не е осъществена, а добрите институти с оценка "А" са изчезнали със схемата на сливанията.

Още по темата

Сергей Игнатов бе категоричен, че няма да отиде и да се срещне с протестиращите учени и изследователи, които днес надянаха въжетата на вратовете си и излязоха на протест пред БАН, за да настояват за още пари за науката на България.

"Когато ме канят като член на настоятелството, аз присъствам, а не съм длъжен да ходя на Общото събрание, защото, представете си, ако аз посещавам и всички академични съвети на университетите, моето време ще бъде само – има едно стихотворение "Прозаседавшиеся" на Маяковски", завърши министърът.
 


316
Още по темата: БАНСергей Игнатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
5
 
! Отговори
до 987 преди 7 години
Другарят ти Сергей Дмитриевич е учил и в Лондон.
286
2
 
3
 
! Отговори
statistics преди 7 години
Max Plank institute of Physics, Munich:
In 2011 there are a total of 280 employees at the institute, including 60 scientists and 80 junior scientists and researchers
285
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дянков и сие
да се измете!
284
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я другаря Сергей Игнатиевич да вземе да поразкаже за пребиваването и 'обучението' си в СССР. Като се знае кои, как и защо отиваха да учат там по партийна линия, дали пък няма да излезе някое негово КГБ картонче? Така де, човекът не си играе на дребно с някакви си ДС-та.....
283
1
 
8
 
! Отговори
до 283 преди 7 години
Еми, кого?! Това е то рИформа по български. Целта е да се съкрати всичко читаво и способно да върши нещо - остава висшата номенклатура и родата, която поради невъзможност да изпълнява каквато и да било дейност, реализира икономии. Последните се съкращават по естествен път и за има няма една две петилетки - цялата институция реформирана.
282
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
или се вземете в ръце и започнете да правите нещо практично за БГ или спрете да произвеждате ЧУКОВЕ ЗА ДРЪЖКИ.
281
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЯНКОВ И СИЕ
ДА СЕ ИЗМЕТЕ !
280
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Игнатов, ходи се закопай до някоя пирамида.
279
5
 
11
 
! Отговори
"Гениалният&quo преди 7 години
Игнатов не знае ли,че част от "техническия персонал" на БАН са висшисти- точно от техните среди са онези,които правят докторантури на самостоятелна подготовка- те са талантливите хора без връзки.Да съкратят тях?!
Ами какво друго да се очаква от човек,който от цялата световна поезия е запомнил само стихче от онзи,който няма с какво друго да се изфука,освен със съветския си паспорт?Видяхме какво в крайна сметка се случи със СССР. Мислещ по съветски образец отговаря за науката и образованието у нас
278
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да затварят БАН! Има ли нужда от наука и култура днешна България? Явно не, щом линията на управляващите е да се пасат овце и да се садят картофи! Унищожиха българското производство и селско стопанство, дадоха банките и подземните богатства на чужденци, колко му е да закрият БАН щом там далаверата е малка, а пък има апетитни имоти.Така да не измъчват учените постепенно, а направо да действат!
277
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези глупости ги изрича човекът, станал професор по недействащ закон? Още повече, че самият закон беше разработен така, че да му позволи да стане професор. При нормални обстоятелства той нямаше шанс, с тази единствена публикация от 1994 г. насам, която има 0 /нула/ цитирания.
276
3
 
12
 
! Отговори
Denis преди 7 години
Академията на науките на Грузия не съществува, сградите са продадени и за нея има само спомен. Познайте кой организира всичко това за грузинците. Почва с Дя.... и завършва на ...нков. А бившата американска посланничка каза в Пловдив, че е идеално да сме 5млн простаци.
275
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Игнатов бъде уволнен и спрат безумията му от вида 'реформа заради реформата', ще се спестят най-много пари на данъкоплатците. Стига, разбира се, да бъде назначен компетентен министър на образованието, който наистина да предприеме необходимите реформи.
274
1
 
3
 
! Отговори
АЛО преди 7 години
като дойдещ от другата страна / ще видиш колко глупав си бил/
273
1
 
8
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
Не си прав. В Бан се учиш да поемаш отговорнст. Ако не спазиш срок или изгуби ценна вещ ще бъдеш наказан. Рабитш с важни документи, постоянно си срез законите на държавата. там се създават най-добрите експерти,жалко е че заплащането наедин експерт е под 400 лева чисто. това е човек, който и със закони ти се занимава и хамалска работа върши и тесен специлист в дадена дейност,но същевременно върши сто други неща, които не са му по профила а рядок го оценяват. Хората там работят за БАН с редки изкл
272
6
 
8
 
! Отговори
nomer2 преди 7 години
Тоя е по-*** и от Трайчо!
271
1
 
8
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
Според мен БАН трябав да настоява парите по спрените проекти да бъдат изплатени. като толкова се бият по гърдите Игнатов и Дняков, че БАн може да живее на проекти нека изплатят спрените проекти и то с лихвите
270
7
 
15
 
! Отговори
Академик преди 7 години
Като имаш приходи 5 лева и разходи 35 лева, значи няма икономическа логика да продължаваш да съществуваш. Ако някой е бил толкова ***, че при това положение да ти стане кредитор - той да си носи кредитния риск. За мен БАН е един "елитен" клуб на пенсионера, където никой не работи за институцията, а само за себе си. Затова и е такова положението.
269
4
 
4
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
ами че то именно мистерството на финансите е кредитор. Как може себе си да приватизира бе акъл? пък и кой би го купил? друга държава ли? ЕЦБ?Фонда? виж какво става в гърция. По-дборе дянков да извади 3-4 милиарда скрити в сивия сектор и нещата ще се оправят. За справка Целият бюджет на МВР - стотици милони за следващата година - ВЕЧЕ е продухан. парите саотишли за изборите. Да не ти обяснавам колок стотици милони се завъртяха под масата покрай Булгартабак. Дянков да оправи сивия сектор и пари щ
268
1
 
5
 
! Отговори
за 269 преди 7 години
Ами щатите също имат бюджетен дефицит, защо не предложиш да ги приватизират? ***.