Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина

"Парите ще им стигнат за реформи, а не да са социална служба"
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 12:49, Златко Желев
316
Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина
Снимка: Булфото

"На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал, субсидията, която се дава на БАН, означава, че "академията трябва да се реформира по посока на своите учени".

Това каза днес министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на протестите на БАН и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 милиона лева за 2012 г.

"Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000", посочи министърът.

В отговор на въпрос той каза, че се планира част от този технически персонал да бъде съкратен и посъветва служителите в БАН да поставят тези въпроси на ръководството.

"Те трябва да решат – или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка, и те трябва да се свържат с университетите. Ако го направят, тези 55 млн. лв. ще им стигнат или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат Академията като социална институция", посъветва ги Игнатов.

По думите му проблемът в БАН не бил увеличаване на субсидията, "проблемът е до това, че институцията трябва наистина да се реформира", категоричен бе той.

Според него в БАН реформа не е осъществена, а добрите институти с оценка "А" са изчезнали със схемата на сливанията.

Още по темата

Сергей Игнатов бе категоричен, че няма да отиде и да се срещне с протестиращите учени и изследователи, които днес надянаха въжетата на вратовете си и излязоха на протест пред БАН, за да настояват за още пари за науката на България.

"Когато ме канят като член на настоятелството, аз присъствам, а не съм длъжен да ходя на Общото събрание, защото, представете си, ако аз посещавам и всички академични съвети на университетите, моето време ще бъде само – има едно стихотворение "Прозаседавшиеся" на Маяковски", завърши министърът.
 


316
Още по темата: БАНСергей Игнатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
5
 
! Отговори
за 269 преди 7 години
А защо не приватизират направо министерството на финансите бе смешник прост? Или БНБ?
Къде си тръгнал да спориш като нямаш акъл.
266
5
 
1
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
Ти говориш глупости сега. Като имаш доход от 5 лева, разходите ти са 35 лева, кредотирете те притисикат, шефът на Световната банка и международният валутен фонд накуп да поканиш няма да получиш разумно решение как да си оправиш разходите - не всъщност ще има два варианта - приватизация (която БАН отчаяно се опитва да избгене) или фалит. а в българската действителност това звучи така - първо фалит, а посел приватизация за стотинки. Тук не са нужни икномисит, тук е нежен общестевен натиск
265
5
 
6
 
! Отговори
за 266 преди 7 години
Защо на България не и стигат парите, щом такова светило от СБ като Дянков е финансов министър? Едва ли ще отговориш на този конкретен въпрос обаче хахахахаа
264
5
 
5
 
! Отговори
Абе вие сте чудни хо преди 7 години
какво искате от едни неуспял Боксьор. сега само ми чудно. като са се събрали Каратиста и Боксьро Борисов ли учи Игнатов на карате, или Игнатов - Борисов на бокс....аааа май взаимно се учат. Викам да им пратим един по якичък, че те само от шамари разбират най-добре да е върожъне с бухалка или метален бокс.
263
5
 
13
 
! Отговори
академик преди 7 години
Абсурдно е БАН да няма пари и да не и стига бюджета...? Нали там има институт по икономика с всичките му "светила" в областта на финансите, мениджмънта и т.н. Те нямат ли достатъчно капацитет да управляват ефективно собствената си академия? Да видят какви източници на собствени приходи могат да намерят и да си оптимизират разходите. Иначе пишат учебници и преподават на студенти как се управляват държави и компании... но не анализират собственото си състояние и не вземат мерки да го подобрят.
262
0
 
4
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
извинявам се за дългия списък за европейски академии на науките и техните налози, които съм изброил (списъка е непълен не ми стигна мястото да изредя всичк), но колегата ме ядоса с репликат, че наука се правела в унивестетите и да съм дадял ангилийската, френскката немската академия на науките и т.н. (не искам да си помслям, че лаик има наглостта да се изказва), съотвените справик могят да се направят в Уикипедия или на съотвеният сайтове на тези академии, ....не ми се пускат линкове .
261
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Игнатов винаги съм го мислел за сериозен човек и учен, преди да стане министър и да почне да говори откровени глупости. Той все едно в НБУ наука не е виждал и не знае как е. Когато беше преподавател имаше проекти с чужди научни институти от френската академия, беше ходил на няколко експедиции с тях. Сега защо лъже?
260
0
 
4
 
! Отговори
М-р Х преди 7 години
Впрочем новия Устава на БАН не на ръководителите му не позволява да са повече от два мнадата. хора като Борисов и ИГгнатов погат да карат и по 4 мандата - стига да бъдата избрани(назначени). Мисля, че Конституцията трябва да се помени.

П.С. кажете пък че БАН е недемократичан институция.
259
0
 
3
 
! Отговори
за 260 преди 7 години
шведската
258
0
 
3
 
! Отговори
за 260 преди 7 години
Словенската
257
1
 
4
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Британското кралско дружество - аналог на национална академия на науките. Френската академия на науките една от първите академии на науките,Германската академия на науките или Берлин-Бранденбургска академия на науките Основана като Пруска академия на науките на 11 юли 1700 година от Фридрих I,Испанската академия на науките, Папска академия на науките, Полската академия на науките, Австрийската академия на науките, холандска кралска академия на науките....да продължавам ли да изреждам списъка
256
0
 
1
 
! Отговори
за 258 преди 7 години
абе ти си пълен ***, само глупости пишеш
255
3
 
2
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Защо да плача ца Института по археология?
Защото тной рябати цза частни интереси!
Кой спонсорира братя Бобокови, знам баща им, ние ще плащаме на археолозите, а разни, няма да ги окачествявам, ще правят частни колекции и ще се правят на патриоти.
*** държавата.
Алчни хора!
Системата е измислена така - вземаме от всички колкото може повече-ползват една шепа хора-колкото може повече.
254
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Игнатов като е такъв спец, що не направи един частен институт по египтология и да се самоиздържа?? А не да взема министерска заплата от бюджета.
253
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ЗАКРИЕ СТАРЧЕСКИЯ ДОМ НА СОЦ. НОМЕНКЛАТУРАТА !!!!!

Който е кадърен - прави частен бизнес, работи и не хленчи.
Най-лесно е на държавната хранилка.
252
0
 
4
 
! Отговори
нека преди 7 години
Нека са 4, 3 ,1!
Но този човек няма нищо общо с образованието.
Препоръчвам да се обърне властта към преподавателите, които са желани от своите колеги и ученици - не само от ББ, като Фандъкова.
Трябва човек от системата, но моето условие е- да не е дъртак! Аз също съм такъв, но си признавам!
Законът за избор на директори е лош - не може да бъде директор някой конюнктурно назначен задник, без да има възможност да се смени.
Трябва да се промени закона - избор - 2 мандата !
251
0
 
4
 
! Отговори
за 252 преди 7 години
Въпроса е какво би открил, а не какво би закрил. Що не направиш един частен научен институт на световно ниво или университет? Обаче не можеш. Няма нито акъла, нито парите за да го направиш. Ама на кендзаш на метено можеш.
250
0
 
7
 
! Отговори
Не ме е страх... преди 7 години
Ще перифразирам една мисъл на великия Радой Рали и ще кажа
Не ме е страх от министъра на образованието - страх ме е от образованието на министъра.
(не че репликата на Радой Ралин не може да се каже в чистия си вид и манистъра на културата)
249
4
 
9
 
! Отговори
Дедка преди 7 години
За съжаление това е поредната обществена тайна - че БАН не върши нищо, а само цица пари от надупения данъкоплатец. Е, защо вместо тези лентяи държавата не вземе да финансира реално работещи и практикуващи науките си хора, за да направят наистина нещо с полученото?! И отделно, в другите страни дори университетите не само са самофинансират, но са и на печалба от разни проекти за бизнеса. Само тук сме държавице мила, майко мила, хранилко мила!!! Аз даже бих закрил БАН, мен ако питат!
248
0
 
7
 
! Отговори
Само за справка преди 7 години
не знам универистет в България, в койт да няма поне двама подготвени османисти - това прави около 120 души- (хайде да не изреждам имена), но специалност османистика аз не ЗНАМ да има. Тя е част от Възрждането и България 2 част. В същото време има 4 египтолизи в цзялата страна и има наука египтология в НБУ. Прекрасно. АЗ предлагам да отрием и Африкалонология сигурно щесе намерят в цялата страна поне 10 преподаветили които са ходили в Мозамбик, Мароко и тем подобни.