Парите на НЗОК – като миналогодишните, това било добре

Запазването на разходите можело да се разглежда положително
Обновена: 10 ное 2011 20:36 | 10 ное 2011 20:11,
19
Парите на НЗОК – като миналогодишните, това било добре
Министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Снимка: Архив, Булфото

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е балансиран, а буферът в него ще бъдат 10 процента резерв в разходната част. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов на заседание на три парламентарни комисии за разглеждане на бюджета на НЗОК.

Сумата е подобна на миналата година, би могло да се каже че е бюджет на статуквото, но в този момент запазването на разходите може да се разглежда в положителна светлина, коментира Константинов.

Тази година в бюджета на НЗОК има повече средства за болнична помощ, но това е така, защото се прехвърлят дейности и лекарства, които бяха финансирани от Министерство на здравеопазването през тази година - дейностите по хемодиализа и онкологията, посочи Константинов.

Първичната и медико-диагностичната дейност запазват размерите си от миналата година, минимално увеличение има в денталната помощ, а резервът от десет процента ни гарантира гъвкавост и предвидимост при разпределяне на средствата, отбеляза министърът.

След дебат членовете на комисията по бюджет и финанси, на комисията по здравеопазване и на комисията по икономика, енергетика и туризъм приеха бюджета на НЗОК за 2012 г. на първо четене.

Проектобюджетът на НЗОК за 2012 г. предвижда разходи и трансфери в размер на 2,633 млрд. лв. От тях 2,540 млрд. лв. са разходи на касата, а 90 млн. са трансфер към здравното министерство за финансиране на дейности със здравноосигурителен характер.

МЗ пък ще трансферира 5,4 млн. лв. към касата за акушерска дейност на неосигурени родилки. Предвижда се 1,673 млрд. лв. от приходите на касата да дойдат от здравноосигурителни вноски, 941,126 млн. лв. – от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет, и 13,550 млн. лв. от неданъчни приходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
дофтор преди 12 години
пълен хаос е с гебладжиите на власт-мислех 2010 г за най-лошата година по здравна каса,ама 2011 г я надмина-намаление на талоните за консултация с повече от 30% и талоните за ВСД с над 50 %в сравнение сд миналата.Останалото е демагогия-за който не знае думата-прах в очите.И слагайте розовите очила.Геноцидът над българите продължава.
18
0
 
1
 
! Отговори
отивай преди 12 години
да преглеждаш и израждаш на село....МИНИСТЪР-ГИНЕКОЛОГ!!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повсеместната корупция и деградацията в морално отношение, водят до *** и на обществените отношения които се характеризират с тотална, крещяща, задушаваща липса на справедливост, невероятни дисбаланси и обричане на цели социални групи на изолация, маргинализация, експлоатация и страдания. Това не е човешко, това е крайно недопустимо, и направо цинично нахално като се има предвид че се случва в 21 век, 2011 г.!!! Да не повярва човек как е възможно да живеем в такъв хаос и повсеместенкошмар
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ще се разбие монопола на НЗОК?Българите заслужават качествено здравеопазване и висококвалифицирани медицински услуги.Недопустимо е да има българи, които да не могат да си позволят лечение! Това е престъпление и извинения от рода на това, че пари не достигат, не важат, просто защото не са истина. Алчността на едни българи осъжда други българи на мизерия, страдания, лишения и на смърт. По-лошото е че дотам сме се оплели в корупция и дотам сме паднали че останалите го позволяваме, в 21 век!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2,само да вметна, че патоанатома разчита и биоспиите, та от неговото заключение зависи колко ще е радикална една операция и колко ще се реже от даден орган и най-важното, ще живее ли човека
14
1
 
0
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
опааа поправка : " да не им закрият отделенията "
13
4
 
5
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Хайде да не ми ги хвалите тия *** мед служителите... едно 70% за нищо нестават, от както са завършили преди 50 години не са прочели нищо ново. Още с комунистически техники ни лекуват. Прават се на умни, пък после като ги притиснеш малко казват незнам аз за такова нещо. Ми как ще знаеш като не си чел от 50 години..... Че чак се молят за още пациенти разбираш ли да не им закрият поделенията. *** *** касапска. Срам нямате ***........ Тези който си заслужават на тях пари !!!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парите за здраве догодина - същите като тази! Да припомним че тази година 5 месеца ги нямаше безплатните лекарства за онкоболните!
11
2
 
1
 
! Отговори
! преди 12 години
Честито, явно са малко обаче хората, които мислят като теб, защото масата пак гласува за ГЕРБ....
10
1
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 12 години
Днес минахме на задължителни медицински прегледи в завода...по всеобщо мнение на колегите 50 процента от тях бяха леко за жълта книжка...факт,дерматоложката/пенсионерка на договор/30 минути ми се оплаква от нейното здраве и накрая ми каза да мина утре...
9
0
 
7
 
! Отговори
новороден циганин преди 12 години
5.4 млн лв за *** родилки-е ясно защо в гетата гласуват под строй а българина седи без участен
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От гнусната здравна система в България не са доволни нито пациентите нито лекари и сестри. Никой нищо не прави обаче. Когато министъра беше кардиолог дадоха лъвския пай от оскъдните пари за здравеопазване на кардиолозите. Сега парички се насочват към акушер-гинекологията. Така ли ще я караме-на парче?
7
0
 
14
 
! Отговори
жалкиРаботи преди 12 години
В чужбина е доста трудно, в бг - невъзможно да се живее...
6
0
 
24
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Държавата сее ветрове, но ще жъне бури. Някой питал ли ме е дали с парите от моите данъци съм съгласен да се израждат многодетни *** родилки?
5
0
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Защо герб се напъват изобщо, и се правят че ги е грижа за някои. Дайте го бюджета на полицаите, и без това сме държава управлявана от полицейска хунта.
4
0
 
13
 
! Отговори
Елф преди 12 години
На пациентите им беше дотук!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи 5,4 милиона за неосигурените *** от нашия гръб?А за заплати на ония *** които ги карат с линейките и им израждат 5 то *** няма?Ай хора осъзнайте се какви ги вършите,ще подпалите държавата,народа е беден дръжте се като зрели и умни хора-чуйте народа!
2
1
 
23
 
! Отговори
Честито преди 12 години
Анестезиолози и хирурзи масово напускат България, съобщи шефът на лекарския съюз. Освен тях има отлив на уролози, ортопеди, травматолози, акушер-гинеколози, педиатри и патоанатоми. След изцепките на Цветанов, вероятно отливът на акушер-гинеколози ще се увеличи.Впрочем премиерът Борисов даде старт на войната срещу лекарите, като започна още от първите месеци на управлението си да ги обвинява, че взимат по 40 хил. лв. заплата.Пригласяше му и културният министър Рашидов, а услужливите вестници и телевизии правеха репортажи за крадливите лекари от цялата страна.Е, сега берем плодовете.За 2010 г.- над 500 лекари са заминали да работят в чужбина, показва статистиката на Лекарския съюз. Той издава специални документи за заминаващите на работа, затова има статистика. През 2009 г. броят на напусналите лекари е 400, а през 2008 г. - 380.Излиза, че под мъдрото ръководство на вожда и учителя Борисов и верните му съратници Цветанов и поредица здравни министри, лекарите в България се развиват добре - намират си работа в чужбина.Според статистиката най-много заминават за Германия, Франция, Англия, Северна Ирландия, Дания, Швеция. По данни на Дружеството на анестезиолозите за няколко години от 1500 в България са останали едва 600 анестезиолози. Заплатата на един такъв специалист у нас е 700-800 лева. В Европа 5-6 хил. евро. Нека Борисов пак се провикне, че били високи лекарските заплати.А патоанатомите били под критичния минимум - едва 70-80 души в цялата страна. За какво служат те ли? При сегашната властваща простащина наистина трябва да се обяснява. Патоанатомът казва какво точно е причинило смъртта, от което лекарите си правят изводите как да се лекува едно или друго. И за да се докаже едно убийство, е нужен патоанатом.Но точно затова те в България са подложени на натиск от полицията - например онзи случай с полицаите в Благоевград, които убиха човек при арест. Патонатомът, който доказа, че са го убили с бой, проф. Раданов, се самоуби, а след него направиха 3 нови експертизи, 2 години по-късно, за да оневинят полицаите-убийци. Но съдът все пак ги осъди, макар да им намали присъдите.И лабораторните лекари в България са само 280. Това е също катастрофа - без тях не могат да се поставят точни диагнози и лекарите лекуват на тъмно.Кандидатстващите да следват медицина намаляват от година на година Затова пък кандидатстващите в полицейската академия се увеличават - по данни на ректора й за 1 място се борят 13 души.Това са приоритетите на държавата.Впрочем така е и с учените, които сегашното правителство изкара тунеядци и търтеи. Всякакви по-интелектуални професии се изнасят навън, защото не виждат шанс в държавата.Но полицейщината процъфтява.
1
2
 
10
 
! Отговори
Гадател преди 12 години
Ще ни уморят.