НС избра Ковачева, опозицията не я хареса

"Без ден работа в съдебната система как ще тропне по масата"
Обновена: 30 ное 2011 15:12 | 30 ное 2011 11:22,
98
НС избра Ковачева, опозицията не я хареса
Диана Ковачева. Снимка: БТА

Парламентът избра Диана Ковачева за министър на правосъдието. Досегашният титуляр на поста - Маргарита Попова, беше освободена.

През януари тя ще заеме длъжността на вицепрезидент на Република България. Самата Попова също беше в пленарната зала при представянето на новата кандидатура за правосъден министър.

Представянето и предложението на Диана Ковачева за министър направи вицепремиерът Цветан Цветанов, който я определи като млад и доказан професионалист.

"За своите 36 година вече има достатъчен опит", отбеляза МВР шефът.

В автобиографията, която представи вицепремиерът, пише, че Диана Ковачева е завършила право в Софийския университет през 98 г., както и магистърска степен от университета Нанси във Франция.

От левицата обясниха, че не подкрепят тази кадрова промяна в кабинета. Според юриста Мая Манолова всяка промяна в правителството е повод да се коментира цялостната политика в конкретния сектор. Манолова обясни, че доминацията на сила и погазване на граждански права е характерен белег на сегашното управление.

"За изминалите две години и половина съдебната система се превърна в боксова круша пред Брюксел. Пренареждането на лицата няма как да се отрази на тази политика", категорична беше Манолова.

Според червения депутат с поставянето на Ковачева на поста на правосъден министър ще бъде употребен авторитетът на неправителствена организация "Прозрачност без граници", на която досега тя беше изпълнителен директор.

Още по темата

"Как един човек без ден стаж в съдебната система ще има самочувствието да се изправи пред Висшия съдебен съвет в качеството на негов председател и ще удари по масата, за да отстоява принципна позиция?", попита Манолова.

Тя се усъмни във възможностите на Диана Ковачева да събере сили и да се противопостави на премиера Бойко Борисов както и на силовия вицепремиер Цветанов, за да защити авторитета и достойнството на магистратите.

"Това е политика на неглижиране на властите и не дава надеждни гаранции за отстояването на правата на българските граждани", завърши Манолова.

Предложението за кадрова промяна в кабинета излезе да брани лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев:

"В пленарна зала се правят спекулации, които нямат общо с реалността - че шефът на Трансперънси не познава тази материя и не е достатъчно отдалечена от политически партии. Тази теза е странна".

Яне Янев все пак отбеляза, че в правосъдната система и определени нейни части трябва да има спешна операция без упойка. Но веднага похвали решението на кабинета да номинира Ковачева за министър.

"В правосъдната система е добре да влезе външен човек, който независимо от приятелски отношения, да започне една тежка реформа. Желая успех на г-жа Ковачева. Така, както министър Маргарита Попова стигаше до изводи, че трябва да се промени Конституцията, съм убеден, че и г-жа Ковачева ще стигне до този извод", завърши Янев.

Критики опозицията не спести и към предшественика на Диана Ковачева – Маргарита Попова.

Четин Казак от ДПС заяви, че явно премиерът Борисов е оценил, че за изминалия период в ресора, ръководен от Маргарита Попова, не бяха постигнати никакви забележителни резултати. "За това отговорност носи и отиващият се министър", коментира Казак.

Михаил Миков отбеляза намерението на Попова да се занимава със съдебната реформа, но вече в качеството й на вицепрезидент.

"Това е неуважение на Попова към Конституцията и разделението на властите. Г-жо Попова, през ум да не ви минава вие като вицепрезидент да се занимавате с реформата в Съдебната власт", предупреди Миков.

Левият юрист отбеляза, че времето, в което Попова е била министър, ще бъде запомнено с нарушеното взаимодействието между властите.

Самата Диана Ковачева също представи акцентите в бъдещата си работата пред депутатите.

Тя обясни, че за нея е сериозно предизвикателство и отговорност да поеме такъв ресор. Обеща да има приемственост и прозрачност в работата й.

"Ще търся най-добрите решения в областта на правосъдието и вътрешните работи. Наясно съм, че за да е успешна реформата, трябва да има диалог с всички институции", отсече тя.

Ковачева каза още, че залага на независимостта, компетентността и професионализма на представителите на съдебната власт.

"Съдебната реформа трябва да бъде припозната от представителите на съдебната система. Подавам ръка за сътрудничество и заявявам готовност да работя с всички", посочи още тя.

След одобрението на кандидатурата й от парламента Диана Ковачева получи букет цветя от предшественичката на поста Маргарита Попова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как тогава и Станишев без ден трудов стаж стана не министър,а министър-председател?!И как можеше да си тропка по масата и да си прави каквото си иска?!И как така от БСП забравиха,че в техния мандат бяха рекордьори по стачки и вотове на недоверие!Тези сега и те натам са се запътили с тъпотията си!
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"От левицата обясниха, че не подкрепят тази кадрова промяна в кабинета..."А не уе - шуепс! Ше остаят ***'а Маргариткъ.Тия наред ли са?Комунисти
92
3
 
4
 
! Отговори
Рубен преди 12 години
Млад, но доказан специалист?!Къде се е доказал този специалист...? Толкова тежък ресор поверен на един човек без грам опит е срамота
91
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Това е новият д-р х.к. както д-р Стоичков!
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румене "писателю", знам, че в герб (подиграхте се и със символа на Държавата) сте все Умни! По една кофа кифтета изядате. То все с филиика с мас бива ли? Не е лошо да ни лишиш от лепкавото си присъствие и да отидеш на чалготека, пък може и на мачле с Бистришкия "талант". Бъди здрав!
89
7
 
7
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Кааааалинка, малинка... ;)
88
6
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
хихихихи,бързо бягай да пасеш говедата,бързоооо
87
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОООО, впечатлен съм, герберистите са на "ти" с английския! Доближяват се до познанията на Светиня Му Тиква!
86
9
 
5
 
! Отговори
rument преди 12 години
ГЕРБ FOREVER!!!!!
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че какво и търсите кусура? Хубава е, прилича на чалга певица. Почти е сигурно, че и толкова може. Това й е наградата за замитането на фалшификациите на изборите. Да ни е жива и здрава - тя Боковистка, момчето й комунист. Необходим ли ви е знак за равенство, другари герберисти?
84
2
 
8
 
! Отговори
Много съдии съд няма преди 12 години
EК от няколко години натискат ВСС и министъра на правосъдието за премахване на корупцията и мафиотизирането на съдебната с-***. Решенията на съдиите на всички нива са вече не срамни, а позорни! Особено тези на съставите от ВАС: наскоро върнаха на работа Ботуша като шеф на САС, на 28 ноември пък направо подариха 12 дка земя на Руска Вълкова, майка на окр. административен съдия в Бургас Атанас Вълков, които никога не са й принадлежали! На два пъти експравосъдният министър А.Станков предложи държавните институции да прегледат банковите сметки на магистратите и евентуално за техни палати по бреговете на Гърция, Турция и Испания. Знаете за какви пари и сметки става въпрос! Преди дни пък дъщерята на юристите Урумови Деница осъди общината в Приморско, че й отнема ОПС-имота?! Ами социално слаб жител на Приморско се води и няма къде да живее! Направо човек да се отврати от българските съдии! Станаха вече каста, облечена във власт и недосегаеми поради служебния си имунитет! От престъпниците се различават само по черните тоги! Просто плачат при съответните постъпки от страна на новия министър на правосъдието да бъдат осъдени от чужд, не наш съд за злоупотреба със служебно положение в ущърб на държавата на много години затвор!
83
5
 
13
 
! Отговори
минаващ преди 12 години
Калинка, калинка, калинка моя! В саду ягода малинка, малинка моя! Ах!
82
5
 
4
 
! Отговори
Tse преди 12 години
Пожелавам успех на колегата и се надявам, че ще успее да направи каквото е необходимо за вдигането на нулевия рейтинг на съдебната система! Лошото е, че май няма значение кой ще е министър на правосъдието при положение, че цялостната политика на правителството е неясна и с доста коментируеми моменти относно действията, които предприема. Дано това не е поредното фиаско на ББ и решенията които благоволява да вземе в полза роду!!!
81
5
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 12 години
ПОРЕДОТО ЛА**О В ПРАВИТЕЛСТВОТА...ИЗСРАНО ОТ ДЕБЕЛИЯ *** ВРАТ.......
80
4
 
15
 
! Отговори
Електротехник преди 12 години
След Румянка и Калинка, защо да няма и Дианка? Само Симеончо и Цветанчо са несменяеми - те са като самоделни подсилени бушони - прегреят ли те, гори цялата инсталация! Да му мисли таблото!
79
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази е новата "калинка"Министър на правосъдието , без един работен ден в системата??????????????Та то е същото , като Боко-футболист на годината!Това е абсолютно безумие!ГЕРБ време е да си ходите!!!!!!!!!!!!!!!
78
4
 
6
 
! Отговори
Магистрат преди 12 години
Много ми е интересно как човек, който не е от кариерата ,ще излезе наглава с червените Груев, Велчев, свикналите на феодално господство Г.Колев, Ботуша, съдиите от ВАС, примабалерините от СГС и САС. 2. До вчера г-жа Ковачева беше в НПО, да не кажа в един от бастионите против МП и ВСС. Сега ще се извърти на 180 градуса и ще натяга обръчите на съдебната власт?! Ще сатне ли тая или тя ще бъде Петата колона на юристите в кабинета! 3. Определено се вижда, че адм.съдилища не вършат работата си, а са се увлекли в издаване на странни, да не кажа нелогични присъди случая с ген.Пенгезови съдия Солакова, подаряването на 12 дка земя в Равда на майката на обвинения за фалшификация на документи окр.съдия А.Вълков, оправдаването на Сокола, готвещето се оправдаване на трмата танкисти от ВАС в Приморско и т.н. При очертаващата се тежка икон. криза и очевадната неефективност на административните съдилища, реалното е същите да се ликвидират и тяхната дейност да се поеме от АО на районните, окръжните и апелативните съдилища, както беше преди. Това би спестило доста солидна сума от бюджета на съдебната власт и същевеременно бихме се освободили от некачествени и/или съдещи според финикйските знаци насреща съдии. 4. При вече натрупаните съмнения за корупция, мафиотизиране и нерагламентирани връзки с престъпността на съдебната власт, един ефективен изход биб бил избираемостта на магистратите от районен съдия и районен прокурор вкл. нагоре до върховните съдии и прокурори. Ще стигне ли куража на г-жа Ковачева да стори това или тя ще бъде поредната Калинка, този път в съдебната власт.
77
2
 
11
 
! Отговори
az be преди 12 години
Като я гледам на снимката и на мен не ми харесва, но никой не ме пита! *** да си траят! ! Не ми прилича на 36 годишна , по-скоро на 46 !
76
10
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 12 години
АМА НЯКОЙ ДАЛИ СЕ ИНТЕРЕСУВА БСП И ДПС ДАЛИ ХАРЕСВАТ ИЛИ НЕ ХАРЕСВАТ НОВАТА МИНИСТЪРКА ? ПО СКОРО НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ БСП И ДПС /ОТ ТОЗИ СЪЮЗ ПО ИНТЕРЕСИ/! ТОВА СА ЕДНИ РАЗБОЙНИЦИ И НИЩО ДРУГО ! ТЕЗИ ХОРА СРАМ НЯМАТ !
75
2
 
23
 
! Отговори
a преди 12 години
Той Пожарникаря слага удобни хора, които може да командва, а при необходимост, да си измие ръцете с тях.