Диана Ковачева приела поканата на Борисов

Скоро тя ще е новият правосъден министър
Обновена: 21 ное 2011 15:04 | 21 ное 2011 14:52,
84
Диана Ковачева приела поканата на Борисов
Снимка: архив, БТА
Изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" - България Диана Ковачева ще е новият правосъден министър. 
 
"Поканил съм Диана Ковачева за министър и тя прие", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти днес.
 
Тя ще заеме поста на Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент. 
 
По-рано днес Диана Ковачева потвърди, че е била поканена за министър, но били водени само предварителни разговори. Иначе определи бъдещата си работа като "голямо предизвикателство" за нея. 
Още по темата
Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че наследникът на Маргарита Попова в правосъдното министерство ще бъде жена, която се ползва с добри отзиви в Брюксел и в България.
 
Неправителствената организация "Прозрачност без граници", чиято основна цел е противодействие на корупцията на национално и регионално равнище, работи в тясно сътрудничество с Европарламента, Европейската комисия и ОЛАФ.
 
Познавайки добре работата й като шеф на "Трансперънси интернешънъл" у нас, от Брюксел дават отлични референции за Ковачева. Те били поискани от премиера Бойко Борисов.
 
Диана Ковачева е юрист, магистър по право, а от февруари тази година е доктор по международно право и международни отношения. Завършила е СУ " Св. Климент Охридски", има и магистърска степен от университет "Нанси 2", Франция, където е защитила теза "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". 
 
Между 2001 и 2002  г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". 
 
От 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници" Transparency International – България. Владее английски, френски и руски.
 
Официалното представяне на новия министър на правосъдието ще стане след приемането на бюджета. 
 
Все още не е ясно дали ще има други смени в кабинета, след като вчера Бойко Борисов разкритикува социалния министър Тотю Младенов. 
 
Премиерът днес повтори, че не трябва министър-председателят да бъде инстанцията, която да обяснява на българските граждани защо трябва да се вдига пенсионната възраст, защо НОИ като система е недофинансирана, защо близо 2 млрд. лв. се изваждат от данъците и се прехвърлят в НОИ. 
 
"Всичко това трябва да прави социалният министър и да отстоява пред синдикатите", каза Борисов и изрази надежда социалният министър по този начин да проведе днес разговорите със синдикатите. 
 
"Той не е синдикалният бос в правителството, той е един от нас, който трябва да убеди синдикатите, че когато проведат тази стачка, това ще намали парите за този ден в системите", коментира премиерът. 
 
Според него от стачките няма да има никакъв ефект, тай като и те самите са убедени в необходимостта от реформи.
 
"На никой не му се иска да уволнява хора или да съкращава, но реформите това го изискват, за да оцелее и работи по-добре всяко дружество", добави премиерът, като изрази надежда преговорите със синдикатите да продължат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Цензура преди 12 години
ТОВА НЕ Е ОТ ВЧЕРА.Експерти на Трансперънси интернешънъл ще участват в изготвянето на тръжната документация за автомагистрала ТракияОктомври 06 2009Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и изпълнителният директор на Трансперънси интернешънъл - България Диана Ковачева подписаха Споразумение за сътрудничество между министерството и асоциацията. Споразумението ще осигури по-добро взаимодействие по превенция и противодействие на корупцията, повишаване на общественото доверие в институциите и засилване на гражданския контрол върху значими инфраструктурни проекти. Министър Росен Плевнелиев съобщи, че експерти на асоциацията ще участват в изготвянето на тръжната документация за магистрала Тракия. Техни представители ще могат да участват и в тръжната комисия за строителството й. Министърът посочи, че Споразумението ще обхване и другите големи инфраструктурни проекти - магистралите Марица, Струма, както и проектите по оперативната програма Регионално развитие. Представители на Трансперънси интернешънъл ще помагат на МРРБ и с експертна помощ за предотвратяване на корупционни практики. Диана Ковачева отбеляза, че независимият граждански контрол върху стратегическите сделки с обществено значение е една от техните запазените марки и връчи на министъра Междинен доклад разследване за предоставяне на концесия за строителство на автомагистрала Тракия от м. април 2005 г. Министър Плевнелиев подчерта, че ще се запознае с доклада и при наличие на нередности и неспазване на законите ще предприеме съответни мерки.КЪМ СТАНДАРТНА ВЕРСИЯРЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ1594 София бул. Дондуков 1тел. централа (02) 940 29 99е-mail: GIS***GOVERNMENT.BG
74
0
 
1
 
! Отговори
Диана или TI преди 12 години
Остава да се разбере като каква я взема премиер Борисов в кабинета си : като верен и предан човек на ОЛАФ и някои специфични европейски и американски служби с тенденция да се повтори случая Калинка Илиева или като лице, което като шеф на Трансперънси интернешънъл в продължение на 9 години е вряло и кипяло в съдебните баталии. Мисля, дано да греша, че тя подобно но Попова ще бъде Петата колона на юристите в МС. Пак повтарям: Дано да бъркам!
73
0
 
1
 
! Отговори
Наред е Диана! преди 12 години
Диана Ковачева е юрист, магистър по право, специалност Правораздаване, а от февруари тази година е доктор по международно право и международни отношения. Г-н Борисов, юрист може са напише и така : юриЗД; второ, на нас ни трябва правосъден министър, който да оправи първо багиите в страната, защото тук сме закъсали; да изрине авгиевите обори , завещани ни от президент Гоце, да изчисти заедно с ВСС некадърните и корумпираните магистрати, вкл. и топмагистратите, пък сетне да мисли за МПМО. Вие си имахте една Калинка , сетне и здравна професорка... Тази по външен вид ли си я избрахте или по акъл? И сега третата ли или четвъртата поред ще гледаме, не дай си Боже!
72
0
 
0
 
! Отговори
) преди 12 години
още едно профи в кабинета...... -неправителствена организация.....тая не е виждала съд...-всичко е ясно...
71
0
 
0
 
! Отговори
ХЕЯ преди 12 години
А преди да приемеш,не си поела друго нещо.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ..... мадамата е шеф на антикорупционна така да се каже организация. Но обаче е тясно свързана с партия ГЕРБ, а мъжа и е от БСП. Всичко е абсолютно прозрачно така да се каже. Накъдето и да се врътнеш от прозрачно по-прозрачно та направо нищо не се вижда.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина няма угодия в тая държава. Ако е опитна, работила в Системата - била корумпирана.Ако е млада и неопитна-била послушна.Някой ще каже ли кой ще го "задоволи" най-после?БСП като се обграждаха с послушни другарчета лапачи никой нямаше нищо против. Като се съешаваха с БСП, ДПС , ДС и Т.Н БЕЗКРАЙ ПАК НИКАКВА РЕАКЦИЯ. Сега всеки търси под вола теле. Нямам пристрастия-за мен е важно държавата да се съвземе, а България да тръгне нагоре. БСП и кликата около нея ЗАГУБИХА ВСЯКАКВО ДОВЕРИЕ.
68
1
 
4
 
! Отговори
Рубен преди 12 години
отново жена.. млада. прави впечатление че премиера е феминист... средната възраст на министрите е завидно млада също така. налага се извода че се обгражда с послушни младежи които работят според каквото каже премиера.. бойко не търпи по умен от него.по въпроса с избора на младата дама - това е обидно за гилдията = прокурори, адвокати и съдии. освен академични постижения - какво друго има другарката?може би солиден опит в управлението ????
67
1
 
5
 
! Отговори
69 преди 12 години
Смени малко "репертоарът" си с ругателни епитети и стилът на коментар. Банален си.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човек който има поне малко достойнство на Тиквата слуга не би станал!!!
65
4
 
6
 
! Отговори
i_sh преди 12 години
това че не е имала стаж като съдия или адвокат в България може да се окаже предимство - липса на каквато и да е обремененост от лоши практики
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
68На балъка всичко му звучи добре.Дори новината че са изнасилили майка му!
63
2
 
7
 
! Отговори
67 преди 12 години
Звучи добре, в смисъл, че не е била в системата, млад човек, образован, мотивиран...и допълнение, че искаме и нея да видим...Кое не е ясно?
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое звучи добре,поредната Калинка,човек без нито ден като съдия,нито ден като адвокат,нито ден въобще като юрист,това е новият правосъден министър.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази жена дано не е някоя Калинка, че ще я втасаме тогава!
60
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
На коя магистрала я срещна бе боко.
59
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Познай кой е гей - единия спи до красива жена и скоро му се роди дете, а другия до ..... момчетата от НСО и се "хвали", че от година и половина в спалнята му няма женски ***... Кой е ГЕЙ,...
58
0
 
4
 
! Отговори
do 61 преди 12 години
тая е млада и скъпа за кръстовище :))) поръчал я е по телефона на рецепция
57
1
 
14
 
! Отговори
минаваща преди 12 години
Една крилата фраза на Диана Ковачева: Има много нарушения на изборите 2011 г., но високата активност ги неутрализира ?И друга подобна:- Г-жо Ковачева, корупцията е тема на поредния вот на недоверие в парламента. Ще намери ли опозицията достатъчно аргументи, за да докаже, че този проблем е излязъл извън контрол в България?- Струва ми се, че не това е най-важният въпрос в момента.Интересна биография има момичето, родена е в София през 1975 г. Завършила е право в СУ. Работила е в Института по правни науки към БАН и в международния отдел на Министерството на правосъдието. От 2002 г. е изпълнителен директор на "Трансперънси интернешънъл България".На 27 години е станала изпълнителен директор, като преди това е работила в Института по правни науки към БАН и в международния отдел на Министерството на правосъдието? Явно е суперталант - от студентската скамейка направо в БАН.Ех,какви борци срещу корупцията си имаме....P.S.Само един въпрос - на кое кръстовище се видяхте с Б.Б.?
56
1
 
4
 
! Отговори
до 54/не е 52/ преди 12 години
Аххх, какъв невъзпитан говор г-не! Какъв пример за ГЕРБ - жени или младежи! Или това е гнева на Ахила?!? Неееее, това е убиецът на Алеко !!! Айде, удряй се в гърдите и крещи - "Булгаар"! Дали пък не си Данко Хаирсъзина?