НС избра Ковачева, опозицията не я хареса

"Без ден работа в съдебната система как ще тропне по масата"
Обновена: 30 ное 2011 15:12 | 30 ное 2011 11:22,
98
НС избра Ковачева, опозицията не я хареса
Диана Ковачева. Снимка: БТА

Парламентът избра Диана Ковачева за министър на правосъдието. Досегашният титуляр на поста - Маргарита Попова, беше освободена.

През януари тя ще заеме длъжността на вицепрезидент на Република България. Самата Попова също беше в пленарната зала при представянето на новата кандидатура за правосъден министър.

Представянето и предложението на Диана Ковачева за министър направи вицепремиерът Цветан Цветанов, който я определи като млад и доказан професионалист.

"За своите 36 година вече има достатъчен опит", отбеляза МВР шефът.

В автобиографията, която представи вицепремиерът, пише, че Диана Ковачева е завършила право в Софийския университет през 98 г., както и магистърска степен от университета Нанси във Франция.

От левицата обясниха, че не подкрепят тази кадрова промяна в кабинета. Според юриста Мая Манолова всяка промяна в правителството е повод да се коментира цялостната политика в конкретния сектор. Манолова обясни, че доминацията на сила и погазване на граждански права е характерен белег на сегашното управление.

"За изминалите две години и половина съдебната система се превърна в боксова круша пред Брюксел. Пренареждането на лицата няма как да се отрази на тази политика", категорична беше Манолова.

Според червения депутат с поставянето на Ковачева на поста на правосъден министър ще бъде употребен авторитетът на неправителствена организация "Прозрачност без граници", на която досега тя беше изпълнителен директор.

Още по темата

"Как един човек без ден стаж в съдебната система ще има самочувствието да се изправи пред Висшия съдебен съвет в качеството на негов председател и ще удари по масата, за да отстоява принципна позиция?", попита Манолова.

Тя се усъмни във възможностите на Диана Ковачева да събере сили и да се противопостави на премиера Бойко Борисов както и на силовия вицепремиер Цветанов, за да защити авторитета и достойнството на магистратите.

"Това е политика на неглижиране на властите и не дава надеждни гаранции за отстояването на правата на българските граждани", завърши Манолова.

Предложението за кадрова промяна в кабинета излезе да брани лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев:

"В пленарна зала се правят спекулации, които нямат общо с реалността - че шефът на Трансперънси не познава тази материя и не е достатъчно отдалечена от политически партии. Тази теза е странна".

Яне Янев все пак отбеляза, че в правосъдната система и определени нейни части трябва да има спешна операция без упойка. Но веднага похвали решението на кабинета да номинира Ковачева за министър.

"В правосъдната система е добре да влезе външен човек, който независимо от приятелски отношения, да започне една тежка реформа. Желая успех на г-жа Ковачева. Така, както министър Маргарита Попова стигаше до изводи, че трябва да се промени Конституцията, съм убеден, че и г-жа Ковачева ще стигне до този извод", завърши Янев.

Критики опозицията не спести и към предшественика на Диана Ковачева – Маргарита Попова.

Четин Казак от ДПС заяви, че явно премиерът Борисов е оценил, че за изминалия период в ресора, ръководен от Маргарита Попова, не бяха постигнати никакви забележителни резултати. "За това отговорност носи и отиващият се министър", коментира Казак.

Михаил Миков отбеляза намерението на Попова да се занимава със съдебната реформа, но вече в качеството й на вицепрезидент.

"Това е неуважение на Попова към Конституцията и разделението на властите. Г-жо Попова, през ум да не ви минава вие като вицепрезидент да се занимавате с реформата в Съдебната власт", предупреди Миков.

Левият юрист отбеляза, че времето, в което Попова е била министър, ще бъде запомнено с нарушеното взаимодействието между властите.

Самата Диана Ковачева също представи акцентите в бъдещата си работата пред депутатите.

Тя обясни, че за нея е сериозно предизвикателство и отговорност да поеме такъв ресор. Обеща да има приемственост и прозрачност в работата й.

"Ще търся най-добрите решения в областта на правосъдието и вътрешните работи. Наясно съм, че за да е успешна реформата, трябва да има диалог с всички институции", отсече тя.

Ковачева каза още, че залага на независимостта, компетентността и професионализма на представителите на съдебната власт.

"Съдебната реформа трябва да бъде припозната от представителите на съдебната система. Подавам ръка за сътрудничество и заявявам готовност да работя с всички", посочи още тя.

След одобрението на кандидатурата й от парламента Диана Ковачева получи букет цветя от предшественичката на поста Маргарита Попова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тази *** Диана Ковачева ще е поредната марионетка на Боко... Ще слуша и ще изпълнява повелите на мегаломана от село Банкя, който с некадърното си управление ще провокира в България гражданска война.
33
1
 
3
 
! Отговори
Юрист преди 12 години
Лудият Сидеров спря да подкрепя ГЕРБ,дойде още по-лудия Яне Янев.Уж щеше да уволнява Б.Борисов,но след като му беше подхвърлено кокалчето/разбирай парите/,започна да бъде патерица на това некомпетентно правителство.
32
3
 
4
 
! Отговори
az be преди 12 години
""Как един човек без ден стаж в съдебната система ще има самочувствието да се изправи пред Висшия съдебен съвет в качеството на негов председател и ще удари по масата, за да отстоява принципна позиция?", попита Манолова." Абе , ***-О заспала ,къде беше когато серГЕЙ без ден трудов стаж стана Премиер???
31
0
 
5
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Абе що се правят на щури тия от БСП-то, та разиграват тоя цирк, това театро!?? Въпросната дама родена 1975 год. е съпруга на Венцислав Караджов, който е член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП. Аман, както би казал електората на Сокола от такива зле скълъпени представления! А за професионализма на госпожата както казват руснаците "Поживем, увидим"...
30
2
 
0
 
! Отговори
.. преди 12 години
sravnenieto za velikite bulgari e meko kazano neumestno....i zashto "veliki" e v kavichki?????tuka pak li se izkazvat uchenici,izbqgali ot chas ili tova e porednoto dokazatelstvo, kolko e prost bulgarina...
29
4
 
7
 
! Отговори
rument преди 12 години
БСП - Болни Самовлюбени Пед...си - ФАКТ
28
2
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
според мен реформата не трябва да се прави от министъра, а от самата система. Никой не знае по-добре от съдиите и прокурорите какво трябва да се промени и как. Според мен министърът просто трябва да "накара" магистратите да му "напишат" новите правила.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей! Много капризна опозиция бе! Все нещо не им харесва... все нещо недоволни!
26
0
 
1
 
! Отговори
tralal преди 12 години
paca
25
0
 
3
 
! Отговори
rument преди 12 години
хахаха много си прав 22,само турчина липсва на снимката и идилията щеше да е пълна :))
24
4
 
2
 
! Отговори
do 9 преди 12 години
A we kaput tova 4e 30 godini raboti6 ne6to ne ozna4ava 4e si dobur vuv su6toto.Az kato se zamislq ot takiva kaputi kato teb strada tazi dyrjava 6toto qvno i na teb sa ti orqzali krilata ta mrunka6 kato destvenica.
23
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Умният човек се учи от ЧУЖДИТЕ грешки и когато не знае нещо - пита. Никъде по света няма изискване за възраст, за да заемеш ръководен пост, освен за президент.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОТИНА СНИМКА---КРАДЕЦ,ПЕД.РАСТ...КРАДЕЦ, ПЕД.РАСТ...КРАДЕЦ,ПЕД.РАСТ74
21
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 12 години
А този от снимката без ден трудов стаж стана премиер сега за един министър се притеснил
20
2
 
3
 
! Отговори
Акциза преди 12 години
Абсолютно съгласен съм с 9 и 10. За да бъдеш реформатор и то в много тежката съдебна сфера трябва да си много опитен. Министър-председателя може и на 25 години да е и да е със средно образование. Той не прави реформите, а само координира дейността на министрите си. Но министрите и особено на правосъдието трябва да е един от най-опитните и уважаваните в бранша за да му имат доверие в самата система, иначе каква реформа ще направи!
19
4
 
7
 
! Отговори
)) преди 12 години
профисионалистката от прозрачност без граници -путкомафани.........то като пък се замисли човек -футболист N1 и е шефа, така че всичко е наред -да ти *** и министрите и президентите и всички там ***.....
18
3
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Точно така - "можене и знаене", а тези неща не зависят от възрастта. Освен това, ако не си наясно да ти кажа :), правосъдният министър не правораздава и въобще не е задължително дори да е юрист. Не я познавам и не я защитавам, но не може да се каже "тая не става, щото е малка" без да сме видели какво прави.
17
9
 
8
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Успех на г-жа Ковачева! Сега тя с помощта на г-н Плевнелиев и г-жа Попова, както и с помощта на правителството трябва да изчистят съдебната власт от комунистическите *** на агент Гоце, които удобно са се нагласили там на топличко и си цоцат държавни парички и далавери. Едва тогава ще може да се каже, че има някакви наченъци съдебната система да започне да работи адекватно.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко са нагли представителите на българската опозиция в Парламента.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама това, че няма стаж въобще не е чудно. В цялата страна поне половината от новите кметове и зам. кметове са като изсмукани от пръстите. Хора, които не разбират от собствената си професия, камо ли от управление на държавно ниво. Важното е да са от партията, да са пошлувковци, а за това ще си получат бонусите.