Бургас-Александруполис все пак може да мине през България

Това заяви говорителят на руската компания Транснефт
Обновена: 7 дек 2011 16:08 | 7 дек 2011 16:08, Елка Василева
35
Бургас-Александруполис все пак може да мине през България
Снимка: Архив Булфото

България може да остане обект в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, дори и да излезе от състава на акционерната компания по изграждането на тръбопроводната система, заяви говорителят на руската компания Транснефт Игор Демин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това означава, че маршрутът на петролопровода, заобикалящ Босфора, все пак би могъл да премине през територията на България - от българския град Бургас на брега на Черно море до гръцкия град Александруполис на брега на Егейско море, отбеляза Демин.

Още по темата

В отговор на въпрос за финансовата страна на решението на България за излизане от проекта говорителят изтъкна, че към момента разходите на българската страна по проекта се оценяват на 6,2 милиона евро и тя по-рано е заявявала, че признава този дълг.

За глоби засега не се повдига въпрос до получаване на официално уведомление за решението на българската страна за излизане от състава на акционерното съвместно предприятие за реализацията на проекта Транс-Болкан-Пайплайн.

По-рано днес Демин заяви, че Транснефт не е получила официално уведомление от българската страна. Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще има заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие Транс-Болкан-пайплайн, на което България ще съобщи официално за излизането си от проекта.

Той припомни, че през ноември България одобри оценката за въздействието върху околната среда на петролопровода, което е важен етап в рамките на приемането на решение за реализацията на проекта.

По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че българското правителство е решило България да прекрати участието си в проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис" по взаимно съгласие.

Ако не бъде постигнато такова споразумение, България ще излезе от него самостоятелно след изтичането на 12-месечния срок.

Излизането на България от проекта се основава на невъзможността за неговата реализация при условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година, каза българският министър.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дьомин, а не Демен, ***!
33
3
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Що си мислиш че е трудно - ОВОС има, положителна оценка (няма да пречи на околната среда), проект има, ако изкупят земята и са готови да започват.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разчистваме пътя на ШЕВРОН,за шистов гаааааз!Ясно ли ви е!А това ,че ще се съсипе земеделската земя, и природата-голям праз-таман ще накажем стачкуващите зърно производителиииииии!Пъч че е земетръсна зоната-ееее,ние не живеем там а вие!
31
5
 
4
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Музика в моите уши е газта, която пикаят КОМУНОИДИТЕ! И защо не съм изненадан, че причината за това е Симеон(Велики) Дянков? Ами че кой друг? От Боко такива решения по принцип не могат да се очакват - на него му дай да играе тенис с Путин или да се сбори с него. Друг е въпросът какъв ще е резултата от борбата:О))). . . Та думата ми беше за Дянков - без съмнение НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПАТРИОТ в това правителство! Браво, Симеоне, отряза левия тестис на Големия Член! Остава да видиш сметката на АЕЦ-а!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може,ако смени посоката,така ни беше казал тато и неговия добър приятел от джамахирията.
29
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
26, ако сигоним интересите и сме заедно (а както знаем "Съединението прави силата") НЯМА КАК ДА МИНЕ!!!!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27Ако ставаше толкова лесно ..... доста си смешен.
27
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Ще мине много лесно - създава се фирма данъчно регистрирана в България, тя изкупува земята по пътя на тръбата (понеже правителството се циганее със субсидиите - цената ще падне), от там нататък никакъв проблем.... още повече че проект има.
26
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Как ще мине през бългаска територия, ако ние българите не искаме. Това значи, че нямаме необходимост и от армия. Не можем да защитим територията си.
25
3
 
8
 
! Отговори
112 преди 12 години
Колеги Дянков работи за " Шеврон" не за България!!Колко ще печелим от " Набуко" който е нещо имагинерно
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рискът от замърсяване от частните хотели е много по-голям, защото липсват фекални пречиствателни станции и брега продължава да се презастроява.
23
7
 
8
 
! Отговори
Пламенаа преди 12 години
Проектът за петролопровода е с ключово значение за страната ни, той може да ни донесе допълнителни инвестиции!
22
1
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
6-7 милиона лева е ремонтната програма на Нефтохим за година бе, пич... Ти за една тръба 15 милиона... хайде със здраве! 30 милиона ще получаваме защото ще участваме само на 24.5%.
21
2
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Не, защото турците ще участват наравно с руснаците. При нас споразумението беше 24.5% за нас, 24.5% за Гърция и 50% за Русия. Това предполага и да участваме със същите пари в строителството и поддръжаката. Ако искаме лъвския пай - ще трябва и да си го платим!
20
2
 
10
 
! Отговори
Ламбо преди 12 години
А дали на *** руснаците ще плащат само 30 милиона $, за да ползват заместника на Бургас - Александруполис ?Става въпрос за Самсун - Джейхан ...
19
3
 
15
 
! Отговори
do 116 преди 12 години
To и сега се разтоварва - да не мислиш че нефта в Нефтохим го добиват на място. Виж на wikimapia къде се намира НТ Росенец и виж на какво разстояние са плажовете от него. По същия начин по който се разтоварва сега - ще се разтоварва и ако има терминал, по същия начин разтоварват и в Холандия, и Гърция и Италия.... Ако станело разлив? Ами ако стане земетресение, ако гръмне Козлодуй, авария в Нефтохим? Ако някой танкер се "изсере" в Босфора лятото теченията носят "аки-то" към нас....
18
3
 
5
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Не сме си уточнили личните комисионни, а вие бързате ли бързате ...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука има, тука нема! Азе презлагам вместо да копаме газопровод, да копаме компири!
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори екологичната оценка на проекта да е положителна задавам следния въпрос към всеки тука. Ако си планирате почивка на море бихте ли избрали плаж на който в радиус 5, 10 или дори 50-100км. се разтоварва петрол от кораби директно в морето? Ако целта на Българското правителство е да унищожи Българския туризъм и да насочи повече туристи към Гърция и Турция, за да ги спаси от кризата проекта Бургас Александрополис е най-удачния. Ако обаче искат да имаме морски туризъм трябва да го зачертнат.
15
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този проект е пълно безумие още при създаването си. Ако се осъществи този проект България е губеща от абсолютно всички гледни точки. Доход! 30 милиона годишно ако през тръбата всеки ден минава петролната суровина. Колко ще е разхода по поддръжка и охрана на тази тръба не се знае но ако е 10-15 милиона годишно то за година ще печелим 15 милиона лева от тази тръба. Но тъй като петрола ще се разтоварва в Българския залив при разлив, губим 2 милиарда доходи от черноморието годишно! за 15 милиона!