Първанов върна пенсионната реформа

Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО
Обновена: 11 дек 2011 20:38 | 11 дек 2011 11:35,
276
Първанов върна пенсионната реформа
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов  сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило. 

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие.  Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Още по темата

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит.  

За президента е неприемливо и увеличението на срока за изчисляване на обезщетенията при временна нетрудоспособност, майчинство и временна безработица с по 6 месеца. Първанов смята, че то ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, тъй като в криза и растяща безработица е трудно да се задържиш 18 или 24 месеца на добре платена работа.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
19
 
12
 
! Отговори
sss преди 12 години
Много ярък пример ЗА политически ***....Имаме 2.5 милиона пенсинера....и булшинството от тях мизерстват с пенсии от по 150 лв..И като знаеш ,че няма от къде да дойдат пари за да се увеличат пенсиите и ,че това е единствения начин да им вдигнеш доходите като увеличиш пенсионната възраст си жив признак ,че мислиш единствено за политическото си оцеляване...и как подкокоросаш пенсионерите да гласуват за тебе след година и полвина...Плюя на тебе ***,гласът ми винаги против теб!!!!!!!!!!!!
12
13
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Президентът Росен Плевнелиев посреща на аерогарата спортисти от Олимпиадата. Подават му предварително написаното привествие и той започва да го чете пред микрофона: - О, о, о, о, о...- Господин президент, - подшушва му, това са олимпийските кръгове! Четете по-надолу!
11
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е *** дава 2милиарда евро да спясява гърците..
10
4
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Хаха намерих един виц ---Един американски просяк обменил опит с нашенски. Нашенеца гледа онзи богаташ, а пък проси и му вика:- Как забогатя?- Ами, отидох пред президентсвото. По цял ден чоплех семки на колене и ме засипваха с долари. Нашенецът решил да бъде още по-хард. Отишъл пред министерския съвет и почнал да гризе от една торба сено. Минавали министрите един по един, но не пари, ами и никакво внимание не му обърнали. Единствено Бойко Борисов се спрял и го питал:- К`во праиш тука, бе?Просякът отвърнал:- Ами, на. Нема к`во да ям и рупам сено.Пожарникарят отвърнал ядосано:- Затуй си тъй зле, `щото ядеш готовото! Я виж! По полето е пълно със зелентия. Бегай да пасеш! Зимата кат` ми увиснеш тука и сено нема да има!И нежно му теглил един премиерски шут. Та така у нас, не е кат` в Америката...
9
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има си хас Гоце да не върне пенсионната реформа ! И забележете : Причините са ,че така падал авторитета на властта ,като са се отметнали от споразумението миналата година??????Гоце се грижи за авторитета на правителството на ГЕРБ !!!!!!! Да беше помислил за авторитета на Италианското, Гръцкото,Английското, Немското правителство ! Те също в рамките на 2-3 месеца се отметнаха.......С нетърпение чакам да го махнат тоя пернишки тракторист с неговите "Дебати" ***.......а те!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
oooffff kakvoto i da si govorime TE si praviat kakvoto iskat! Vidiah statia sus zaglavie "Evroto e po-vajno ot britancite"...tova kazva vsichko.Jivota dnes e edna igra..shtom parite sa po-vajni ot choveka za upravliavashtite!!! I tova e kazano po iztunchen i iziskan nachin.Predstavete si pri zakriti vrati kak ni obsujdat ...za tiah nie(vsichki hora) sme edna pasmina,koiato da im zadovoliava sado-mazo nujdite da vladeiat i harchat
7
2
 
7
 
! Отговори
Dedo Petko преди 12 години
selyancheto v Sirishnik
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ок ама те пак ще си го гласуват. Ще бутнат това-онова на така наречените независими депутати и пак ще мине. Тогава какво правим. И не само за пенсионната реформа - за всичко.Щото само се дрънкаме по форуми и псуваме тихичко все още.
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е *** дава 2милиарда евро да спясява гърците..
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко под 2 млрд. евро трябва да бъде вноската на България в новия механизъм за подпомагане на еврозоната, който ще оперира под шапката на Международния валутен фонд (МВФ). Това показват изчисления на Money.bg съгласно съществуващата квота на страната във фонда.Изчисленията ни са направени на базата на процента на участие на страните от ЕС в МВФ без в него да е включена Великобритания. Съгласно статистиката на официалния сайт на фонда 26-те страни общо разполагат с дял във фонда в размер на 27.41%.Ако приемем, че срещу 27.41% бъдат внесени 200 млрд евро (както е записано в днешния документ след срещата на върха в Брюксел), това означава, че с дял в МВФ от 0.27% България ще трябва да заплати 1.97 млрд евро.Отправихме официално запитване до Министерството на финансите и до Българската народна банка дали сумата е коректна, но отговор до този момент не сме получили.Според разпространения от Еврокомисията документ, това което предстои в рамките на следващите 10 дни е правителствата на всички страни в ЕС без Великобритания трябва да поискат от националните парламенти одобрение за участие, тъй като решението на лидерите предвижда всички държави от ЕС с изключение на Великобритания трябва да преведат общата сума от 200 млрд. евро чрез друстранни споразумения между централните им банки и фонда.Тази сума няма нищо общо със средствата за бъдещия спасителен фонд Европейски механизъм за стабилност (ESM), който трябва да започне работи до юли 2012 г. За него лидерите на ЕС одобриха 500 млрд. евро, които трябва да се набавят от държавите-членки на еврозоната.Пред Money.bg икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов посочи, че ако се създаде такъв фонд, достъпът до него трябва да е изключително труден, за да не може страни с фискални и дългови проблеми да продължат със същата си политика на разхищение. Богданов припомни, че през пролетта на тази година, когато се коментираше работата на Европейския фонд за финансова стабилност, българските икономисти са предупредили правителството да внимава под какви документи се подписва и до каква степен те задължават страната ни.По думите на Богданов тази мярка се прави с цел да успокои пазарите и да даде глътка въздухИнтересното е, че страна като Италия, която в момента е под обстрела на дълговите пазари, трябва да даде в новосформирания фонд с ресурс от 200 млрд. евро, около 26 млрд. евро, които на този етап ще представляват сериозно препятствие пред бюджета на страната.
3
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко е *** дава 2милиарда евро да спясява гърците..
2
28
 
19
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Скрий се бе, ***!
1
16
 
34
 
! Отговори
1 преди 12 години
Бравооооооо !