Потвърдено. Президентът вече мисли мотивите на ветото

Държавният глава ще се произнесе до дни
9 дек 2011 16:23,
81
Потвърдено. Президентът вече мисли мотивите на ветото
Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов ще наложи вето в близките дни върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., отнасящи се до пенсионната реформа, съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

В момента той и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона.

Те ще са в няколко посоки – по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане, се посочва още в съобщението.

Днес Георги Първанов проведе срещи с лидерите на синдикатите, според които държавният глава приел аргументите им срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Освен вдигането на възрастта и неспазването на вече подписано споразумение със  синдикатите, друга основна критики към управляващите беше и заобикалянето на тристранката, за да внесат промените.

Георги Първанов ще направи и ново предложение към изпълнителната власт за провеждане на заседание на КСНС във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната.

Такова предложение президентът направи през месец април тази година и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на  изпълнителната власт.

Още миналия месец пък Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето на законодателното предложение за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.

Още по темата
Тогава той заяви,че държавата е непредсказуема и непоследователна при определянето на правилата в социалната политика.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха след денонощие спорове в парламента. Реформата беше подкрепена само от гласовете на ГЕРБ и четирима независими.

Ветото на президента върху Закона за бюджет на ДОО е наложително, защото е важно да се помогне на хората. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика Драгомир Стойнев, който също се срещна с Първанов.

Стойнев заяви, че като председател на комисията е възмутен, че законопроектът не е преминал за обсъждане през комисията. По думите му мерките за пенсионната система са приети "на тъмно". 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОЦЕ , ПО-ДОБРЕ МИСЛИ ЗА ПЕНСИЯТА СИ ...
79
2
 
3
 
! Отговори
Ама наистина ли преди 12 години
Ама наистина ли Гоце, може да мисли?
78
2
 
2
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
БЕЗ ПЕНСИОНЕРИ ЧИСТА РАБОТА.НЯМА ПЕНСИОНЕРИ НЯМА ПРОБЛЕМ.УРААААААААА ДЯНКОВ.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпрос:На коя виенска главна улица другарката Дража Велчева има магазин?MARIAHILFESTRASSE!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо ВЕТО,защо не вкара обратното крадените пари от комунистите от Виена и задграничните дружества и увеличат пенсииъе?Що за комунистическа арогантност-да си иззел пенсионния фонд,да си украл държавата и изнесъл парите и,да си да Луканов и Виденов и В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА СИРОМАХОМИЛСТВАШ И ДА ОПЛАКВАШ БЕДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ.Това го могат само комунистите,кото надминаха д-р Гъобелс!
75
4
 
3
 
! Отговори
хаир преди 12 години
дянков си го каза откровено в прав текст-лапачите са повече от паниците,затова отварям ножицата.кои е имал предвид всички знаем-тези около него и над него.с други думи извинява се на българския народ,че го тупа като брашнян чувал
74
2
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
72, значи, че вето налага Гоце, не Президента.
73
5
 
5
 
! Отговори
Anon преди 12 години
66 и 48Аз съм против ГЕРБ - значи съм глупав комунист. Обаче съм и против БСП, което по ваша логика ме прави пич. Хем съм комунист, хем съм и пич.Нека Ви обясня нещо, драги мои сънародници: против ГЕРБ =/= комунист. Харесва ми да мисля и се справям доста добре с тази задача, за разлика от вашата месия Бойко. При мен "шменти капели" няма."Ами значи си комунист и/или "резак" " - не. ДПС, БСП, ГЕРБ = мутри и обирджии... с тази разлика, че поне БСП не бяха толкова нагли да се наричат спасители
72
3
 
5
 
! Отговори
norm преди 12 години
"Президентът вече мисли мотивите на ветото",какво значи това,че няма мотиви,но трябва да ги измисли.На изпроводяк иска да се поизложи за последно,нали не му пука вече за реномето.А и трябва да се солидаризира с колегите от ДС.
71
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
чудя се колко ли трябва да е затъпял човек, за да вярва на политик.. !? Нима не виждате, че всичките тупани са едни и същи?
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
писна ми от тая *** държава.не вето,зачеркнете я вече.
69
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 12 години
В нормална държава ББ щеше да е в затвора. Станишев щеше да е лумпенпролетарий.Първанов-трипероносец и бракониер-на съд.Тренчев е агент на ДС,а оня от КНСБ е *** безподобен.Ние електората сме за да им духаме на всички тези ***.Господи, защо не избягах навремето...........
68
4
 
9
 
! Отговори
Зрънчо преди 12 години
Събрали се Тримата ЛАПАЧИ.Тримата ***-Първанов ,Тренчев и Неизвестния от кнсб и си мислят,че е началото на 90-сте години.Хайде да си кажете Вие тримцата какво направихте за българите????Нахални и безскруполни тарикати.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pojarnikarja da se vurne v pojarnata !
66
9
 
19
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
КОЙТО Е ПРОТИВ ГЕРБ Е ГЛУПАВ КОМУНИСТ!--А който е против БСП е пич!!!!!!!
65
11
 
6
 
! Отговори
факти! преди 12 години
И какво от това? Първанов е президент още броени дни - след това лакеят на борисов ще пусне закона !!!--Малко ли ви беше - агент Гоце беше лакей и доносник на ДС и КГБ, след това стана лакей и даносник на американците, подписа с тях договор за американските бази в България.
64
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И какво от това? Първанов е президент още броени дни - след това лакеят на борисов ще пусне закона !!! Да ви е честито на всички бъдещи пенсионери, които гласуваха за Плевнята с гейското гласче - сега ще работите докато ***, *** пасмина !!! Право са казали хората, че каквото сам си го правиш, никой друг не може да ти го направи !!!
63
3
 
7
 
! Отговори
bez pari преди 12 години
62 komentara za 4 chasa... a predi nqkolko meseca shtqha da sa 600. Pitate li se zashto nikoi ne vi chete i ne vi komentira veche? Minavam samo da se izpikaq vurhu dejurnite cherveni prodajnici i nomenklaturchici. Boiko shte vi opravi, badete sigurni.
62
2
 
5
 
! Отговори
KURumbash i KURnelia преди 12 години
Samo dnes bg lijat anusa na Goce ruskata mastia. Aide iskam ban, smeshnici na minimalen nadnik ot Pozitano. Kurumbashev
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да кажем бай, бай на престъпнитаe БКП(Б С П)ДС,КГБ,ГЕРБ!