Кабинетът реши: Без цигарен дим от юни. Наред е НС

Пушене ще се допуска единствено в спецпомещения на летището
Обновена: 14 дек 2011 14:49 | 14 дек 2011 14:08,
270
Кабинетът реши: Без цигарен дим от юни. Наред е НС
Снимка: Reuters

От 1 юни 2012 г. да бъде въведена пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места, реши единодушно днес правителството.

В решението на министрите е записано, че по изключение пушачите ще могат да палят цигари, но само в обособени помещения на летищата.

Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, коментира премира Бойко Борисов.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", каза той и припомни, че правителството е предложило промяната още преди две години като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят.

Ако предложението на кабинета мине и през парламента, то от средата на догодина пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училищата, детски градини и ясли.

Още по темата

Като аргумент за мярката министрите посочват: тютюнопушеното вреди на здравето, цигарите са основен фактор за много заболявания и в тях се съдържат над 4000 вредни вещества, сперматозоидите на мъжете, които пушат, са по-податливи на генетични дефекти и намаляване на потентността.

Още вчера, след като представи идеята си за забрана на цигарения дим, здравният министър Стефан Константинов обеща, че ще поведе битка хората в България да бъдат по-здрави. 

В момента у нас действа частична забрана на тютюнопушенето, като за целта в заведенията трябва да има обособени зони за пушачи и непушачи.

Днес министрите записаха още, че въвеждат и строги мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца.

В бъдеще те ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, забранява се и рекламата им. Мотивът: питиетата имат високо съдържание на кофеин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз 5 години не пуших, ама хич не забелязах някакво страхотно подобрение на здравето ми. Напротив - през този период стресът ми беше в повече от други обстоятелства, и в резултат здравето ми се влоши. А толкова добре си бях като пушех. Така че не търсете пряка връзка между физическото здраве и пушенето.
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-новия спорт на боко е художественната гимнастика : уреди :... :) ленти , топки и бухалки
164
15
 
9
 
! Отговори
милите те преди 12 години
Не се заяждайте с безволевите и зависими пушачи.И без това не им е лесно...И да им обяснявате едва ли ще схванат.Все пак що за ниво на интелект имаш,щом посягаш към кутия,на която пише,че те убива?И да не схващаш,че околните ги е гнус от миризмата и вида ти?Най-забавни са онези дето ползват освежител за уста!Също като в средновековна Франция-не са се къпели,ама са се поливали с парфюми...
163
5
 
7
 
! Отговори
КуКу преди 12 години
Тази държава ще започне да се оправя, когато най-вече си оправим хигиената, а тази забрана е стъпка в тази посока. Докато сме ***, нищо няма да се оправи. Водачи на скъпи автомобили на червен светофар отварят вратата, изсипват си пепелника, затварят и продължават. А ние чакаме на такива хора да поведат нацията към по-добро. Майната му на това дали ще е по-здравословно или не. Ще една идея по-чисто. Като обядвам, няма да се осмърдявам на див глиган заради някой друг. ЕВАЛА!
162
7
 
9
 
! Отговори
стъпкан фас преди 12 години
Най-накрая едно умно решение да вземат тия от ГЕРБ
161
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
По- голям порок от тютюнопушенето е бедността. Дори да спрем да пушим ние българите ще си останем най- порочната нация в ЕС защото сме най- големите бедняци на стария континент. Ей, Боко, можеш да забраниш цигарите, но не можеш да забраниш бедността, за 22 години преход ти и такива като теб докарахте нас българите до просешка тояга, а днес приспиваш гузната си съвест със забрани, които няма да имат никакъв ефект.
160
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ходете пушете в АДА!!!! Със здраве.
159
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на правителството! Аз обичам да пуша навън, на чист въздух. По-здравословно е. А и така непушачите най-сетне ще престанат да мрънкат и опяват. Евала!
158
3
 
15
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Както вие непушачите си имате помещения в заведенията в които да сте отделени от пушачите, така и пушачите трябва да имат помещения в които да пушат. Живеем в свободна държава все пак. Всеки си има глава на раменете и сам може да преценява за себе си дали да пуши или не, а не да му се налага отгоре.
157
3
 
8
 
! Отговори
Даси преди 12 години
Не пуша от половин година и се чувствам страхотно. Изобщо не мога да проумея какво ме е карало да се тровя преди това. Няма пушач, който да не се е замислял да захвърли цигарите.
156
1
 
16
 
! Отговори
Лиза преди 12 години
Относно пишещите за страховити заболявания, явно не сте особено интелигентни.Иначе щяхте да знаете, че стресът е в основата на всички заболявания.Прочетете нещичко.В 21-и век има много информация.Между писането на простотии тук потърсете в Гуглето.:)
155
1
 
22
 
! Отговори
Пушач преди 12 години
Пушенето е свободен избор. Никой не е каран насила да пуши. Най-разумното решение е кръчмите да се разделят на такива за пушачи и такива за непушачи. Тогава всички ужасени от цигарения дим ще имат "чисто" място за разпускане. Къде ще е купона е друг въпрос :)
154
0
 
19
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Кога ще забранят професиите "Дългосрочно безработен ***" и "Социално слаба самотна майка с 8 деца", че ни писна да им плащаме вересиите...???
153
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко по малко съсипват бизнеса. Сега е ред на заведенията!Малко ли са проблемите в държавта, че са се захванали с тютюнопушенето.По този начин няма да се намалят пушачите.Който си е пушач пак ще продължи да си пуши.Ама и ние сме си виновни, че стоим и търпим всичките простотии които ни налагат.
152
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Супер, една хубава новина ! Дано стане този път !!!
151
3
 
8
 
! Отговори
Лиза преди 12 години
анонимен 145, не се радвай много.може децата ти да не са доволни от забраната.:))))))))
150
5
 
4
 
! Отговори
Все тая! преди 12 години
Много важно! Пука ми на....сещате се нали? Аз не пуша, даже и не пия, само още от жените не се отказвам! :))))
149
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами крайно време беше! Ай дано да стане догодина на 1 юни!
148
0
 
3
 
! Отговори
Лиза преди 12 години
Имах предвид пост 130-и.
147
3
 
9
 
! Отговори
Лиза преди 12 години
до тъпакът 13-и:Хайде, дай примере за здрав непушач.За безсмъртен-още по-добре.Наистина много *** народ има.И това не е от никотина, определено.Това си е природно.