Не мина ветото на Първанов

Пенсионната реформа е болезнена, призна социалният министър
Обновена: 16 дек 2011 15:03 | 16 дек 2011 11:39,
142
Не мина ветото на Първанов
Левицата не може да повярва, че пенсионната реформа мина през НС. Снимка: БТА

Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов за пенсионната реформа.

„Да, болезнена е тази реформа, но виждате че ситуацията в България по отношение на демографската картина е такава и сме длъжни да вземем тези мерки”, коментира пред депутатите в парламента социалният министър Тотю Младенов.

На опозицията, която се обяви твърдо против промените, Младенов обясни, че реформа трябва да има:„Ще е безотговорно, ако не вземем тези мерки, защото вие ще сте първите, които ще ни търсите отговорност, когато дойдете на власт, защо не сме осигурили мерките на пенсионерите, за нашите майки и бащи”, обърна се той към левицата, десните и „Атака”.

Младенов изложи и статистика, според която на всеки човек над 65 г. се падат по 3,5 души  в трудоспособна възраст, които го издържат.

Още по темата

„Не е вярно, че не е имало дебат в обществото за промените. Имаше една година дебат за състоянието на Държавното обществено осигуряване и кое налага да се направят спешни реформи в него. Направихме го с всички съсловни организации, във всички градове в страната”, допълни той.

Тотю Младенов обясни, че в момента недостигът за пенсии се покрива от държавния бюджет.

„При очаквано застаряване на населението се очаква дефицитът на ДОО да продължи застрашително да се увеличава. И ще бъдат застрашени пенсиите и на сегашните пенсионери”, коментира още социалният министър.

По-рано в залата от ДПС обясниха, че ще гласуват против промените и ще подкрепят ветото на президента.

„В рамките на двата мандата на този президент това е петият закон в социалната сфера, който Георги Първанов връща”, отбеляза Хасан Адемов.

„Опитвате се в момента да запушите една пробойна от стомна, в която има много пробойни”, коментира още Адемов.

„Предлагате пенсиите да се индексират спрямо инфлацията през 2013 година. Намерение ви е през 2013 година да се подпомогне предизборната надпревара с това решение”, завърши той.

Единственият депутат, който в залата защити решението на правителство, беше лидерът на РЗС Яне Янев.

Мога да разбера „социалният президент” да внася и да иска нещо, но да е направил през тези години необходимите ходове за социалната система”, коментира Янев.

Лидерът на „Ред, законност и справедливост” продължи с критиките към Георги Първанов.

„Той дори не дойде тук в залата да защити необходимите промени. Вие, господа социалисти, които сега тропате по банките, по време на правителства, които имахте, не само не направихте нищо за българските пенсионери, а ги обрекохте на мизерия”, взриви с изказването си Янев лявата част на залата.

„Да, госпожа Масларова разхождаше червените бабички по Черноморието. Какво г-жа Масларова направи за пенсионерите, освен да разхожда скъпи тоалети в пленарната зала? И сега припявате на висок глас, че едва ли не е дошъл краят на пенсионната система”, коментира Янев.

Тъй като изказването му бе съпроводено с шум от страна на социалистите, Цецка Цачева помоли „Коалиция за България” за търпение: „Колеги, не ме принуждавайте да прекъсна заседанието!”

След това прекъсване от страна на председателя Яне Янев продължи да излага аргументите си от трибуната отново по адрес на левицата.

„Вие какво сте направили, освен култовите кражби? И не ми отваряй устата, за да започна персонално за теб да говоря”, обърна се към ляв депутат от залата Янев.

„Ако бяхте направили нещо за пенсионната система, пенсиите, минималните щяха да са 500 евро! Тук развивате див популизъм с лъскави, организирани протести. Огромна част от българския народ в предпенсионна възраст не иска да се пенсионира, защото не иска да получава мизерните пенсии, които вие предвидихте”, завърши изказването си той.

Отговорът на казаното дойде от председателят на левицата Сергей Станишев.

„Парламентът в момента се превръща в цирк”, коментира Станишев. Той обясни, че по време на управлението му средната пенсия в България е нараснала с 86% .

„Беше въведен закон – швейцарското правило, според което пенсиите нарастваха по ясни критерии и закон, които включваха процентите от инфлацията и икономически растеж”, защити тезата си Станишев.

И продължи със статистиката: „По време на нашето управление се натрупаха 1,4 млрд. лв. в Сребърния фонд. Сега какво се случва? Трета година няма не увеличение, дори индексация на пенсиите. И за това идват такива експерименти като тези промени. Това, което се прави сега, не е реформа в пенсионната система, това е един експеримент, който се прави на гърба на хората. Имаме правителство, което е непредсказуемо”, завърши Станишев.

Сред две прегласувания обаче мнозинството на ГЕРБ отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху пенсионната реформа.

Първия път депутатите събраха гласове на критичния минимум от 121 гласа. 63-ма бяха против и 9 гласуваха с „въздържал се”.

При втория опит резултатът се промени само с един глас. 122 гласуваха „за” отхвърлянето на ветото, 63-ма бяха против и 9 се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Пострадал от реформи преди 12 години
Като че ли за България е по-добре мизерен пенсионер,който си плаща сметките,данъците и яде от кофите,отколкото,безработен,който не внася нищо в хазната.КОЙ предлага трудова заетост като види ЕГН 1952 ???
138
0
 
0
 
! Отговори
baboeva преди 12 години
Който има работа и го държат,НЕКА си работи!Но, който чака от 55год.възраст реформите до 60год.възраст ИМА стаж и възраст - ПЕНСИОНИРАЙ ТЕ ГО! НЕКА има ПЕНСИОНЕРИ ,пенсионирани на 60 годишна възраст!НЕ НИ ДИСКРИМИНИРАЙТЕ !!!!!!
137
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 12 години
ГОЦЕТО Е ЖЕЛЕЗЕН------ИЗКАРА ТРИПЕРА НА КРАК БЕЗ ДА КАЖЕ "ОХ"
136
1
 
1
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Марионетките в Парламента отхвърлили ветото в името на майките и бащите ни!? Приели са по-висока възраст за пенсиониране, отхвърляне на периодичната индексация и повишаване на пенсиите в зависимост от инфлацията и нарастването на БВП. Добре, че от грижа не са решили да ги разтрелят.
135
0
 
4
 
! Отговори
Пръцко преди 12 години
Защо не премахнаха т.нар. министерски пенсии, които се взимат от всеки, който е бил поне една година министър, шеф на агенция и прочие. Това са безброй администратори, разни "калинки", които лежерно си папкат от социалната баница, без да са внесли грам осигуровки. Разните Никита, Миленчовци къде са се осигурявали!? Ама някак си не е коректно да вземеш кюфтето на ближния. Виж, разни категорийни работници - това миньори, водолази, летци и прочие *** за какви се мислят, да ходят да бачкат.
134
2
 
1
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Ей мишлета червени,Накарайте вашия акъл Михов да каже:Обичам Райна като мед....и с получения резултат ви "приветствувам" ВСИЧКИ
133
0
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Вдигането на пожар пенсионната възраст не е реформа. Борисов преди година размахваше едни таблички на ексел пред Цветанка Ризова с графики и разчети, съгласувани на тристранката. Това беше поне някакъв план за реформа. Колкото и *** да беше. Сега това дори не е и близо. Просто опит да се върже бюджета. Толкоз.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120добавен от: Питане до герберите преди 4 часа Управляващи гербери, имате ли идея колко е средната продължителност на живоата в България ... ПИЧ , МАЙКА МИ Е НА 80 , ЛЕЛЯ МИ Е НА 86 ,ТЪСТА МИ Е НА 87 ДВАМАТА МИ ЧИЧОВЦИ СА НА 86 И 84 КОМШИИТЕ МИ СА НА 84 И 82, ПРИЯТЕЛ НА БАЩА МИ Е НА 82 И ОЩЕ СИ КАРА ЦЯЛО ЛЯТО ЛОДКАТА ПО ДУНАВА И НЕ ИЗГЛЕЖДА НА ПОВЕЧЕ ОТ 65...МИНА ВРЕМЕТО КОГАТО ХОРАТА НАПУСКАХА ТОЗИ СВЯТ НА ПО 60 ГОДИНИ. СЕГА СЕ ЖИВЕЕ ОПРЕДЕЛЕНО ПОВЕЧЕ. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ВЪЗРАСТНИТЕ ...
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се спрат парите за ***, да се спре корупцията, да се развие бизнеса, и ако тогава е нужно да се правят реформите.
130
2
 
2
 
! Отговори
NwA преди 12 години
Искате реформи!Стават реформи-оплювате ги!Според мен тези реформи касаят пенсионерите!Аз не съм пенсионер и имам още дълги години стаж в тази държава и се надявам в следващите години същите тези реформи да направят живота ми по-лек.Ние така нареченото "младо поколение" сме се родили на осраното..живеем в осраното и всеки възрастен ми казва че аз съм човека,който трябва да промени това!Аз какво съм виновен че всички преди мен са си траели и сега като "истински" Българи прехвърлят вината върху мен
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne vetoto na Parvanov,a nomerat na BSP ne mina.
128
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 12 години
Нали Янето щеше да уволнява Борисов? Днес вече му е първи адвокат! Просто да паднеш от смях!
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЮРНЕЗ, ДАЙ ПРИМЕР НА ХОРАТА, ПЕНСИОНИРАЙ СЕ. ВЕЧЕ СИ НА 64 ,ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАШ, А НЕ ЩЕШ. ЩО ТЪЙ, УЖ РЕВЕМ ЗА ХОРАТА ПЪК ТИ ИСКАШ ОЩЕ ДА РАБОТИШ. ТОВА СА БСП ЛИЦЕМЕРИ И ЛЪЖЦИ
126
2
 
0
 
! Отговори
Таня преди 12 години
За родените след месец септември 2012 година увеличението пак ли ще бъде 4 месеца?Защото те трябва да се пенсионерат през 2013 година, когато вече възрастта става 60 години и 8 месеца.
125
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм убедена, че Герб са платили на депутати да гласуват за да станат точно 122, колкото трябва
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо не кажат кои партии или кои депутати за гласували с ГЕРБ?че другия път да не гласувам за тях
123
1
 
6
 
! Отговори
® преди 12 години
Ото фон Бисмарк: Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят!!!
122
12
 
14
 
! Отговори
Истината преди 12 години
ГЕРБ се гаври с пенсионерите.
121
0
 
11
 
! Отговори
пЕСИМИСТ преди 12 години
Абе що спорите то България след 20 години едва ли ще е с тея граници и едва ли ще живеят в нея повече от 3,5 милиона истински българи останалота ще е сещатаесе а за южната част там ще е без бой щото населението ще е 100процента мюсулмани ето драги КОНСУМОЛЦИ И МНОГОЗНАЕЩИ ПИСАЧИ ИСТИНАТА КОЯТО НЕ ИСКАТЕ ДА ПРИЗНАЕТЕ БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
120
3
 
19
 
! Отговори
предсказуема преди 12 години
Чакат ни отново многооооо гладни години след такива решения в парламента спрямо пенсионната реформа. Всички изследвания се правят в София и големите градове, а никой не го интересува в селцата, при тази безработица дали не чакат да се пенсионират за да имат поне за трохици хляб. Затова ще застарява населението, защото няма работни места за младите от пенсионери. Изгонихме си младите хора поради увеличаване на годините за пенсия. Бог да пази България и народа ни.