Първанов върна пенсионната реформа

Президентът наложи вето на Закона за бюджета на ДОО
Обновена: 11 дек 2011 20:38 | 11 дек 2011 11:35,
276
Първанов върна пенсионната реформа
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Държавният глава подписа указ, с който го връща за ново обсъждане в Народното събрание. Според Първанов  сме свидетели на едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог.

"Този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите", пише в мотивите си Първанов.

Президентът намира за нецелесъобразна нормата, с която се отменя индексирането на пенсиите за 2012 г. и по същество се отменя т.нар. златно швейцарско правило. 

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година. Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава", изтъква президентът.

Според него увеличението на пенсионната възраст е предложено неочаквано и е взривило социалния мир. Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика, посочва Първанов.

"Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето", смята Първанов.

"Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие.  Подобна внезапна мярка срива доверието към системата на държавността, отслабва стимулите за участие в осигуряването и създава условия за социално противопоставяне", е мнението на държавния глава.

Първанов споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисният.

Още по темата

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит.  

За президента е неприемливо и увеличението на срока за изчисляване на обезщетенията при временна нетрудоспособност, майчинство и временна безработица с по 6 месеца. Първанов смята, че то ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, тъй като в криза и растяща безработица е трудно да се задържиш 18 или 24 месеца на добре платена работа.

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. е приет и при съществени процедурни нарушения на законодателния процес, изтъква още държавният глава в мотивите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не е вярно че се е увеличила продължителността на живота. Умират 50 годишните, остават 80 годишните да жалят своите деца. И не се обиждайте на червени и сини , кокалът е еднакво сладък за всички.
272
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо никой не извади справка от НОИ колко пенсионерите,фиктивно се пенсионират и след ден-два отново са на работа при същия работодател.Това е решение на работодателя.Но защо не се задължат работодателите след като са прекратили трудовото правоотношение с пенсионера да уведомят бюрото по труда за освободеното място и само ако няма кандитат в трудосп. възраст, тогава да върнат пенсионера на работа, а той да върне получената пенсия-така както майките,врънаха сумите към НОИ.
271
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Един демографски срив НАЛАГА подобни мерки! И как се вижда те са в ЦЕЛИЯ свят - не САМО в БЪЛГАРИЯ! Уникално просто население !
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце, 6 г. мълча и прикрива безобразията, кражбите и измамите на тройната коалиция, а от 2 г. се разсипа да критикува, да връща законопроекти и да свиква консултативния съвет, който за 4 г. не беше свикван. Гоце уж е надпартиен, но не може да надскочи себе, затова краде заедно със Симо крадеца, прави далавери с Доган престъпника и ограбва фондове заедно с БСП и олигарсите. Тръгнал да прави девиденти на гърба на пенсионерите, въпреки, че точно БКП ограби пенсионния фонд, а БСП ограби България.
269
3
 
1
 
! Отговори
до 269 преди 12 години
Отидоха в джоба на такива псевдо демократи които сега са на власт.Боядисаха се по 10 пъти и накрая успяха да направят антинародна партия наречена ГЕРБ.
268
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажете бе крадливи комунисти, къде отидоха 4 МИЛИАРДА от ПЕНСИОННИЯ ФОНД. Малко след като станаха нагласените промени от БКП през ноември 1989г. тези 4 милиарда през 1990г., както и спестяванията на хората в БНБ, която беше умишлено докарана до фалит отидоха в джобовете на днешните червени капиталисти! Ами парите от ДСК-влоговете за жилища, тези пари хората ги спестяваха цял живот, а комунистите от БСП ги откраднаха пак по същата система-умишлени фалити на банки и хората останаха без един лев спестявания. Без никакво угризение на съвестта (комунист и съвест) оставихте хората работили цял живот без пенсии. Това което пенсионерите сега получават е от нашите данъци, събирани след 1990г., а техните внасяни до тогава пари (4 милиарда само от пенсионните фондове и други 6 милиарда от спестявания, общо над 10 милиарда бяха нагло откраднати от хората!!!!) Сегашната комунистическа истерия около пенсионната система, която се разиграва е от същите тези крадци от БКП-БСП, които лицемерно ронят крокодилски сълзи, че пенсиите са малки и Борисов е виновен, че не ги увеличава, вече ни идва в повече, то бива безочие и безсрамие, но този цинизъм на мегакрадците на България вече не се търпи!!!
267
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Както обикновено - нямам думи. То бива поддръжници на тая тиква Боко, то бива, ама чак толкова ***
266
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що се пените, нали знаете, че до една седмица този закон ще е прегласуван в сегашния му вид
265
3
 
6
 
! Отговори
до 264 преди 12 години
Абе Румене...Боко трябва да питаш, не Гоце.Но Боко от тези работи не разбира.
264
4
 
8
 
! Отговори
До 262 преди 12 години
В Германия продължителността на живота е с 14 години по-дълга от тази в България *** такъв. Затова се пенсионират на 63, а не на 67, кой те е излъгал?
263
3
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ГОЦЕ, КАЖИ ГО ЯСНО- Качването на възрастта за пенсиониране при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!!РЕФОРМА, е отсяването на семето от плявата и ВСЕКИ ЗАКОН, ТРЯБВА ДА ИМА УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА, защото ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за стаж и възраст, затова работещите гражданите сме се обединили за защита на своите интереси (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсиите за стаж и възраст, социалните помощи, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! И Йезуитски наречени:- Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!3. Здравното взаимно осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е ЗДРАВНО ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖЕВОТ- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ5. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ (сега ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДИВАЩИНИ И МОЕТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???
262
4
 
22
 
! Отговори
УЛАВ преди 12 години
МАЙ ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ ОТ ПИШЕЩИТЕ КОМЕНТАРИ СА ПЪЛНИ ***.ВИЕ ВСИЧКИ *** СМЯТАТЕ, ЧЕ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА НЕ ВИ КАСАЕ?МИСЛИТЕ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕТЕ ПОНЕ 300 ГОДИНИ И ЩЕ ВЗИМАТЕ ГОЛЕМИ ПЕНСИИ ЛИ?НАИСТИНА ЛИ СТЕ СИ ЗАВРЕЛИ ГЛАВИТЕ В ЗАДНИЦИТЕ СИ И НЕ РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА МИСЛИ ЗА ВАС - ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.ЯВНО НЕ ГО РАЗБИРАТЕ И ЗАТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ - ЛИЧИ СИ ПО БЕЗМОЗЪЧНИТЕ ВИ ПИСАНИЯ.
261
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце на какъв се правиш , в Германия се пенсионират на 67 , а защо избягаха толкова млади хора , на ли ДС все си е на власт , уж трябва да защитава интересите на държавата , а то допуснаха да се разпродаде държавата преди години, а сега защо било така , ами щото така го направихте , в Германия ако работодател тръгне да си премести в друга държава и Германия ще загуби дори и 600 работника и се събират и синдикатите и работодателя и местните власти , и тука само се повтаря това е пазарна икономика
260
1
 
8
 
! Отговори
До 260 преди 12 години
Гоце агент ама БЪЛГАРСКИ. А мутрата Бай Бойкя е агент ама хамерикански на ЦРУ. След 5 години България ще е турски щат, а Бай Бойкя генерал в турската армия.
259
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спряха Бургас-Александруполис - отиде му далаверата на българския капи туто ди капи. Заради тоя Голем шлем енергийната мафия /наша и руска/ го дари с много милиони и сега след като не можа да изпълни обещанието си към нея и да се отблагодари на руските си покровители, Гоце е бесен от това неблагоприятно развитие на нещата, а и далаверата с енергийната ни мафия ще секне, от там и постъпленията в Гоцевите авоари в Швейцария! За това сега хапе като бесно куче, но да не дойде време и той да се моли като Кадафи?
258
1
 
2
 
! Отговори
ДНЕС преди 12 години
БЕЛЕЖИТИ дати ???????12.Декември. 1969 г. Извършен атентат в Пиаца Фонтана в Милано. Стотици жертви.Чак през 90-те години на миналия век става ясно, че това е дело на ЦРУ.Италия се колебае кой път да вземе: Ляво или Дясно.Е, САЩ им помогнали.Така, че ГЕРБ / Бойко Борисов / знаят от кого да се учат / ФБР ни хвали /. Жертва сега ще бъде БЪЛГАРСКИЯТ народ. ДАТАТА Е ИЗНЕСЕНА В ПРЕДАВАНЕ НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 12.12.2011 в 10.15 часа
257
1
 
12
 
! Отговори
Мутрата агент на ЦРУ преди 12 години
Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" сезира главния прокурор Борис Велчев за показания по делото "Килърите", че премиерът Бойко Борисов има връзки с мафията. Той прикривал наркотрафик между България и Турция. На заседанието по делото в Шуменския окръжен съд миналата седмица подсъдимият Васил Костов-Кеца разказа за отношения на премиера с водещи фигури от групировката СИК. Кеца е споменал за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Милчо Бонев-Бай Миле. Бил на среща във Виенска градина в София между Бай Миле, Бойко Борисов, известният наркобос Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те обсъждали как да съберат пари, за да направят Борисов шеф в МВР и да му купят чин, предаде БНР. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата Ипон" на Борисов. След убийстото на Поли Пантев в СИК се скарали за разпределението на 80-100 милиона долара. Евгени Стефанов - Женята и братята Любен и Георги Пехливанови не давали повече от 10 милиона и тогава Кеца разбрал, че Борисов има група за натиск. Съдът предупреди Кеца, че обясненията нямат връзка с предмета на делото, но той продължи. Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция", допълни той. По думите му, за Южната ни съседка пътувал хероин, а от там влизали каптагон и синтетична дрога. Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиенски", обясни Кеца. От асоциация "Анна Политковская" пишат в сигнала до Борис Велчев, че посочената схема на престъпно нарушаване на закона чрез подобен канал за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока, е описана и от свидетелските показания на Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП, пред Комисията по вътрешен ред на 40-то Народно събрание. От неправителствената организация съветват да се вземат предвид и показанията пред Белградски окръжен съд на Сретен Йосич-Йоца Амстердам на на 07.04.2009 г. Той заявява, че по времето, когато е бил в България, е закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов. Oсвен Сретен Йосич, година и половина по-късно, на 30 ноември 2010 г., защитен свидетел срещу него - Томислав Марянович, също казва пред съда в Белград, че Бойко Борисов, по времето, когато е главен секретар на полицията, е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България. Цитиран и е секретен доклад от 05.09.2006 г. от Американското посолство в София до Държавния департамент на САЩ, публикуван в Уикилийс, в който се сочат обвинения в миналото за връзки на Бойко Борисов със сериозна контрабанда на метаамфетамини. От асоциацията настояват Прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Бойко Борисов с привличане под углавна отговорност по 7 члена от Наказателния кодекс. Сигналът е изпратен и до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек
256
1
 
16
 
! Отговори
Ясно да КАЖЕ .... преди 12 години
Иво Инджев, в "Здравей България" / 12.12.2011 г. /, зададе въпроса: Какво стана със свидетеля посочил Бойко Борисов като ръководител на един от каналите за синтетична дрога? / ПРЕДИ /.Попита също: Защо темата потъна в " блатото "?Друг зрител заяви: Държавата се МАФИОТИЗИРА!Така, че: Нека Министър Председателя ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО да ЗАЯВИ: Бил ли е или това е клевета. Може и по БТВ.Мълчанието е знак за съгласие.Който е гледал НТ, ще потвърди горе казаното.
255
4
 
3
 
! Отговори
СТРОГОЕ СЕКРЕТНО КГБ преди 12 години
кОМИНТЕРНА СПЕШНО ДА СЕ САБИРА . СТОЛА НА *** СЕ КЛАТИ . СТАВАИ СТАВАИ МАРДА ОГРОМНАЯ.. Путио мариикин да лови педра под рака и бегом към Москууу.Да дават отпор на капиталистическите злодеи ,бзсрамници не ги е срам да искат да разклатят маиката РУС и Аятолах *** ал на сран
254
7
 
0
 
! Отговори
vf преди 12 години
DALI 6TE DO4AKA PENSIIKA AAAAAA......PLA4EMY SE A MI E KEF ,,,,,DRYG A NE TOI YSPQVA DA OPRAVI DARJAVICATA MI ...NIKOI NE SE SE6TA OT ZAPADA ZA NEGO ,,ZA6TO,,,,,,DOBRO E GOCETO ,,,,,,ILI KAK BE6E GO6KO