Спорове в парламента за ветото на президента

БСП: Вдигането на годините за пенсия взриви социалния мир
16 дек 2011 10:50,
73
Спорове в парламента за ветото на президента
Снимка: архив, Булфото

Парламентът обсъжда ветото на президента Георги Първанов, свързано с пенсионната реформа. Измененията предвиждат вдигане на пенсионната възраст с четири месеца от началото на следващата година.

Така жените ще могат да се пенсионират след навършване на 60 години и 4 месеца, а мъжете след като навършат 63 години и 4 месеца.

По-малко от седмица, след като парламентът прие промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване, държавният глава върна закона обратно с аргумента, че той предизвика бурни дебати и остро обществено противопоставяне.

Днешното повторно гледане на промените започна с изказване на депутати от левицата.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев обясни, че БСП подкрепя мотивите на президента.

"Този законопроект взриви социалния мир в държавата. Да ограничите правото на пенсия на българските граждани. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре за ГЕРБ", коментира Стойнев.

Още по темата

"Манипулативните обяснения, че мъжете и сега работят до 65 години. Тези, които работят, нямат необходимия стаж. Оставали са без работа", допълни още той. Стойнев призова управляващите да поправят своята грешка.

"Знаете че народът не желае тези промени. Запазете поне достойнството на хората и самочувствието на българите", поиска още той.

От "Атака" също бяха категорични, че не приемат вдигането на пенсионната възраст.

"Не си въобразяваме, че управляващите от ГЕРБ не са се подготвили да преодолеят ветото с помощта на наемници, които са щедро напазарувани", обясни от трибуната на парламента Павел Шопов.

Зам.-председателят на националистите коментира, че промените ще ударят най-силно хората, които в началото на прехода са били на 30 години. "Те сега го отнасят", допълни още Шопов.

В залата присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пенсионна реформавето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
0
 
! Отговори
Skatelite преди 12 години
от коментарите на Стойнев /който вероятно ще измести проваления Кадиев/ става ясно, че самочувствието на българите се крепи на по-малкото години работа.
63
0
 
4
 
! Отговори
Петровна преди 12 години
Целта е една, за в бъдеще да няма понятието пенсионер. щото паричките ни които плащаме за осигуровки по толкова години са изпапкани и от предишните, а тези сегашните също го правят. Тези които след пенсия продължават да работят го правят не защото толкова много им се иска, а защото и след 30-40 години стаж пенсията която им с определя ги обрича на мизерия. Приказките от сорта, че като работим по-дълго ще получаваме по-голяма пансия са чиста лъжа. Най-много да ни дадат по 5-6лв.
62
5
 
0
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Тези в парламента лаят за да чуят хората колко социално мислят и милеят за електората.В същотот време се радват че някой върши мръсната работа с ясното съзнание че промените са неизбежни но са отлагани от страх да не бъдат наплюти управляващите в последните 20 години.Сега вътрешно изпитват удовлетворение защото дълбоко в себе си се надяват Първанов да ги направи отново управляващи и заедно с Доган , царчето , Костов / оказа се че са един отбор/ да започнат великото крадене .
61
1
 
13
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Алооо, та Тиквата плаче за съд, ти втори мандат бленуваш. Болен си човече и се лекувай, вместо да ръсиш глупости тук. Не може индивид като Тиквата да е премиер. На него вечно нещо му пречи - партии, хора, стачки и пр. Не може да се управлява с рекет, схеми, това не му е борческа групировка.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са еднакви в парламента, няма значение кой е на власт, винаги ще мислят само за себе си, а не за народа. Корупцията е навсякаде, от най горе, до последния бюрократ в някой малък град. Това разбира се води, омраза на народа към тези които са там. Също така подобно държане от политиците, държ. служители и други, унищожава морала и сред народа. Всеки си казва щом те крадат, и аз ще го правя и ще ощетявам всички колкото мога, за мое добро. Скоро ще ни писне, и няма да има място по света, къде
59
1
 
10
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
Надеждата ми е в Конституционния съд! А ако не стане, народът трябва да се вдигне и да свали некомпетентното, милиционерско правителство. И да последва народен съд!
58
4
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 12 години
Аз нищо не съм си дробил и определено не съм от хората, които си траят, а от хората, които се борят за смислените неща! Цял живот съм се борил да осигуря нормален живот на семейството ми и за радост съм успял, дори доста повече отколкото съм очаквал! А ти какво предлагаш да направим? Да стачкуваме? То не бяха учители, лекари, БДЖ, зърнопроизводители, животновъди, пенсионери и т.н. и т.н.. "Кучетата лаят - кервана си върви"п.с. А ти вземи да пораснеш, наивнико. Не всичко, което лети се яде!
57
1
 
8
 
! Отговори
Б преди 12 години
На тези, които питат къде са парите за пенсиите... питайте *** как се изхранва с 10 чавета и ще си отговорите сами. Баба ми като е работила цял живот и взима 100лв пенсия, защо *** да взима 10 пъти повече без да работи и без да е пенсионер?
56
5
 
2
 
! Отговори
А преди 12 години
Ще се вдига много ясно пенсионната възраст. Иначе кой ще храни безработните ***, които се множът като ***. Да ходят да протестират в ромските гета. Но няма как да стане. КНСБ = БСП, а както знаем *** са основния електорат на БСП.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Край! Отхвърлиха ветото на президента. Има една шопска поговорка -"Как си знаеш, те така!".
54
2
 
3
 
! Отговори
Молитва за Отечество преди 12 години
За нашия български народ, за правителството и за христолюбивото ни войнство на Господа да се помолим. За да му помага Бог и да покори под нозете му всеки враг и противник на Господа да се помолим.
53
3
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Българина си е такъв, вика си вечно, тия са гадняри, обаче аз ще си трая, все някой ще ги оправи. Тряй си българино, трай си и си сърбай супата що сам си си надробил.
52
3
 
16
 
! Отговори
Нова програма преди 12 години
По новата програма, Адолф Борисов ще вкарва всички над 65 в газови камери и ще ги преработва на асвалт
51
2
 
6
 
! Отговори
Един Пич преди 12 години
БАЙ КОЛЕ, спирай наркотиците, ВЕДНАГА!!!
50
2
 
13
 
! Отговори
До 54 "Бай Колю преди 12 години
Вторият мандат на Борисов 4 години в Софийския затвор е сигурен, за наркотрафик и организиране и прикриване на канал на амфетамини с Турция
49
2
 
13
 
! Отговори
Къде са парите? преди 12 години
ГЕРБури, къде са парите бе? Асвалтирахте ли ги? Защо ликвидирахте железницата, на мутри железница не им трябва, ще си карат Майбасите по разбитите магистрали. На мутри пенсионери не им трябват, всички пенсионери на асвалт.
48
2
 
9
 
! Отговори
За Един Народ преди 12 години
Рано или късно всеки отговаря за действията си! В крайна сметка, един ни съди! Станишевци, Бойковци, Догановци и техния антураж ще получат това, което са заслужили...
47
0
 
16
 
! Отговори
Сталин Борисов преди 12 години
Има човек - има проблем, няма пенсионер - няма проблем
46
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Игра на нерви с народа-Те дебелите и мазни депутати си уплътняват времето с гласуване и после тръгват на покупки-ПЪЛНИ С ПАРИ ХИЧ НЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА НАРОДА-А тоя Яне Герберодавец е в пълен СЛУГИНАЖ-НАЛИ И ТОЙ СТРОИ КЪЩА ЗА МИЛИОНИ-НАП може да го погне.............................................................Циркаджии ДЕБЕЛИ
45
15
 
1
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
*** факт е това, че независимо от пола повечето хора работят няколко години след като са се пенсионирали, за да не разчитат само на пенсията. Така че дали възрастта за пенсия ще е 61 или 62 няма някаква драматична разлика.