България - отличничката, в която мъчно се живее

Дойче Веле: Много се строи - молове, хотели, магистрали...
Обновена: 6 яну 2012 19:57 | 6 яну 2012 19:57,
493
България - отличничката, в която мъчно се живее
Снимка: архив, Reuters

Симпатичен президент, здрави финанси, решителен курс към икономии и борба срещу корупцията - германската журналистка Карла Енгелхард хвали България и българите. Те самите обаче отдавна са се разделили с илюзиите.

Заглавието на радиорепортажа на журналистката е "България е европейски шампион по икономии". Той е по повод 5-годишнината от приемането на страната в ЕС  и е предназначен за над 50 обществено-правни радиостанции Германия, съобщава Дойче веле.

Много се строи в България, откакто страната влезе в ЕС: молове, хотели, магистрали. От Брюксел се стекоха доста пари. Доскорошният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев самоуверено изискваше европейски траншове. Наскоро Плевнелиев беше избран за президент. Като строителен предприемач той е работил в Германия и за германски фирми - типичен представител на новото поколение български политици.

Пред германската журналистка Росен Плевнелиев казва на отличен немски: "Аз съм символ на друга политика, нали така. Независим, млад, човек, който строи, а не съсипва".

Щастие в нещастието

Симпатичният президент иска да обвърже България по-здраво към ЕС. Плевнелиев обаче не е съгласен неговата страна да плаща за други закъсали еврочленки, като например Гърция. В това отношение той е на едно мнение със своя приятел, министър-председателя Бойко Борисов, който казва: „Ами ние няма да участваме с пари по простата причина, че ние сме най-бедната държава в ЕС”.

Репортерката на германското радио цитира Борисов още с думите, че богатите, но финансово недисциплинирани еврочленки би трябвало да свалят пенсиите и заплатите си до българското равнище. Едва тогава България щяла да помисли дали да не им помогне. „Дотогава не помагаме!”, категоричен е Борисов.

Около 200 евро е средната заплата на българите, пенсията е два пъти по-ниска. Най-бедната страна в ЕС още преди кризата си наложи безмилостни икономии. Навсякъде в публичния сектор се пести от разходи за персонал. В резултат публичните разходи спаднаха с 15 на сто. Снижи се и равнището на корупцията.

Отскоро в България работи извънреден съд за борба срещу организираната престъпност, чиято цел е по-бързо съдопроизводство и конфискации на мафиотско имущество. Засега обаче за присъди само се говори. С напрежение се очаква следващият доклад на Еврокомисията. В предишните към България многократно се отправяха критики заради голямата корупция и неефективното съдопроизводство.

Най-ниска данъчна ставка в Европа, най-ниски заплати и стабилна банкова система - всичко това в момента привлича много гърци, които бягат от кризата в своята страна и искат да скътат на сигурно в България парите и фирмите си. Българският министър на икономиката Трайчо Трайков приема този факт със смесени чувства:

"Това е щастие в нещастието", казва Трайков за германското радио и веднага добавя, че България много ще загуби от един тотален колапс на Гърция. Защото за съседната страна се изнасят български стоки на стойност над 1 милиард евро. Освен това, припомня Трайков, повечето туристи в българските зимни курорти идват от Гърция.

"Ще напусна тази страна!"

Много българи търсят работа зад граница, продължава Карла Енгелхард, която обяснява на своите слушатели, че близо половината еврочленки, включително и Германия, все още налагат ограничения за българските работници.

Главният мотив на богатите страни в ЕС е страхът, че на трудовите им пазари масово ще нахлуят търсещи работа българи. Заместник-социалната министърка Диана Костадинова отхвърля тези страхове като неоснователни и дава примери с онези страни, които вече вдигнаха ограниченията за българи: Там не се наблюдава никакво нахлуване, казва Костадинова.

Подобно на нея повечето българи също вече са се разделили с илюзиите, обобщава германската репортерка и цитира анкета с хора на улицата: „Ще направя всичко възможно, за да напусна тази страна. Тук нямаме възможности за развитие, нямаме шансове и перспективи. Искам да отида в някоя по-голяма страна, може би в САЩ. Вдигнаха ни цените само, а животът се влоши. Както стана в Източна Германия след обединението. Не става така!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още по темата: Дойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
480
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да са ви честити помака и ***
479
0
 
2
 
! Отговори
Огнебойко преди 12 години
Що бе?Тва помаче от Гоце Делчев може и да се осефери и да се стегне, знае ли човек
478
3
 
3
 
! Отговори
ШИМБА преди 12 години
УЖАС!ПЛЕВНЯТА -ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!
477
0
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
E,кой разбрал,разбрал! Който не,никога няма да разбере! Ако и тия толкова прости неща НЕ МОЖЕТЕ да разберете, аз по-просто не мога да ги обясня. Предавам се! Но винаги трябва да се помни, че първо е най-напред, а после е след това. И НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ В СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ!По-скоро е валиден "Бръсначът на Окам" - "Най-простото обяснение е най-вероятно...!"С това просто философско оръжие ако се въоръжите, ще стигнете далече, далече, отвъд всякакви хоризонти!Но трябва търпение и постоянство!!!
476
4
 
4
 
! Отговори
Ама моля ви се. преди 12 години
Тая кукла на конци още ли ще ни я показвате?Момент,........ отивам да повърна.
475
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюя на тая държава имам такова чуство че ние като народ не представляваме държавата ами тия от горе който ги избираме превърнахме се в жалки хленчещи п****и , марионетки в ръце на кукловод е това сме ние
474
4
 
6
 
! Отговори
неизвестен преди 12 години
станахме за срам пред Европа.Вярно,че в България трудно се живее.Заради плановете на Дянков и Борисов да се издокарват пред Европа,че можат да унищожат България и народа с тези техни бандитски политики.За нищо не стават,няма нито една държава в Европа народа така мизерно да живее,няма и такава политика да се води в Европейския съюз-политика на бедност и мизерия.
473
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой беше казал, че Плевнелиев мяза на салонен управител?? Ама, верно на това мяза.
472
6
 
29
 
! Отговори
отличник преди 12 години
България-шампион по мизерия,простотия и корупция
471
5
 
3
 
! Отговори
Шок преди 12 години
Новият кабинет на страната ще се управлява от пет партии, скандално разкритие на политическия сайт 7plus7. net
470
3
 
8
 
! Отговори
ТОЧНО !!! преди 12 години
477добавен от: rumen221 преди 1 часРаспутин,Цитираш Хитлерчо, от 33-та година: - сегашната икономическа ситуация не ни позволява да говорим изобщо за политика! Това ще дойде по-късно, когато условията позволят!САМО, ЧЕ ЖИВОТА НЕ СПИРА ДЕЦАТА ИСКАТ ДА ЯДАТ СЕГА!!!А СУПЕР БОКО, да остави кризата на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и да си СЪБЕРИ ДАНЪЦИТЕ, АМА, САМО С МЕРАК НЕ СТАВАВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМАТА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...!- За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!!
469
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А двама *** на една снимка
468
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
472-ри,Това "МАКЕДОНЕЦ", някаква диагноза ли е...???
467
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Распутин,Цитираш Хитлерчо, от 33-та година: - сегашната икономическа ситуация не ни позволява да говорим изобщо за политика! Това ще дойде по-късно, когато условията позволят!САМО, ЧЕ ЖИВОТА НЕ СПИРА ДЕЦАТА ИСКАТ ДА ЯДАТ СЕГА!!!А СУПЕР БОКО, да остави кризата на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и да си СЪБЕРИ ДАНЪЦИТЕ, АМА, САМО С МЕРАК НЕ СТАВАВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМАТА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!!
466
1
 
5
 
! Отговори
Ал Булгария преди 12 години
И казъл е той:-ДА ВАЛИ ДВА ДЕНА БЕНЗИН И ЕДИН ДЕН ОГЪН,па да се изчисти земята.......
465
4
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
България Европейски шампион по икономии и Световен по БЕДНОСТ !!!
464
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
снимката им е излязла много сполучлива...шефа е седнал и се кефи..а марионетката послушко плиткоумна е на крак очаквайки заповедите на шефа си..кефя се че не съм гласувал за тия двамата ...прозрачни са както и да ги погледнеш
463
5
 
15
 
! Отговори
(((( преди 12 години
на снимката -Пижо и Пендо )))
462
9
 
5
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
Да го еввва у утечеството скапано Язе сам МАКЕДОНЕЦ
461
4
 
7
 
! Отговори
lainomet преди 12 години
И язе че я напущим тая скапана държавица