ГЕРБ не давала втора заплата на независимите

Управляващите не били обсъждали темата за предсрочни избори
Обновена: 10 яну 2012 14:59 | 10 яну 2012 10:40,
102
ГЕРБ не давала втора заплата на независимите
Снимка: БТА
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отхвърли твърденията, че независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, получават „втора заплата“ от управляващата партия. 
 
Той обясни пред Нова телевизия, че сумата, която те получават, е за парламентарна дейност, например за „експертизи във връзка със законодателството“. 
 
„Независимите депутати, които са заявили принадлежност към ГЕРБ, те също трябва да изпълняват своята парламентарна дейност. В тази връзка, когато постъпят предложения за проведени мероприятия, експертизи, на тях им се превеждат на база на разходни документи, които минават на отчет пред Сметната палата. 
Няма нищо, което е свързано с даването на пари като втора заплата. Това е невъзможно“, обясни Цветанов.
 
Проблемът със субсидията на независимите беше повдигнат остро от „Атака“, чиито пари бяха орязани заради напускането на 11 депутати. Вчера пък ДСБ декларираха, че ще дадат казуса в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. 
 
"В момента Сидеров отправя една изключително голяма агресия към ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов и мен като зам.-председател на партията. Не ние обаче сме виновни за състоянието на "Атака", а действията на Сидеров и неговите приближени", коментира днес Цветан Цветанов.
 
Относно субсидията на независимите вътрешният министър посочи още, че преди не е било ясно финансирането на политиците в България.
 
"Затова взехме политическо решение ГЕРБ да финансира кампанията си само и единствено от държавната субсидия", поясни още вицепремиерът.
 
По думите му темата за предсрочни избори никога не е била обсъждана в ГЕРБ. 
 
Според МВР шефа това говорене в момента е угодно само на политическите им опоненти. 
 
"В момента нашите политически опоненти имат вътрешнополитически проблеми и за тях е угодно да излизат и да говорят по този начин", допълни вътрешният министър. 
 
Той визира Сергей Станишев и БСП и това, че скоро в партията ще се върне Георги Първанов, който до преди това е бил неин лидер.
 
Във връзка с кризисната ситуация със снегопочистването през уикенда Цветанов обяви, че служители на МВР и агенция “Пътна инфраструктура” ще правят внезапни проверки на почистващите пътни фирми.

Още по темата

"Причината е, че фирмите декларират, че имат необходимата техника, но когато се получи тежка ситуация се оказва, че тези машини или не са в състояние да бъдат експлоатирани, или са дадени за използване на друго място", обясни вицепремиерът. 

"Установи се, че има виновни лица за създаването и задълбочаването на проблема с тежката зимна обстановка по магистралите "Хемус" и "Струма". АМ "Хемус" се оказа най-невралгичната точка. Там липсваше необходимата обективна информация, подавана от снегопочистващата фирма, тъй като тя не кореспондираше с тази от Областната дирекция на полицията", обясни МВР шефът.

Той призова шофьорите да бъдат дисциплинирани и да се съобразяват с разпорежданията на компетентните органи.

"Не може до всеки ТИР да сложим полицай", категоричен е Цветанов.

"Всеки, който оказва съпротива и не изпълнява полицейско нареждане има право да бъде задържан за 24 часа от полицията". Така министърът отговори на въпроса ще бъдат ли арестувани шофьори на тирове, които не спазват полицейската заповед да не карат по магистралите при тежки условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Справедливостта, която в случая е на последно място, изисква субсидията да е за този, за когото са гласували избирателите.....Затова най-разумно е да се определи една част, примерно 95% от субсидията, да е за партията, спечелила гласовете на изборите, а друга много по-малка част, примерно 5%, да се дава директно на хората от листите на изборите, без значение дали са депутати или не.
19
0
 
10
 
! Отговори
ТЕРВЕЛ преди 12 години
абе що трябва да се дават субсидии за дела в ползу роду ..има някакво объркване..не трябва ли да се работи безкористно..еййй вижте какви хора ни управляват .и те говорят за държавност.абе тия някой не им ли е преподавал етика морал ..кой знае какви родители имат тези хора ..бог да пази българия
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Справедливостта, която в случая е на последно място, изисква субсидията да е за този, за когото са гласували избирателите. В общия случай това е най-вече партията и доста по-малко хората, които са били в листата на тази партия, без значение дали са избрани или не за депутати. Само дето в България общия случай рядко се проявява - БСП и СДС са таива, но при ГЕРБ и АТАКА реално хората гласуват за един човек - той ли трябва да получи цялата субсидия?
17
14
 
2
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Другари, няма за лапане нали? Кофти е да, друго си беше, когато сладкото кокълче беше при вас :))
16
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
След като законът казва, че парите са за ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, даването им на трето лице, било то и НЕЗАВИСИМ ДЕПУТАТ, представлява ли нарушение на закона?ЦИТАТ: "(2) Получената държавна субсидия не може да се предоставя за обезпечение на вземания на трети лица "ВЪПРОС: - "Трети лица" ли са независимите депутати и извършват ли "вземания"?
15
10
 
7
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
За обществото е еднакво БЕЗПОЛЕЗНО дали тези 17000лв. на месец на депутат ще се харчат от Волен или Яне за лични техни нужди или ще се харчат(крадат) от някакви си депутати за някакви си депутатски,абсолютно обществено ненужни дейности!Волен рИве за това,че не може да прави повече подаръци на Деница!То заради тези пари Волен ги караше да подписват записи на заповед и договори за кредит!Я си активирай договорите,Волене,откъде-накъде ще ти крадат субсидийката!Няма само ти да страдаш,ама ха де!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
ВОЛЕН преди 12 години
Демек консултантски , казано по модерно
13
0
 
13
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИЧл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.(2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.(3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.Чл. 28. (1) Всяка политическа партия получава своята част от годишната държавна субсидия на четири части, платими съответно до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година.(2) Получената държавна субсидия не може да се предоставя за обезпечение на вземания на трети лица
12
0
 
5
 
! Отговори
манго преди 12 години
Не давали,голям праз ония пък ще си откраднат и готово както винаги
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма втора заплата, мноо ясно. Има консултантски, експертни, командировачни и други възнаграждения за положен извънреден труд, който не се покрива от редовната заплата - тя се изплаща за ежедневно лъскане на стола в залата - е, ежедневно баш не, ама така е думата..
10
0
 
13
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 4 - вероятно е някъде на почивка.И стига сте пълнили коментарите с тези глупави въпроси. Ако има изявления от него, коментирате защо непрекъснато го има, ако няма - пак сте недоволни.Проблемът е защо всичко в държавата ни се разпада и върви бързо-бързо надолу. Докога? Светлото бъдеще се оказва мираж.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй де .... експертизи! Само че как така въпросните "независими" депутати са оказват най-големите експерти?Май предпочитате да "възложите" безумно важните експертизи на "независими" депутати.И в резултат законите се преправят още преди да са влезли в сила. Като влязат в сила - пак!
8
24
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Сутрешна проверка на дежурните Кутевски плювачи:Здддрррааавейте червени форумни ***!!!!Здраве желаем другарю педералисимус Станишко!Мнооого добре лапате шланга на Бат Бойко!Ще се стараем другарю педералисимус! Уррррааааааа!
7
0
 
23
 
! Отговори
Боб Марли преди 12 години
"Не може до всеки ТИР да сложим полицай", категоричен е Цветанов.При положение, че изхранваме 40 000 полицаи - може, категоричен съм аз.
6
0
 
16
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
А за зависимите ще има линещичко?
5
1
 
19
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Ха ха ха ха . За каква втора заплата говори този. Става дума за 17 000 лв субсидия на месец, която "независимите" слагат в джоба си. Бре мама му стара, този защо си мисли, че сме с интелекта на Вожда му.
4
1
 
20
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Цецо, думите лЪжа и лИжа са синоними във ВАШАТА партия...Да не говорим, че са и най-често изпълняваните действия....
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тиквата що го няма 4ти ден по медиите? Да не се е покрил пак по Брюксел?
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя човек, заговорили за пари, и става особебо "убедителен" : "Няма нищо, което е свързано с даването на пари като втора заплата. Това е невъзможнодет'съ вика - ХАУ !
1
2
 
23
 
! Отговори
..... преди 12 години
...."не давала втора заплата"-----официално ,а неофициално...?