Критики към кабинета в "Ганковото кафене"

Опозицията скочи на ГЕРБ още в първия работен ден на парламента
Обновена: 11 яну 2012 15:02 | 11 яну 2012 11:41,
282
Критики към кабинета в "Ганковото кафене"
Снимка: Impact Press Group

Управляващите попаднаха под прицел още в първия ден от новата сесия на Народното събрание.

След близо триседмична ваканция депутатите отново се върнаха на работните си места. В изказванията си парламентарните групи определиха приоритетите си за новия политически сезон.

Нито един представител на правителството обаче не присъстваше в залата на парламента. Това подразни опозицията.

"Доста странно е началото на тази сесия. Тя започва без министър-председател и представители на властта, които да заявят какви са техните приоритети за развитието на България", коментира лидерът на левицата Сергей Станишев.

"Очевидно нямате добре подготвени законопроекти", допълни той. Аргументът на левите подкрепиха и от "Атака".

"Парламентът се е превърнал в провинциален, махленски фактор. Заприличал е на Ганковото кафене, в което хората се събират да се посмеят малко и да си отидат вкъщи", коментира Волен Сидеров.

И от ДПС изразиха позицията, че първо правителството и управляващите е трябвало да посочат приоритетите си, а не да изпадат в изчаквателна позиция и първо да слушат опозицията, а после да говорят.

Социалистите заявиха, че през тази сесия те ще демонстрират още по-ясна опозиционност и алтернативност, на това което предлага ГЕРБ.

Най-категорични в желанието си да бутат правителството бяха от ДПС. "Ще подкрепим следващ управленски формат, независимо дали ще имаме отношение към него. Готови ли са и останалите политически сили да поемат този тежък ангажимент?", попита от трибуната на парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

"Няма смисъл от полемика с политически субект, който иска да бъде чуван, но без да слуша", коментира Местан. "Ресурсите на 41-то Народно събрание са изчерпани", допълни още той.

Според него този парламент трябва да се ангажира със спешни изменения в Изборния кодекс, за да се гарантира честния вот на следващите избори.

"Колкото по-скоро са следващите парламентарни избори, толкова по-добре за България", заключи Местан.

Председателят на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев обясни, че още от малък бил възпитаван като види възрастен човек в градския транспорт, да стане и да му отстъпва място. На говорилите преди него представители на другите парламентарни групи Велчев обясни:

"Вие сте с по-голям политически опит и е нормално да изслушаме първо вашата позиция".

Велчев обясни, че правителството на премиера Борисов е разгърнало потенциала си и е превърнало България в положителен пример за управление в Европа, за което водещи кредитни институции повишили кредитния рейтинг на България.

Управляващите не оставиха без коментар призива за предсрочни избори на ДПС.

"Гласовете от страна на опозицията, които насаждат тезата за извънредни парламентарни избори, целят единствено и само да създадат усещане сред обществото за нестабилност. Пред нас от ГЕРБ не стои темата за предсрочни избори", коментира Велчев.

Визирайки премиера Борисов, Станишев пък за пореден път припомни, че цялата власт в държавата остава в ръцете на един човек. И отново насочи вниманието на депутатите към отсъстващите представители на кабинета.

"Бих разбрал отсъствието им, ако има въжен въпрос, който да решават. Като например да ловят снежинките още във въздуха, както им беше заръчал преди време премиерът", коментира лидерът на БСП.

И допълни, че хаосът и парализирането на движението през последната седмица е показал за пореден път, че "тази власт много говори, но малко неща върши".

Най-много критики управляващите отнесоха за състоянието на икономиката в момента. Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов обясни, че основен приоритет за десницата ще бъде отстраняването на причините, заради които българската икономика и предприемачество изпадат в по-тежко положение.

Костов посочи статистика на Агенцията по вписванията, според която тази година едва 566 хил. компании са се пререгистрирали, а 563 хил. не са подновили фирмената си регистрация.

"Изчезнаха фирми, които създаваха работа на предприемачеството от времето на демокрацията. Повече от половината от тях са с нулева заетост, това показва в какво положение се намира икономиката. Тече пролетаризация. Мястото на инициативните хора е да бъдат на пазара и да са доставчици на услуги", коментира лидерът на ДСБ.

И призова ГЕРБ да  промени политиката си, която е в защита на монополите. "Тези фирми, които са били изпратени в историята, са направили това заради нелоялната конкуренция", смята Костов.

Сините обясниха, че ще предложат изменения в Закона за защита на конкуренцията, които ще задържат държавните комисии да пазят интересите на фирмите, а не на монополите.

"Така ще се опитаме да възстановим основният двигател на икономиката – конкуренцията", каза още Комнадира.

Аргументите на сините допълниха от "Атака". "Според данни на БСК стотици малки фирми фалират. Вместо да се развива икономическият просперитет, се дава приоритет на чужди, монополни предприемачески фирми", коментира Волен Сидеров.

Както Сидеров, така и десните отбелязаха, че темата с купуването на независимите депутати и подмяна на вота на избирателите също ще бъде акцент за тях през новия политически сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: парламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Късно си се сетил чадо хората емигрират от 20 год насам че при ГЕРБ също няма да поникнат пари по дърветата е ясно тия ги окрадоха, но се надяваме поне да има наказани. Още малко им остава да вият чакалите.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДСБ - както винаги точни, професионални, конкретни, подготвени. За съжаление пропагандата на agent Бор, Слави Трифонов и Кеворкян свърши своята работа. Жалко наистина.
28
4
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Веселинчо, Веселинчо, весела душичке, сега ще останат магистралите и спортните зали, ама ние няма да останеме.
27
0
 
10
 
! Отговори
Курвата на Нейтли преди 12 години
Честно ли? На никой от вас не му дреме за Народа и за Държавата.....До един сте там защото властта е фетиш........дреме Ви за нас.....
26
5
 
6
 
! Отговори
BG удавник преди 12 години
Според данни на БСК стотици малки фирми фалират. Вместо да се развива икономическият просперитет, се дава приоритет на чужди, монополни предприемачески фирми", коментира Волен Сидеров. Този път съм съгласен с Волен калпазанина! Малко ме интересуват нещата в Бг след 2 месеца изчезвам защото няма бъдеще в тази държава.
25
7
 
12
 
! Отговори
емигранта преди 12 години
Извинявам се, много се извинявам, но несъм живял в България много години и не ги рабирам нещата... та затова искам да попитам коментиращите наистина ли на власт в България стои човек, за който се предполага че е замесен в трафик на амфетамин???
24
14
 
9
 
! Отговори
До анонимния 23 преди 12 години
При Станишев си взимал 300 лева. И сега взимаш толкова. Останалите 1000 са ти "за вярна служба" на ГРОБ. Ама е временно, пич.
23
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде да идва Плевнята вече Збогом Гоце.
22
8
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Да дойде кунева, която като евронаблюдател нямаше нищо против признаването на македонско малцинство, което се опитваха да ни наложат и освен това подкрепя и тезата на хелзинския комите за съществуване на шопска и доброджанска нация. Управляващите в момента не са за препоръчване, но кунева ще ни премахне като териториална еденица. П.П. не е случайно малката буква, оято използвам за началото на името и.
21
4
 
12
 
! Отговори
СЪСЕЛ преди 12 години
оп рекох да си почеша *** и си бръкнах в *** това нормално ли е
20
5
 
5
 
! Отговори
НАЛИ? преди 12 години
Най-вече,...от Съси и от Костов ,критики не се допускат....!Първо да си пуснат молба до Светльо Витков ,...и тогава може,"ТЕ" са след него....!
19
13
 
11
 
! Отговори
Чул преди 12 години
Герберастите са като уличните кучета. Залае ли едно, другите веднага се втурват "да му помагат".Чудя им се на акъла на ибрикчиите, които веднага се залавят с псуване и храчене по всички останали, освен любимата партия и вожда и учителя им. Я ми намерете нещо, което Станишев, Местан, Костов, или който и да е да е казал нещо, което да не е вярно. Ще ви питам скоро, каква песен ще запеете, когато паднете от власт.
18
0
 
9
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Критиката е правилна,друг въпрос е дали е конструктивна или бла-бла.Наистина очакванията (мои лични) към демократичното общество бяха за 1.свобода-най вече икономическа-не исках да чакам заплата от никого,искам аз да си изкарвам сам парите,да съм свободен и във всичко друго/.какво получихме:никъде не можеш да започнев собствен бизнес със 10-20-100х евро.Стиснати сме за гушите от огромно чужди компании и банки.Никой българин не се е замъкнал в Израел или Солун да прави мол-тука е пълно счужди изм
17
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При Станишеф вземах 300 лв заплата сега вземам 1300 САМО ГЕРБ
16
5
 
14
 
! Отговори
ДО 6 преди 12 години
На Боце вярвам повече, отколкото на 20 годишната ми НАДЕЖДА за нещо ....!Това е резултатът от ПРЕХОДА---20г.!
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как точно ГЕРБ защитават монополите ?
14
13
 
20
 
! Отговори
ВЕДНАГА ИЗБОРИ !!! преди 12 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ВЪРНАТ СТАРИЯ ПЕНСИОНЕН ЗАКОН ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА МЪЖЕТЕ ДО 63 И ЖЕНИТЕ ДО 60 ГОДИНИ !!! СТИГА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕКАДЪРНИ МОШЕННИЦИ !!!
13
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Квичете червени плъхове може да сме бедни ама и за вас няма власт няма и порции червена пойна кофа за л***а. Браво бате Бойко натиквай ги в затвора и ще спрат да *** тия.
12
4
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Дааа, прав си ,затова:"Да изчистим Президентството за 1 ден ",...от 20 годишната---***!
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА ПАРТРИИТЕ СИ РАЗДАВАТ МИЛИОНИ ВЪВ ВИД НА СУБСИДИИ,ОСВЕН ЗАПЛАТИТЕ ТЕЗИ ГАДОВЕ СИ ДЕЛКАТ НА МЕСЕЦ ПОНЕ ПО 50 000ЛВ,ЕДИН БОГ ЗНАЕ КОЛКО БОНУСИ ВЗИМАТ,ТОЗИ ОТ СНИМКАТА И ТОЙ Е ВЪВ ТОВА ЧИСЛО