Критики към кабинета в "Ганковото кафене"

Опозицията скочи на ГЕРБ още в първия работен ден на парламента
Обновена: 11 яну 2012 15:02 | 11 яну 2012 11:41,
282
Критики към кабинета в "Ганковото кафене"
Снимка: Impact Press Group

Управляващите попаднаха под прицел още в първия ден от новата сесия на Народното събрание.

След близо триседмична ваканция депутатите отново се върнаха на работните си места. В изказванията си парламентарните групи определиха приоритетите си за новия политически сезон.

Нито един представител на правителството обаче не присъстваше в залата на парламента. Това подразни опозицията.

"Доста странно е началото на тази сесия. Тя започва без министър-председател и представители на властта, които да заявят какви са техните приоритети за развитието на България", коментира лидерът на левицата Сергей Станишев.

"Очевидно нямате добре подготвени законопроекти", допълни той. Аргументът на левите подкрепиха и от "Атака".

"Парламентът се е превърнал в провинциален, махленски фактор. Заприличал е на Ганковото кафене, в което хората се събират да се посмеят малко и да си отидат вкъщи", коментира Волен Сидеров.

И от ДПС изразиха позицията, че първо правителството и управляващите е трябвало да посочат приоритетите си, а не да изпадат в изчаквателна позиция и първо да слушат опозицията, а после да говорят.

Социалистите заявиха, че през тази сесия те ще демонстрират още по-ясна опозиционност и алтернативност, на това което предлага ГЕРБ.

Най-категорични в желанието си да бутат правителството бяха от ДПС. "Ще подкрепим следващ управленски формат, независимо дали ще имаме отношение към него. Готови ли са и останалите политически сили да поемат този тежък ангажимент?", попита от трибуната на парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

"Няма смисъл от полемика с политически субект, който иска да бъде чуван, но без да слуша", коментира Местан. "Ресурсите на 41-то Народно събрание са изчерпани", допълни още той.

Според него този парламент трябва да се ангажира със спешни изменения в Изборния кодекс, за да се гарантира честния вот на следващите избори.

"Колкото по-скоро са следващите парламентарни избори, толкова по-добре за България", заключи Местан.

Председателят на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев обясни, че още от малък бил възпитаван като види възрастен човек в градския транспорт, да стане и да му отстъпва място. На говорилите преди него представители на другите парламентарни групи Велчев обясни:

"Вие сте с по-голям политически опит и е нормално да изслушаме първо вашата позиция".

Велчев обясни, че правителството на премиера Борисов е разгърнало потенциала си и е превърнало България в положителен пример за управление в Европа, за което водещи кредитни институции повишили кредитния рейтинг на България.

Управляващите не оставиха без коментар призива за предсрочни избори на ДПС.

"Гласовете от страна на опозицията, които насаждат тезата за извънредни парламентарни избори, целят единствено и само да създадат усещане сред обществото за нестабилност. Пред нас от ГЕРБ не стои темата за предсрочни избори", коментира Велчев.

Визирайки премиера Борисов, Станишев пък за пореден път припомни, че цялата власт в държавата остава в ръцете на един човек. И отново насочи вниманието на депутатите към отсъстващите представители на кабинета.

"Бих разбрал отсъствието им, ако има въжен въпрос, който да решават. Като например да ловят снежинките още във въздуха, както им беше заръчал преди време премиерът", коментира лидерът на БСП.

И допълни, че хаосът и парализирането на движението през последната седмица е показал за пореден път, че "тази власт много говори, но малко неща върши".

Най-много критики управляващите отнесоха за състоянието на икономиката в момента. Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов обясни, че основен приоритет за десницата ще бъде отстраняването на причините, заради които българската икономика и предприемачество изпадат в по-тежко положение.

Костов посочи статистика на Агенцията по вписванията, според която тази година едва 566 хил. компании са се пререгистрирали, а 563 хил. не са подновили фирмената си регистрация.

"Изчезнаха фирми, които създаваха работа на предприемачеството от времето на демокрацията. Повече от половината от тях са с нулева заетост, това показва в какво положение се намира икономиката. Тече пролетаризация. Мястото на инициативните хора е да бъдат на пазара и да са доставчици на услуги", коментира лидерът на ДСБ.

И призова ГЕРБ да  промени политиката си, която е в защита на монополите. "Тези фирми, които са били изпратени в историята, са направили това заради нелоялната конкуренция", смята Костов.

Сините обясниха, че ще предложат изменения в Закона за защита на конкуренцията, които ще задържат държавните комисии да пазят интересите на фирмите, а не на монополите.

"Така ще се опитаме да възстановим основният двигател на икономиката – конкуренцията", каза още Комнадира.

Аргументите на сините допълниха от "Атака". "Според данни на БСК стотици малки фирми фалират. Вместо да се развива икономическият просперитет, се дава приоритет на чужди, монополни предприемачески фирми", коментира Волен Сидеров.

Както Сидеров, така и десните отбелязаха, че темата с купуването на независимите депутати и подмяна на вота на избирателите също ще бъде акцент за тях през новия политически сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: парламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бойко: Няма женски *** в спалнята ми"Съболезнования гербери! Не тъжете! Дим Дуков е на линия:)))))
129
0
 
4
 
! Отговори
дУ 161 преди 12 години
Абре брато ,ти си като "ДЕНОНОЩЕН "магазин,из ----форумите ,...спри се малко ...?
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За първи път при това правителство посторена магистрала започна да се ремонтира на 10-я ден! няма как! Пари трябва да се крадат!
127
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
На последните избори от 6.300 000 избиратели гласуваха малко над 50 процента........За Герб - 1 690 000 , за БСП - 1 540 000.......Над 3 000 000 не гласуваха.......Сега тези хора ще изметат крадливата полицейска хунта със страшна сила........Питам къде е всенародната народна подкрепа за Герб ?
126
1
 
5
 
! Отговори
ДО 157 преди 12 години
А кой в Бг не е комунист ....?
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А изказване на Борисов - Пикасо няма ли:)) От Руждито разбрахме, че Борисов е новият Пикасо и заслужавал художниците да го наградят:))))
124
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Не ме уверявайте, че България е на ГЕРБ та те днес лапат и крадат като за последно... Ето, вижте новия бюджет планират да вземат външен заем още 3.8 млр (КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА, а Боко?!?!?) и да увеличат дълга на 15.7 млрд и да откраднат още 2 милиарда от фискалния резерв от парите, оставени от Станишката, а щом Станишката бе глупав да им ги остави, какво да коментираме за наивен човек. Сегашните са арогантни, нагли и некадърни, и пари не могат да съберат в хазната, но да краднат могат, и още как....
123
5
 
4
 
! Отговори
до 149 преди 12 години
Но, все пак видя нещо ,а не 20г.,....НИЩО !
122
2
 
6
 
! Отговори
танкист преди 12 години
до 151, случайно да си разбрал ,ч е си заблуден гербер и си *** на мотика , слушаш глупостите на тиквата и не мислиш, що не погледнеш статистика, балнсите на бнб, отчетите на апи и на някои министерства и бързо ще си смениш мнснието ако можеш да разбереш нещо де.
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Депутатът и общински лидер на ГЕРБ в Горна Оряховица Мирослав Петков крадял ток от уличното осветление. Незаконната инсталация черпела ток за сметка на общината":))))Гарантирано от ГЕРБ:)))
120
1
 
7
 
! Отговори
Ужаса ГРОБ преди 12 години
Така, както УЖ нямат пари, герберите приеха промяната,че от Нова година всички изоставени *** ще се настаняват в приемни семейства, а не в домовеЗнаете ли каква е разликата ? В парите ...На изоставено *** в приемно семейство плащат над 600 лв. месечно,а ако е с някакви увреждания над 800 лв. месечноА за българчетата нямат 35 лв. месечно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!***, които са изоставили децата си, щели да бъдат глобявани с до 5 % от горните суми !!!!Само че и тях няма да платят, щото всичките са "трайно-безработни"
119
2
 
4
 
! Отговори
дУ 148 преди 12 години
Нали имаше ,преди 2 месеца ....?Колко още ...?
118
0
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
и Тато ръкомахаше по същия начин
117
6
 
4
 
! Отговори
ФАКТ...! преди 12 години
БСП,не била толкова на дъното ,откакто съществува !Да,.. таварищ....Сергей ,по вашето време !Не е лошо да се заемете ,....вътре в партията имате проблем ...!
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При това правителство за първи път видях как един построен от Боко път може да се минава само с КАНУ:)))))))
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да има предсрочни избори това на герб е вече агония
114
5
 
5
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
Не герб = герб бсп=дпс
113
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Бойко ножицата пита за какво протестират? За какво протестират, зачуди се Борисов:Боко, ти питаш за какво протестираме? Ще ти отговоря като на *** човек. Не искам да режиш ленти на обекти построени от други. Можеш да отрежеш лентата само на 19 км. магистрала, която ти построи за 2 г. и 3 м. и за 4,74 млрд.лв. от фиск.резерв.Ти срина средния и малкия бизнес, увеличи безработицата с още 360 х.човека, държиш пенсиите на 70-80 евро. Танов каза кой министър е контрабандист, а ти мълчиш, не откривай дет.градини строени до 1980 г. санирани, тази и миналата година! Ей сега ще ти обясня защо протестираме. 22 години крадяхте на поразия всички до един. Построихте палати, изнесохте си парите в швейцарските банки. Боко на теб лично ти отчитат паричките фондовете от екоенергията нали? Всяко левче лично на теб се дава. Е сега да ти обясня: върнете разграбените пари. Всички замъци и палати по морето и Боровец, трябва да работят за народа, а не за разни олигарси. Върнете ограбените пари и ще напълните хазната и да има затвор за всички крадци!!!
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Членът на ловешкия Областен съвет на пария ГЕРБ Васил Петров се е признал за виновен пред Ловешкия районен съд за кражба на ток"Ето какво гарантира правителството на ГЕРБ:)))) Сигурно затова сега половин България беше без ток:)))
111
4
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Станишев,ти макар и никога да не си бил член на БКП си оставаш убеден социалист......Но никога не си приписвай титлата на убеден комунист......Имаш още много ,много път да извървиш докато стигнеш един ортодоксален,закърмен с партията- майка комунист........Бойко Борисов - уикипедиа.........Комунист при Тодор Живков, майор в школата на ДС в Симеоново, бизнесмен охранител през 90-те заедно с половинката си Цветелина Бориславова, снаха на член на Политбюро на БКП.Ортак с занкови фигури от "бизнеса" от 90-те - Маджо от СИК, Алексей Петров от Аполо и Болкан, и с *** от Варна. Разследван за производство на цигари без лицинз.Доверен човек на Царя, назначен на върха на МВР за гл. секретар, без един ден стаж в МВР за да пази тила на Царя.По негово време 2001-2005 София заприлича на Чикаго през 30-те години, с пик на убииствата, от които Борисов не успя да разкрие даже и едно от тях.