Дянков оряза 7 дни от отпуските на чиновниците

За ненормиран работен ден те ще имат 20+5 вместо сегашните 20+12
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 13:33,
185
Дянков оряза 7 дни от отпуските на чиновниците
Снимка: архив, БТА

Правителството взе решение отпуските за държавните служители на ненормирано работно време да се изравнят с тези в частният сектор, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Така отпуските в държавната администрация ще станат за нормирано работно време 20 дни плюс пет дни за ненормирано работно време.

Сега в закона за държавния служител отпускът беше 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 за ненормиран.

За оставащите седем дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове. Идеята е да се подобрят, както услугите, предоставяни от държавните служители, така и администрацията да има по-добра база за кариерно развитие.

Парите за обучение са заложени в бюджетите на всяка институция, но досега те почти не са били използвани.

Симеон Дянков уточни, че днешното решение на кабинета е препоръка към всички държавни институции и не се налагали законодателни промени.

Помолен да уточни понятието препоръка, вицепремиерът обясни, че става дума за заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, с които да се регламентира промяната. Част от ведомствата вече били подписали такива заповеди.

Дянков посочи обаче, че има две-три министерства, сред които Министерството на отбраната, в които има съществуващи Колективни трудови договор (КТД), което означава, че промени ще влязат в следващия КТД през март.

Още по темата

Въпреки че МВР е по различен закон и има КТД, министър Цветан Цветанов е изразил готовност да се върви към такава промяна, увери финансовият министър.

Той прогнозира, че промените ще се случат в продължение на няколко месеца.

В края на 2010 г. в държавната администрация неизползваните дни за отпуск са били 2 170 000, в края на 2009 г. - близо 3 млн. , а миналата година - около 1 900 000, отчете финансовият министър.

Премиерът Бойко Борисов още миналата седмица обяви намеренията на кабинета да се изравнят отпуските в частния и държавния сектор.

Тогава той се мотивира, че директор на дирекция в министерство имал 42-43 дни отпуска.

"Като се сложат и празниците, това означава, че той два месеца не работи. Ако един музикант не свири два месеца, той ще забрави да свири", коментира Борисов. Според него чиновниците имали „недопустим дълг отпуск“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
smith преди 12 години
виждате ли как хитро нашто мило правителство настроива дзржавни срешу 4астни служители и работници. похват познат и използван оше в древен Рим. хахаха
154
1
 
1
 
! Отговори
Специалист в "Ч преди 12 години
Простете, толкова бързах да не изпусна кандидатите, че поставих само част от адреса!
153
1
 
1
 
! Отговори
Сп."Човешки рес преди 12 години
Уважаемите читатели, които притежават компетентности от всякакъв вид, поне 3 висши образования и владеят поне два езика, и не са доволни от работата си в частния бизнес да заповядат в държавната администрация - за 350 лв. (заплатата на неграмотна чистачка от малцинствата в "Чистота")! Ето Ви мястото, откъдето може да потърсите работа в ДА - Заповядайте!
152
4
 
1
 
! Отговори
До държавния мрънкач преди 12 години
Абе *** мързелив, като не ти изнася, ела при мене да те понауча да работиш. Работа има колкото щеш - аз правя строителни и довършителни работи заедно с бригадата ми. Докато аз съм на -10 през зимата и +40 през лятото твоя *** стои в пълен комфорт. Нежната ти мухлива душица няма да изкара и седмица и ще трябва или да те лекуваме или да те погребваме. Що не вземеш най напред да се събудиш, пък после да се осънаеш за какво ревеш, *** безочлив.
151
3
 
1
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 12 години
До държавен служител.Скъпи ми държавни служителю, ти си ми много скъп в прекия смисъл на тази дума, защото съществуваш благодарение на моите и на такива като мен данъци, което означава, че ние сме се лишили от блага, които сме създали, за да можеш ти и тебеподобните да са на сухо, топло и удобно място, да хленчич, мрънкаш и на всичкото отгоре да си недоволен. Това, че сега се налага един да върши разбота за двама или трима при положение, че досега не се е вършило почти нищо е смешно и жалко.
150
1
 
5
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
Въпросът не е в това, че има натрупан отпуск, а в това ЗАЩО по дяволите е натрупан.А отпускт е наптрупан, не защото на някой не му се иска да почива, а защото не може или не му разрешават. Безумно отрязаните щатове, доведоха до това, един служител да върши работа, която се е вършила от 2-*** - 3- *** преди великите съкращения - съответно до извънреден труд и много неползвана отпуска.
149
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** като не ви изнася хайде на частния трудов пазар...дааа ама нещо не искате като гледам. Нямали сте право на втора работа викате..***. То по една работа няма за хиляди на вас втора ще ви предложи някой...катили държавни! *** сте се натрапезата ***!!!
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков, ти си един истински ***, който е забравил собствения си народ! Сега както предлагаш изравняване статута на държавния служител с работещия в частна фирма, така на момента отменете закона за държавния служител и всички работещи да са по КТ. Всеки ще си хване втора работа, ще открие фирма, ще си гледа живота и между другото ще вдима и заплата от държавата. НАЛИ ЗАТОВА СА НЯКОЙ ПРИДОБИВКИ, ЗА ДА КОМПЕНСИРАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА БЕ *** НЕЛЕКУВАН!!!!!
147
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКО ТОВА Е МНОГО ХУБАВО, АМА ДА ЛОВЕШКИЯ *** КАКТО ВЗИМА ОТ ОТПУСКИТЕ, ТАКА ДА ПРЕДЛОЖИ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ СЪС СЪЩИТЕ ПРАВА, КАКТО РАБОТЕЩИТЕ В ЧАСТНИ ФИРМИ. ДА ВИДИМ КОГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОЗВОЛИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА РАБОТЯТ ВТОРА РАБОТА?! ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВЪОБЩЕ НЕ ОТЧИТА ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР, А САМО ГЛЕДА ДА УГОДИ НА ОНЕЗИ, КОИТО СА ЗАБОГАТЕЛИ С КРАЖБИ И СЕГА ВЕЧЕ СЕ НАРИЧАТ "РАБОТОДАТЕЛИ". 1000% ЧЕ НЯМА ДА ВЗЕМАТ ВТОРИ МАНЗАТ И ЩЕ ВЪРНАТ ПЪРВАНКАТА НА ВЛАСТ!
146
0
 
5
 
! Отговори
mav преди 12 години
не е лощо и да вдигнем и цените на тока.. както вдигнахме горивата, заради уредите на лукойл , които ЧАК СЕГА 2012 г. ще се знае вече колко влизат, та... както и преди така и сега, овцете си мълчат.... лятото ще вдигнем превантивно цените на житото... да може нашите фирми да вдигнат летните квоти... иначе как ше печелим... метана... нов данък и нови цени+завишен акциз... ми така де.. как някой ще има наглостта да кара ей така на пръдня без акциз ? - не можеееее
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков, Дянков защо не си стоя в чужбина да носиш чантите на американските си шефове ами се върна в България? Не видя ли какво стана с великите юпита от НДСВ. Добре че има валутен борд, че иначе сме умрели на минутата. И това ми било държава членка на ЕС и НАТО, пълна трагедия, а втория сняг още не е завалял.
144
1
 
12
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Размера на отпуската на държавните служители съвсем не е от най-значимите проблеми за държавата, и също така проблемите да работещите в частни фирми не идват от отпуските на чиновниците. Зад всяко едно предложение на Дянков се крие начин от някъде нещо да се отреже, за да му излязат бакалските сметки. В случая - да се плати по-малко на тези чиновници, на които не се дава възможност да ползват цялият си отпуск.
143
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А милиционерите и шапкарите защо минаха метър? Или Цуцо и Боко ги е страх че вече няма да има кои да самоубива неудобните или да им докарва инфаркти
142
1
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
***, и вашият ред ще дойде!
141
0
 
8
 
! Отговори
Смрад преди 12 години
Стратегията "разделяй и владей!" е най-успешна всред прости народи и в територии заселени с диви племена. Нашият случай е от втория тип. Най-дивото и малоумно племе не са ***, а изродените потомци на един древен народ, който не заслужава тези *** да носят името му. Мир на прахът ви горди българи! Самоеди - гризете си месата един друг, под бурния смях на околните! Чатни, държавни, "учени" и неуки, Дянков е най-добрата бактерия за разлагането на тези останки.
140
9
 
6
 
! Отговори
БСПар преди 12 години
Режи те и без това работа не вършат,много им са 25 дни.
139
0
 
2
 
! Отговори
До 12343 преди 12 години
Драги , учителите имат общо 60 дни платен годишен отпуск , в който няма допълнителни такива за прослужено време ! В този отпуск влизат зимната и пролетната ваканция ! През останалото време се дават дежурства ! А ко си с големи претенции за учител или друг вид държавен служител заповядай , може и да те огрее ! Тогава ще разбереш кога работим и защо образованието ни е на такова ниво , дай боже , пък ти и такива като тебе да го оправят !
138
1
 
2
 
! Отговори
ani преди 12 години
Браво 145, това е истината. На посредствения човек или на този дето не вижда подалече от носа си да обясняваш какво е да си държавен служител, да ти се замайва главата от стрес и проблеми е безмислено.
137
5
 
13
 
! Отговори
varna преди 12 години
Извинявайте г-н Дянков, но фирмите получават в пъти по-голяма заплата,отколкото администрацията. Освен това, ние почваме работа в 8.00 часа, и за мен като майка е почти невъзможно да оставя детето в градината в 7 и нещо,при условие,че самата градина почва работа по-късно и да отида навреме на работа. Във фирмите започват най-рано в 9 часа и нямат този проблем.Въведете плаващо работно време! Щом като отпуските са както във фирмите, нека и заплатите да са такива! Аз съм против това решение!
136
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забравих да напиша,че дохода ми е към 750 лв.И още,че тия 7-8 часа не са изцяло работни,а имам дупки-тоест свободни часове.Кафенце,туй-онуй.