ГЕРБ връща гласа на Плевнелиев за конфискацията

Президентът деликатно заплаши с вето, ако няма представител в комисията
Обновена: 24 яну 2012 06:57 | 24 яну 2012 06:57,
58
ГЕРБ връща гласа на Плевнелиев за конфискацията
Снимка: Impact Press Group

В новата комисия за конфискация на имуществото все пак ще има представител на президента. До това решение достигнаха депутати от ГЕРБ, след като деликатно бяха заплашени от новия президент Росен Плевнелиев, че ще наложи вето на проектозакона за конфискацията.

В сегашния си вид проектът, внесен от народни представители от ГЕРБ, предвижда, че четиримата членове на комисията ще се избират от парламента, а председателят й - от премиера.

Откакто съществува орган, който проверява за престъпно имущество, обаче в него е имало представител на държавния глава. Така и той има думата при вземането на решения за незаконното богатство, припомня „Труд”.

В интервю пред в. “Капитал” Плевнелиев нарече отпадането на квотата му “грешка”. “Абсолютно съм убеден, че когато се чуят нашите аргументи, тази позиция ще бъде променена”, заяви той.
 

Според него “президентът има своята силна дума и в тази толкова важна тема за липсата на справедливост”. След което настоява: “Надявам се това да не е първият случай, в който “ще наложа вето, защото президентството трябва да има представител в тази комисия. Важно е за българите”.

Резултатът бе незабавна реакция от страна на шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова. Тя обясни, че лично ще внесе поправка, която ще върне на държавния глава правото да излъчи свой представител в комисията за конфискация.

За приемането на нов закон, който да позволи отнемането на незаконно придобитото имущество, без да се чака присъда, настояват от Еврокомисията. Проектът за отнемане на необяснимото богатство веднъж беше отхвърлен от парламента и се наложи преди внасянето на последния му вариант премиерът Бойко Борисов специално да нареди на депутатите от ГЕРБ този път да не отсъстват при гласуването му.

Проектът предвижда да се конфискува имуществото само на обвиняемите за около 70 тежки престъпления. До отнемане ще се стига само ако законните доходи и собствеността на обвиняемия се разминават с поне 250 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Търчи... преди 12 години
Преди да бъде избран за президент Плевналиев обеща на народа, че е против закона за конфискация на имуществото, а сега се инати само за предсдтавителство в комисията, но не и по същество против закона?! Как да разбираме това?!
48
3
 
2
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Г-н Плевнелиев, не ставате за президент,откажете се от поста докато не сте станали за смях.
47
0
 
2
 
! Отговори
beta преди 12 години
до 50: нищо няма да му вземат.Предвижда се срок 5 години в закона.Достатъчно време до края на мандата за да му оправдаят апартаментите.
46
6
 
7
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Плевнелиев, пое щафетата и издържа с високо вдигната глава всички изпитания. Смятам, че имаме достойния президент .Останалото е злобеене.
45
4
 
4
 
! Отговори
Боже,боже преди 12 години
колко завист и мъка има по този свят.Браво, г-н Президент и ГЕРБ. Кучетата си лаят,ГЕРБ върви напред и работи и това не се харесва някому,няки коне, с червени капаци :))))))
44
3
 
2
 
! Отговори
да преди 12 години
На нито една думичка изговорена от Герб не вярвам.Не съм към никоя партия доста съм живял около 50 години но не им вярвам,на тия нищо не вярвам и като си помисля незнам защо уж хубаво говорят,уж борят престъпниците,уж всичко в държавата върви на добро а не им вярвам.
43
6
 
7
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Росенчо,замълчи Ти нямаш думата,може би първата дама Попова Ти е наредила да говориш така,жалка марионетка такава....
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито Ви БКП
41
1
 
1
 
! Отговори
tikvata преди 12 години
nai mnogo na cecko da mu zemat apartamentite
40
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
"За приемането на нов закон, който да позволи отнемането на незаконно придобитото имущество, без да се чака присъда, настояват от Еврокомисията. "Да не се окаже като пенсионната реформа - и нея я искаше ЕК, а после каза че е крайно неподходяща, предвид средната продължителност на живота в България.Освен това, Плевналиев преди изборите не каза ли, че е против този закон?! Какво стана? Сега иска само свой представител, който да следи разпределението на конфискуваното имущество.
39
4
 
4
 
! Отговори
Той е! преди 12 години
Рачко Пръдлето.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи конфискация само при разминаване с 250000.Ама това са два хубави апартамента в София!Нима 250000 е малка кражба?
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие знаете ли преди години, когато Росенчо още танцуваше народни танци, как с един негов приятел, един мерцедес под наем и една огромна лъжа отиват в Германия да станат бизнесмени?
36
1
 
9
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
За приемането на нов закон, който да позволи отнемането на незаконно придобитото имущество, без да се чака присъда, настояват от ЕврокомисиятаПоредната лъжа на независимите медии, към високообразования български добитър. Такъв закон няма в никоя държава членка от континентална Европа, ама видиш ли, Еврокомисията настоявала. Така е - по-нагли и простички лъжите, по-достоверни. Важното е да хванеш тоналността на мучене на народа.
35
0
 
7
 
! Отговори
простотия преди 12 години
За ---политиците не се предвижда ----конфискация ----,още 2 аршина в Бг !
34
2
 
13
 
! Отговори
Смърфиета преди 12 години
Абе вие що си мислите че Росенчо има нещо общо? Този проектозакон е на Марго-то, тя си търси процента сега. Пардон, тя си го е заработила.
33
0
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Добре би ли ни обяснил повече щото аз го разбирам така мога да съм незабогатял и то незакононно ама да не съм в затвора и просто да си извърша 50-60 престъпления а и да си пазя 10 20 за непредвидени ситуации да ви таковам на правовата държава
32
10
 
5
 
! Отговори
Николай преди 12 години
КОЛКО СТЕ БОЛНИ ВСИЧКИ ТУК!!!Само псувате, хулите и бездействате!!!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само ще се взема или и ще се раздава и ако се раздава на кого то в тая държава законно забогатели почти няма хахаха
30
17
 
13
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Помнете ми думите братя българи тоя вашия избранник е по голям предател и от предния Гоце!!!Неразбираемо е за мен как така се излъга народе да гласуваш за тоя мръзосветник и чужденец с чуждо име непонятно за мен???Сами затваряте пътя си към светлината и вашето спасение..