Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...."А, след една година я конят умрял, я султана..." Понял?
426
3
 
6
 
! Отговори
до 490 преди 12 години
като не си *** що не рева кога затваряха реакторите в АЕЦ Козлодуй, за да не ти е скъп тока? Ще чакам аз шеврон да изорат всичко наоколо, та след 70 години да ми поевтинее тока...и да се дуем на руснаците че не имискам газта. Алооо, знаеш ли го вица дето осъденият на смърт евреин обещал на султана да му научи коня да говори, ако го помилват. Зарадвал се султанът и му дал коня. Да, ама евреинът поискал една година за обучение. Като го запитали как ще научи коня да говори, той отвърнал: ...
425
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
Относно протестиращите, евала на тези хора! Имат си чиста кауза и си я отстояват на студа. Напълно ги подкрепям. Ако имаше повече такива хора щяхме да живеем в съвсем друга държава..
424
1
 
0
 
! Отговори
до 488 преди 12 години
Само заради протеста? Измислени лозунги? Кой от лозунгите е измислен и можеш да го опровергаеш, ще се обосновеш ли? Да приказва общи приказки всеки може.
423
7
 
2
 
! Отговори
До 486 преди 12 години
Ами живей си тук като *** тогава и плащай най-скъпия ток и най-скъпата газ! Ако може и не искай и тока от АЕЦ Козлодуй - а да ти внесат 3-пъти по скъп от друга държава! ***...
422
2
 
8
 
! Отговори
до умерен преди 12 години
Не е ясно какво е? Забраната във Франция за нещо неясно ли е? Забраната в някои щати за нещо неясно ли е? Глобата от 18 млрд в Еквадор за нещо неясно ли е? А тази в Бразилия за 25+ млн?Дотук не стана ли поне малко ясно, че има риск? И то за какво? За една концесия, от която ще забогатеят основно Шеврон и някой друг лобист политик.
421
1
 
3
 
! Отговори
До 483 преди 12 години
Не, не че нямат смисъл! Но да протестираш само заради протеста и да подскачаш с измислени лозунги е глупаво!!! От експерти-стачници във всичко ми е писнало!!!
420
5
 
2
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Така си е - ядете Е-та, пиете кока-кола която си е ОМП , дишате въздух, в който е представена Менделеевата таблица и изведнъж скачате срещу нещо което е толкова ново ,че не е ясно какво е......ако се протестира би трябвало да се протестира,че няма достатъчно инфо за последствията, а не да се забранява направо - поредната глупост на ГЕРБ ( аз съм герберче, но това за мене беше изненада)
419
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е-тата за безалкохолни ги произвеждат в Америка, ГМО-тата пак там, бананите с восък - пак са от Америка, (най-вече восъка за бананите), еее, ми не искам шистов газ от Америка
418
1
 
1
 
! Отговори
477 преди 12 години
ако имаше повече хора като нас, вместо такива като теб, които само да гледат сеир отстрани и да чакат наготово, щяхме да променим доста неща, бъди сигурен. точно заради такива с овчо съзнание като теб сме на това дереже.
417
0
 
0
 
! Отговори
до 482 преди 12 години
На това твоето му се вика "като ще е гарга да е рошава", което е всичко дргуго, но не и умно. Все отнякъде трябва да се започне.
416
0
 
6
 
! Отговори
477 преди 12 години
Протестите стават все по-чести и по-масови със времето. Току виж се е заформило гражданско общество някой ден, което да притиска от време на време богопомазаните като се самозабравят. Значи според теб такива неща нямат смисъл? Казват, че преклонена главица сабя не я сече, но дали?
415
3
 
2
 
! Отговори
До 476 преди 12 години
Децата, драги ми - вече си носят последствията от ваксините, ГМО-то в храните и Чернобил! Водата ти няма да се засегне - просто в нея има всичко вече (дори и повече), което цитира 18-годишния разбирач. И то от доста време - и без сондажи за шистов газ! Пийте безалкохолни с "Е"-та незнайни, яжте салами със ГМО-соя, яжте турски домати и гръцки картофи с пестициди и банани с восък и си протестирайте, че Шеврон искат да ви замърсят земята...
414
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе умерен, свят широк! Като им е толкоз важно на шеврон да копат, на нашите мизерни 110 хиляди кв. километра ли трябва да го правят? Да ходят в Сибир или където и да е, но далечко от тук. А пък аз ще си бера грижата за тока
413
0
 
1
 
! Отговори
до 475 преди 12 години
определено имаш дар слово - но не кажваш нищо, така да се каже, си продукт на телевизията, без да искам да те обиждам. Това е вашето поколение - безкритични оптимисти с положително мислене, пардон, позитивно. може и да си чел доста по въпроса, но имаш още много да четеш по други въпроси, за да успяваш да си "връзваш" фактите, но това се вика житейски опит и си иска време. Успех!
412
0
 
1
 
! Отговори
до умерен преди 12 години
Един ден технологията на добив може и да е друга..
411
3
 
2
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Ядете ГМО понеже не е забранено в Китай, а храните ни се внасят и от там..скачате против шистовия газ ,а не можете да си платите тока..............прости пръчки сте с мнение по всичко след една справка в гугъл :)) ...........Един ден и ГМО и шистовия газ ще са ежедневие............преди 110 години един съдия издал присъда, че автомобилите трябва да се движат с 5 км в час и пред тях да се движи викач - не ви се вяра нали ? :)
410
2
 
2
 
! Отговори
До 469 преди 12 години
Не съм ги забравил. И к'во направиха протестите? Ревахте, поскачахте... Нещо да се е променило? Или може би предотврати соята в "Стара Планина"? :) Ей, много си наивен, много ;)
409
1
 
4
 
! Отговори
до 473 преди 12 години
от водата децата ще лепнат незнайни модерни заболявания, главно на мозъчната ***, така че няма да има нужда от обяснения.. между другото разни познавачи твърдят, че най-голямата тайна на израелската армия са водоизточниците на питейна вода - сигурно има защо. А ние си отдаваме вик-то на концесия на братовчеди на шеврон
408
1
 
2
 
! Отговори
18-годишния:До 456 преди 12 години
Аз не казвам,че всички на моята възраст се интересуват от такива теми.Не съм експерт,но мога....знаеш ли какво? Отстъпвам,не ми се спори с никой.Имате глави на раменете,големи хора сте,няма да се занимавам да обяснявам,ясно е че в тази среда,не се гледа колко акъл имаш,а доколко можеш да затапиш човека отсреща.Всеки да прави каквото реши за добре,пък ако смяташ че Изопропанол,Етилен гликол и 2-butoxyetha​nol няма да ти (ви) навреди,хубаво.Лека вечер.