Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов

Командира се позова на становище от учени геолози от БАН
Обновена: 2 фев 2012 15:19 | 2 фев 2012 12:30,
522
Махнете мораториума за шиста, врътна се Костов
Снимка: Impact Press Grouр

Лидерът на ДСБ Иван Костов и колегите му Михаил Михайлов и Иван Иванов поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България.

Костов цитира становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Командира даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на тримата тъмносини идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Още по темата
Мораториумът дойде след шумни скандали и няколкомесечни протести в страната.

"За" него гласуваха 166 народни представители , 6  "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".

Днес Иван Костов аргументира искането с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". 

"Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", разясни той.

Според него предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.

"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.

Колегата му Михаил Михайлов обясни, че внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според тях страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след тъмносините взеха думата депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

"Да, имало е сондажи, сондажи ще има и оттук нататък на територията на България. Само че ние говорим за този метод, който не бива да бъде прилаган и това забрани Народното събрание", заключи левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
клинтънова дойде, но нищо не казаха за нея - сайлънс - дали им е набила канчето, или за заслуги към родината ще награди г-н Уорлик с...... още един мандат в БГ, а? сайлънс...
406
1
 
3
 
! Отговори
до 471 преди 12 години
Дано не си прав поне за фракинга. Че тогава ако евентуално се замърси трайно природата и водите, ми е много интересно поддръжниците на добива с какви очи ще погледнат децата си и ще им обяснят какво са правили, когато всичко е можело да бъде предотвратено.
405
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Няма такова нещо като независимост. От добива по-"независими" ще стават само Щеврон и джобовете на някои наши политици. Също както с концесията за златото и износът на ток. Не виждам да сме цъфнали и вързали и цените им не са по-ниски от страните, за които изнасяме. Същото ще е и със шистовия газ - да не забравяме, че живеем в може би най-корумпираната държава в ЕС, парите винаги ще има в чии неведоми джобове да потънат преди да стигнат до обикновените хора.Което за съжаление не важи за отровите
404
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както и да е - тия битки срещу ГМО, шистов газ и другу антикорпоративни каузи са загубени преди да започнат, така че е въпрос на време да задействат хидравличния чук
403
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като му одобриш сондата, като ти зарази водата, после и да му я спреш, все тая - изгорял си. Не само Еквадор, ами цяла Южна Америка я съсипаха, но не ги виждам да са много независими енергийно
402
2
 
4
 
! Отговори
до 464 преди 12 години
Бързо забрави протестите срещу ГМО. Тогава също бях толкова активен, защото ми пукаше за здравето ми и това на околните и продължавам да съм активен, защото още продължава да ми пука. И докато има най-малка опасност ще съм така. Сега вече позволяваш ли ми да имам собствено мнение и да го отстоявам, г-н диктаторе?
401
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може и да ям прасе с китайски трици, ама не ям мюсли, данон и пушени колбаси, а и си е вкусно
400
1
 
3
 
! Отговори
до 459 преди 12 години
Казва му се превенция. Или след дъжд качулка викаш е най-добре? Простият човек се учи(евентуално) от грешките си, а умният от грешките на другите.Кажи го това за спирането на сондите на еквадорците, там са ги спряли след като са си напатили вече - я кажи честно, на кого му е по-хубаво сега, на тях или на нас със забраната, а?
399
1
 
7
 
! Отговори
реално преди 12 години
смешниците защитници на шистовия газ, които се поддават на идиотската американско руска конфронтация, са преди всичко анти българи които не следват националния интерес и искат международна корпорации да разграбят нашите природни богатства като замърсят житницата на България...
398
0
 
5
 
! Отговори
прав е комунягата преди 12 години
Червените добре го казаха,,, нека има проучвания на ядки, но да ги прави държавата а не...световни убийци!!!
397
0
 
2
 
! Отговори
До 460 преди 12 години
Имах предвид, че ако беше толкова загрижен и за качеството на храната, която консумираш от доста време - тогава ще приема и "реването" ти срещу ЕВЕНТУАЛНОТО добиване на шистов газ! Соята с ГМО и 20-годишното месо от Иралндия отдаван ни е отровило, но протести са това не видях! Странно, а?
396
1
 
3
 
! Отговори
м преди 12 години
Chevron loses injunction in US$18B Ecuador caseReuters Jan 27, 2012 8:46 AM ET Ех, какви ангелчета, как да не ги пуснеш да ти копат в задния двор... Нищо не разбират тези еквадорци, пълно е явно и там с рубладжии и лобисти на Газпром... Ами сега? Ако изгонят Шеврон и станат енергийно зависими?? Направо да закриват държавата, че то без шистов газ и химикали не се живе..
395
2
 
6
 
! Отговори
ф преди 12 години
Костов си направи сепуко като политик. Свършен е след това.
394
3
 
1
 
! Отговори
459 преди 12 години
И какво ядеш? Прасето от село, хранено с генно-модифицирани трици от Китай ли? Сондата лесно ще се спре, ако се докаже че ти е замърсила водата! 50 години пиеш вода от етернитови тръби, които са канцерогенни, но сега Шеврон ти е в главата и сондите му? хахахах
393
1
 
2
 
! Отговори
до 457 преди 12 години
Ти откъде знаеш кой за какво реве? Да не ги пасеш хората?И така, значи щом има вредни неща, няма проблем да допускаме да стават още повече? Желязна логика, браво. Да вземем да те направим президент ли, че да заблагоденстват измъчените хора тук най-после?
392
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе пич - понеже съм наясно със саламите и добавките - не ги консумирам, т.е. имам право да не ги купя, ама я му спри на тоя сондата, да те видя как ще стане
391
3
 
1
 
! Отговори
456 преди 12 години
Американците си пробиват хидравлично, не си припадай по 18 годишни лаици
390
2
 
1
 
! Отговори
До 455 преди 12 години
Абе пич - всички салами и храни с техните съставки и "добавки" предизвикват рак и други болести след време, да не говорим и за ваксините, които много институти и независими оранизации доказаха, че са предпоставка и за аутизъм при малките деца, водата която пиеш, лимонадата за 50 стотинки 3 литра... Що не ревеш за тях??? Още не е почнало проучването за газ тук и ти си първа пушка? Защо???????????????????????????????????????????
389
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама щом 18 годишните са чели доста по въпроса, нека да обяснят защо американците не пробиват хидравлично в Америка, а им е зор за Добруджата - ама наистина държа на експертно мнение на 18 годишния 436
388
2
 
6
 
! Отговори
m преди 12 години
Шистовият газ предизвиква рак в Германия.Разследване на немската телевизия ARD относно последствията от добива на шистов газ в провинцията Долна Саксония.