Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!

Всичко е във ваши ръце, каза американският посланик у нас
Обновена: 6 фев 2012 14:41 | 6 фев 2012 10:23,
183
Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!
Снимка: БТА

САЩ няма да оказват натиск върху България за вдигането на мораториума за шистовия газ, но се надява оценката за безопасността на добива да бъде обективна. Това каза пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, заяви американският посланик.

„Всичко е във вашите ръце. Ние се надяваме, че това, което българите ще направят, е да разгледат обективно нещата. Когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия. В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата“, обясни Уорлик.

„В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ и смятаме, че можем да опазим околната среда. Но решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат „да” или „не” по отношение на шистовия газ за в бъдеще“, отчете Уорлик.

Още по темата
Той обаче допълни, че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ са паднали стремглаво надолу.
„В България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение“, посочи американският посланик.

Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда, каза още Уорлик.

България е готова за безвизов режим за САЩ. Кога обаче това ще стане факт, трябва да реши Конгресът, каза още дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези както винаги се опитват да извиват ръцете ни.Трябва да играеме по тяхната *** иначе няма визи,няма потупване по рамото и надупване.Айде бегай!Що си не дупчат и съсипват тяхната природа?Защото никой не иска да живее в гробище.Е ние също,госпожо Клинтън.Не стига че ни остана едната природа с която да се гордееме,дай сега и нея да я осер...ме,така ли?
142
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това изказване на практика означава признание, че досега са ни оказвали натиск по какви ли не други въпроси...
141
4
 
19
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Тези от БАН,като са толкова сигурни ,че технологията е безопасни да намерят начин български фирми да го извличат за български интерес,а не за чужди.Не си струва,заради 20%-30% по евтин газ да си рискуваме природата.Само тя ни остана!В България без природни ресурси може да се живее(ще сме 50 години назад),но токсично отровна среда не можем.
140
4
 
22
 
! Отговори
на практика преди 12 години
И капитализма си отива ,...Китай им разби икономиката ,...усеща се ---ГЪРЧ ,особено САЩ!
139
3
 
24
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
България готова за безвизов режим със САЩ? Америка определено иска да премахне собствените си ограничения за внос на чуждестранни роби. Което иде да подскаже, че на робският пазар се задава дефицит, и това е определено дефицит на т.нар. "американска мечта". Човечеството вече си даде сметка каква опасна илюзия е американската мечта, по-опасна дори от комунизма, и просто повече не иска да издържа *** на Уолстрийт.От друга страна, не е ли време ние да въведем визи за американската ***?
138
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разликата между САЩ и Русия е в това, че Русия иска да ни продава собствените си ресурси, а САЩ иска да ни продава собствените ни ресурси. Малък нюанс, просто ...
137
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е просто. Плевнята обеща референдуми за най важните неща и проблеми за БГ. Референдум за Белене, Референдум за Шистовия газ, Референдум за ... Аз лично смятам, че за БГ е по изгодно да построи Белене и 7 и 8 блок в Козлудуй, и Южен поток. Шистовия газ да си стой национален резерв за децата и внуците ни, ако им потрябва. А Шеврон ще ни източи ресурса и ще ни го продава с 5 ст. по евтино. Е няма нужда от ... подаръците им. Загрижили се за нас. Не сме вече балами, свърши тя тая ...
136
3
 
26
 
! Отговори
Az преди 12 години
НЕ на ГАЗА !!! Бегайте си у Америка! Дошли тука да ни тровят, че и да печелят даже! Кой, България ли ще спечели? Трънки.
135
3
 
21
 
! Отговори
очаквай продължение преди 12 години
"Няма да ви натискам аз", ще ви изпратя Ричард Морнингстар другата седмица.
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е щом няма да ни натискате, тогава и ние няма да ви показваме среден пръст.
133
3
 
9
 
! Отговори
...Уорлик преди 12 години
"Няма да ви натискаме..",....пак ще мина нашата ,все пак вие сте ни подчинени !
132
4
 
30
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ Защото след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! Тя е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва 1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 75 СТОТИНКИ!!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 3 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ- За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
131
2
 
10
 
! Отговори
koko преди 12 години
Бабата не иска да пуска кокала, явно е вкусно.
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много интересна снимка. И на тримата човека, от нея, ясно са видни моментните чуства от въздействието на стоящия срущу тях човек. Уорлик сякаш ще каже, ей как си се изтупал, май ще спечелиш сърцето, на дамата до мен. А дамата? Тя е очарована! На втори план, "горилата", е притеснена, от физиката на човека отсреща. Пита се кой е човека? Борисов е, Борисов!
129
2
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 12 години
По думите на м-р Трайков България купува собствената си газ от фирма Мелроуз (находището в Галата) на цена само 30% по-ниска от руската газ която идва от Сибир и това при положение че се ползва конвенционален метод за добив който е най-ефтин! От това ни става ясно че шеврон ще ни продадат газта на цена поне колкото руската.
128
2
 
17
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Защо ни е скъпо ли? Ами държавната НЕК трябва директно да обслужва гражданите, държавия АЕЦ (кажи речи подарен ни) не трябва да изнася с предимство, а да обгрижва гражданите, не ни трябват ЧЕЗ,ЕВН,ЕОН и разни други трибуквени крадци. Цената ни е висока защото както всичко останало в БГ фирмата "Х" произвежда, после цяля азбука от фирми прекупуват и препродават и докато стигне до мен и вас, вече всичко е по-скъпо в пъти.Тези трябва да ги линчуваме,а не да си тровим нервите и страната.
127
2
 
3
 
! Отговори
BRAVOS преди 12 години
Vizte v bloga ot diasnata strana-''Какво на практика каза Хилари днес?'':))))))))))
126
3
 
19
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 137Първо - ако една технология обрича житницата на България, дори и хипотетично, то тогава не ни трябва. Второ - ти ли ще печелиш от шистовия газ? Отговора е - ще печелиш толкова, колкото печелиш от концесиите на въглищните мини или златните мини - т.е. НИЩО. Трето - аз в домакинството си не ползвам газ и "мене ми не требе" нещо, което има вероятност да ми отрови живота.
125
2
 
1
 
! Отговори
чиста преди 12 години
Първата концесия за добиване на шистов газ е дадена на РУСНАЦИ, каква незвисимист ми говорите, като щяха да добиват и да ни продават нашия си газ, на цената на отровена вода за Доброжа и 1/3 питейна вода на България, необратими ефекти радиациа и замърсявания само при една единствена авария на една сонда, а може би щяха да стотици!!!
124
2
 
5
 
! Отговори
koko преди 12 години
До 137. Изводът, който аз си правя е че ако имаме армия като тяхната, газта може и да е безплатна. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.