Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!

Всичко е във ваши ръце, каза американският посланик у нас
Обновена: 6 фев 2012 14:41 | 6 фев 2012 10:23,
183
Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!
Снимка: БТА

САЩ няма да оказват натиск върху България за вдигането на мораториума за шистовия газ, но се надява оценката за безопасността на добива да бъде обективна. Това каза пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, заяви американският посланик.

„Всичко е във вашите ръце. Ние се надяваме, че това, което българите ще направят, е да разгледат обективно нещата. Когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия. В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата“, обясни Уорлик.

„В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ и смятаме, че можем да опазим околната среда. Но решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат „да” или „не” по отношение на шистовия газ за в бъдеще“, отчете Уорлик.

Още по темата
Той обаче допълни, че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ са паднали стремглаво надолу.
„В България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение“, посочи американският посланик.

Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда, каза още Уорлик.

България е готова за безвизов режим за САЩ. Кога обаче това ще стане факт, трябва да реши Конгресът, каза още дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
13
 
3
 
! Отговори
... преди 12 години
Май в тоя "форум" дращят 99% русофили, комунисти и нацисти. Щом ви е кеф Русия да ви го слага, вярно, както каза някой ходете си зад Урал и се радвайте на девствената сибирска природа отровена от ядрени опити и какво ли не още.
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преговорите между Борисов и Х. Клинтън.Клинтън: - Шистовия газ.Бойко: - Не става, аз искам втори мандат.Хилари: Няма визи тогава, ... Бойко: Боли мъ ... Хилари: ACTA? Бойко: Ще видим, но поскоро НЕ. Нали ти казах за втория мандат. Хилари: А ще ни осигурявате ли гърба срещу Иран? Бойко: За това ще питам Меркел и Саркози (разбирай ЕС). Май по скоро ще е НЕ. Хилари: Е аз тогава да си ходя, но първо ще си поговоря с ромските лидери, нали се сещаш. Бойко: България е свободна страна, всеки може да я напусне ако не му харесва. И хайде да си ходиш вече, че имам среща с Меркел и Саркози а после и с Путин.
101
4
 
14
 
! Отговори
един българин преди 12 години
Когато Уорлик почне да пие вода от район с шистов газ ще му повярвам.Всички знаем, че учените се купуват! Сега ще си напазаруват изследвания от БАН.
100
2
 
3
 
! Отговори
Balgarin преди 12 години
G-za Klintan izglezda barka Balgaria s Kosovo kato kazva, che vinagi shte ni pomagat, kakto sa go pravili i do sega.G-n poslanika, da ne ni kazva kakvo mozem ili ne mozem da pravim vav sobstvenata si darzava!Bezvizovia rezim ne struva kolkoto zdraveto i badeshteto na decata ni.Dostapa do balgarski bazi triabva da bade dobre iztarguvan ot BG pravitelstvoto, a ne da im dadem svoboden dostap, kato izvinenie za sprenia dobiv na shistov gaz.Nikakvi podaraci!Neobhodima e hitra diplomacia!!!
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
107-ми, ами то такива като теб винаги е имало. То такива първи са надявали фесовете едно време и първи са си давали децата за еничари. Такива като теб едно време най-силно крещяха БКП=КПСС вечна дружба...Ти си анти Българин и е хубаво че такива се разкриват и се отлюспват от рода Български. Плява не ни трябва..
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма да ви натискаме за шистовия газ!"заяви хамериканската *** Усрлик!--------------------- Ако беше малко по-умен, щеше да забележиш, че изобщо не е заявявал такова нещо.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние уважаваме вашето решение в едно изречене и после цял мемоар за пропуснатите ползи.Благодаря за съветите, като си преценим дали си струва рисковете, ще си прокараме закони и ще си точим горивото сами! Виждаме вашите регулации и норми до къде водят! Разпробихте Аляска и всеки национален парк, до който успяхте да заобиколите закона!
96
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съжалявам, но не намирам причини да духам. На мене политиката на нашите съюзници САЩ ми харесва. На тебе като ти се иска руска баня и сельодка, *** на екскурзия в Русия и може и да останеш там
95
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ СЪМ ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ! СТИГА РУСКО ГАЗОВО РОБСТВО!!!
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Няма да ви натискаме за шистовия газ!"заяви хамериканската *** Усрлик! Такова арогантно отношение в никоя независима държава не би позволила, на който и да е посланик да изразява!Представям си колко ниско сме паднали за да може това американско *** да се изразява по този начин!Бетер колониална държава на СДащ станахме1
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99ti, тук дори нестава въпрос кой кого защитатава бе ***. Ти дори да не защитатваш Русия пак си обречен, просто защото това не тие компютърна игра а реалността и всяка грешка се наказва. Рискът да се надяват, че няма да има защитаващи е прекалено голям, и затова дори такива като теб пръдльовци ще духат .....
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нямало да ни натискат....бреййййййййй брей брей имаме дипломатически гаф, казал е нещо дето само е трябвало да си го мисли не да го изплюва!! Ама явно няма страх от нас та затова. Бойко не мога да му гледам кратуната обаче му казвам бражо , че защити нашите интереси ...за момента. Ще видим по нататък.
91
2
 
2
 
! Отговори
до georg преди 12 години
А ти къде виждаш да е дал оценка за работата на правителството?
90
2
 
4
 
! Отговори
oooo преди 12 години
Няма да ви натискаме изобщо, само малкооооооо !Ей кога ли ще дойде денят когато ще ни оставят на мира сами да си се развиваме, нито Американци нито Руснаци нито Европа ни трябва.
89
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези държави са бъдещ плацдарм за подход към Русия, и всеки който може да бъде помагач или саботьор, трябва да се подмени с такъв който няма чувства към противника.------------------- Ми като искаш да не те подменят с ***, какво защитаваш русия? Русофила е по-вреден и от ***.
88
2
 
3
 
! Отговори
georg преди 12 години
ako v edna druga demokratichna strana edin poslanik bi si posvolil da dava ozenki sa rabotata na pravitelstvoto toi vednaga biha gp prisovali v vansno ministerstvo i biha go otsovali oh isvinete kasvam v edna demokratichna i normalna darsava . tova e gruba namesa v vatresnite raboti na edna strana .
87
2
 
3
 
! Отговори
до 87 и 78 преди 12 години
морнинг стар , освен название на оръжие е също и едно от названията на Луцифер и на планетата Венера .
86
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност Уорлик е прав - тъпо е да имаш 5-6 аец-а и да плачеш срещу шистовия газ. Козлодуй би могъл да нанесе хиляди пъти повече щети, отколкото една сонда.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ са врагове на Българския народ, защото го унищожават години наред и подменят населението на България с *** засметка на Българите ! Това се прави поради това, че славянските държави и тези около Русия вианги са били в добри отношения, зацелта тези народи трябва да се подменят с други които неса лоялни. В нашя случаи-***! Тези държави са бъдещ плацдарм за подход към Русия, и всеки който може да бъде помагач или саботьор, трябва да се подмени с такъв който няма чувства към противника.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само им вижте гадните мазни сурати на двамата рептили. *** отвратителното