Руският газ е вреден за България

Руско издание: Енергийната помощ от САЩ – мръсно удоволствие
Обновена: 7 фев 2012 11:43 | 7 фев 2012 10:01, Елка Василева
387
Руският газ е вреден за България
Снимка: архив, Reuters

Вашингтон приканва София да сложи край на енергийната си зависимост от Москва, пише в. "Независимая газета" под заглавие: "Руският газ е вреден за България".

Тези дни държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предложи на България алтернативни енергийни доставки, но презокеанската помощ ще бъде скъпа, а от екологично гледище - доста мръсно удоволствие, твърди изданието.

Премиерът на България Бойко Борисов посочи в неделя, че проучванията за шистов газ в страната може да започнат, едва след като българските експерти бъдат убедени, че добивът на газ по начина, предложен от американската фирма "Шеврон", е безопасен за околната среда.

Шистовият газ обаче извърши революция в газовия отрасъл на САЩ. Сега редица държави от Източна Европа канят компании от чужбина да търсят такъв газ на тяхна територия, посочва всекидневникът.

Още по темата

Според експерти на "Независимая газета" американската помощ за България и други страни може да им излезе солено, се казва в статията, цитирана от БТА.

Американските технологии за добив на шистов газ са скъпо удоволствие - себестойността на 1000 кубични метра в САЩ е близо 150 долара, а в Европа може да надхвърли двойно тази сума поради спецификата на находищата, отбелязва Сергей Правосудов, директор на руския Институт за национална енергетика. Освен това подземните води може да бъдат заразени с химикали, допълва той.

Европа разполага със солидни запаси от шистов газ, съответно регионът представлява интерес за американските компании. Затова правителството на САЩ се опитва да защити интересите им в Европа, коментира Александър Щок, началник на управление във фирмата "2К Аудит - бизнесконсултации/Морисън интернешънъл".

Усилията на САЩ обаче може да се окажат напразни, по-специално защото добивът на шистов газ в промишлени мащаби чрез наличните технологии едва ли е възможен в Европа, смята експертът. "Едно находище на шистов газ представлява огромна площ, която фактически трябва да бъде взривена. В Англия вече видяха какъв може да е резултатът от хидроразрив край градовете", добавя той.

Американските предложения, направени на България, "лежат по-скоро в политическата плоскост, отколкото да са икономически обосновани", твърди Алексей Козлов, аналитик от "Ю Еф Ес инвестмънт къмпани". Според него засега не се знае на българска територия да има достатъчно много шистов газ, "за да е оправдано прилагането на толкова скъпоструващи технологии".

"САЩ традиционно се стремят да откъснат източноевропейските страни от Русия и точно затова стимулират присъствието на свои компании в тях", заявява Сергей Правосудов, цитиран от "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
0
 
0
 
! Отговори
До 373 преди 12 години
И къде я изгубиха тази К-266 "Орел"? Я ми светни, че нещо не съм наясно! Ако имаше нещо, хиените щяха да нададат щур кикот. Ти Нямаше да стигнеш до компа, щеше да переш гащите и панталона си!
321
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
никаква сметка нямаме някой друг да ни източва ресурсите, държавата, ако се грижеше за собствения си просперитет, а не за джобовете на временно управляващите я, би инвестирала не в асфалт и камъни, а в технология за проучване на въпросния шистов газ... бихме имали сметка ако сами си го проучим, вместо да си подаряваме ресурсите на американците , и то доброволно
320
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, кихаме от руския газ, но в неподходящата посока, целта е на запад да кихаме не на изток
319
4
 
1
 
! Отговори
за 380 преди 12 години
ти си пияна ***, нали :) няма да умрем, надживяхме поробите ли те си -руската и турската империя ако забелязваш...тях ги няма , а ние пак сме си тук, така 3-4 хиляди години вече ,а ти мили ДГД :))
318
5
 
5
 
! Отговори
Евразийская Империя преди 12 години
Умрете мръсни американци!!!Умрете всички български *** на тлъсти американски ***,ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!ДАНО ГОРИТЕ В АДА!!!ДАНО ОТ СПИН И РАК ДА УМРЕТЕ,ВСИЧКИ ВИЕ-ПАЛАЧИ на БЪЛГАРИЯ!!!ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!!!ДА ЖИВЕЕ ПУТИН!!!
317
2
 
4
 
! Отговори
няма БГ газ !!!!!!! преди 12 години
Не съществува такова нещо като "български" газ. Разберете го най-сетне!В момента, в който всяка фирма -американска или руска открие шистов газ в България, този газ е тяхна собственост! Проумейте го това,Никой няма да ти продава нещо на цени под пазарните. А това, че всеки гостенин е безскрупулен искат ли се доказателства?
316
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Де сте бя, червените свинчета, хайде да квичите в хор - без руска газ не можем, нищо че *** ви я дава 2 пъти по-скъпо от на немците
315
3
 
6
 
! Отговори
Поправка преди 12 години
Не руският газ, а руската имперска политика е вредна за нас.....
314
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русофобите прости станаха познавачи на газодобиването, геополитика и световната икономика.И догато си чешат езиците, хамериканците им смъкнаха и долните ***, и си останаха бедни и *** пutkи заспали.
313
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди дни руската агенция Новости писа че в Щатите цената на природния газ е 99$ средно.Като по-големите количества са от шистов газ.Докато в самата Русия,с най-големи залежи и добив във света,цената на газа е 120$,с тенденции до лятото да нарастне до 150$.Затова че лично аз не вярвам на тоя експерт,сложен от Путин!
312
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааа,ето къде сте русофилите!Чудя се що 25 минути никой не защити Руския Северен флот заради това че изгубиха подводницата К-266 "Орел"!
311
3
 
7
 
! Отговори
352 - ри - продълж. преди 12 години
Видях такава интелигенция, за каквато можем само да мечтаем. Хора с култура, поливалентни. Най-голямата им гордост е да ти покажат библиотеката си, която не е от декоративни суперобложки, както в американските филми. Г-не, ще се почувстваш много жалък, ако попадниш всред такива хора, каквито познавам в Русия. Аз съм бил на много места, уважавам американците, с които съм общувал, заради чистата им, детинска доброта. Но не е Русия! Единствено ми заприличаха на руснаци посетителите на Metropoliten!
310
4
 
11
 
! Отговори
Аз съм 352 преди 12 години
Любезни г-не No 360, не не видях! Братският славянски народ живее нормално и понеже не иска никой даже да си помисли да го нападне, стоически търпи колосалните разходи, които се дават за отбрана.Поначало русите имат една неразбираема за западняка склонност да страдат. И аз не я разбирам тази руска душа, без да съм западняк!Както и не разбирам как още не са ни изхвърлили от сърцата си. Нас - неблагодарните фурнаджийски лопати!Обичат ни. Видях хора интелигентни, четящи и в метрото, и в автобусите.
309
2
 
4
 
! Отговори
Стоянов но не Петър преди 12 години
Цените на Руския газ за България ще паднат когато има конкуренция на пазара и ..........!!!А какво ще кажете за цените на телекомуникационните компании например???-и те щяха да паднат когато влезе на пазара втория оператор и после още щяха да падна когато се появи и третия оператор и тн. и тн. Примери много , но нищо истинско!!! После пак някой ще ни обяснява ,че .........
308
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слънце пече всекиден,вятър духа всеки ден,водата тече всеки ден!Защо тогава да взривяваме огромни територии,защо да покриваме с масла и ***,защо да тровим водата за ХИЛЯДИ ГОДИНИ НАПРЕД?!Друга България ли имаме?А децата ни,а внуците?Те с противогази ли ще ходят?Енергийните монополисти правят МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ от добив газ,за това не развиват алтернативните методи за добиване на енергия.Изобщо не им пука за някаква си малка държава някъде там на Балканите.На нас обаче ТРЯБВА да ни пука!!
307
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако беше вреден руския газ защо тая посрещна тези *** в американското посолство те ли са по важни или ние за шистовия газ трябва цялата страна да се вдигне и да изгоним мрусните и алчни евреи от хубавата ни родина
306
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОСРЕДНИЦИТЕ НА ... Татунчо, преведи (ако можеш) какво казват в Щатите!Но тъй като си Шевронско псе, бягай за кучешките си пържоли.
305
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
358,посредниците играят заедно с газовия гиганти ние плащаме най-скъпия газ в Европа
304
2
 
7
 
! Отговори
до 360 преди 12 години
възмутих се, когато славянският народ бедстваше на летище Варна, щото се беше подлъгал, че ***-мутраню може да направи нещо като хората в сферата на международния туризъм
303
9
 
4
 
! Отговори
песен за Путя преди 12 години
Осем години президент, сега пак си кандидат,погледни ни в очите и прекрати своя мандат.Ти си точно като мен - човек, а не бог.Аз съм точно като теб - човек, а не балък.