Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!

Всичко е във ваши ръце, каза американският посланик у нас
Обновена: 6 фев 2012 14:41 | 6 фев 2012 10:23,
183
Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!
Снимка: БТА

САЩ няма да оказват натиск върху България за вдигането на мораториума за шистовия газ, но се надява оценката за безопасността на добива да бъде обективна. Това каза пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, заяви американският посланик.

„Всичко е във вашите ръце. Ние се надяваме, че това, което българите ще направят, е да разгледат обективно нещата. Когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия. В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата“, обясни Уорлик.

„В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ и смятаме, че можем да опазим околната среда. Но решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат „да” или „не” по отношение на шистовия газ за в бъдеще“, отчете Уорлик.

Още по темата
Той обаче допълни, че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ са паднали стремглаво надолу.
„В България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение“, посочи американският посланик.

Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда, каза още Уорлик.

България е готова за безвизов режим за САЩ. Кога обаче това ще стане факт, трябва да реши Конгресът, каза още дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
4
 
! Отговори
АРКАН преди 12 години
Кой си ти ,че ще натискаш бе гей нещастен!Проблема е че отзоваваме наши посланици с минало в ДС , а шпиони и *** от ЦРУ като този търпим.
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо този посланик на АМЕРИКА е постоянно във центъра на вниманието,като някой управляващ в БГ. --------------------- Защото руснаците плащат да го компрометират със лъжливи заглавия като това тук.
161
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя циркаджия до кога ще ни убеждава колко мисли за енергетиката ни ? Мястото му е при мъжкото шимпанзе в зоопарка !
160
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е посланика. За съжаление, българите в по голямата си част са прости като пънове !
159
3
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Мерси за съветите, Уорлик!Аз пък да ти кажа, България е имало 1000 години преди СЪЩ и ще я има поне още 1000 години, след като САЩ престане да съществува!
158
2
 
4
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Другарю посланник,защо не се интегрирахте къ индианското общество,а дедите ви като бандити завоеватели ги избихте и си оставихте малко от тях но в резервати.Акъл от масови убиици не искаме.Ние добре си живеехме с тях.Заедно работехме в заводите и на полето,но вашата демокрация унищожи фабрики,заводи и добре структорирани форми за обработка на земята ни.Искате *** в тези благодатни земи след това идвате и ги избивате както сте сторили с индиянците.Ядец другарю убиец-посланник.
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТО НЯМА ДА НИ ИЗВИВАТЕ РЪЦЕТЕ, ЗА КАКВО ЩЕ ИДВА ТУК РИЧАРД МОРНИНГСТАР - СПЕЦИАЛНИЯ ПОСЛАНИК ПО ЕВРО-АЗИАТСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ВЪПРОСИ?!!!!!!!
156
3
 
10
 
! Отговори
Стоян Николов преди 12 години
Питам се и не мога да си отговоря на един въпрос от 2 години насам. Защо този посланик на АМЕРИКА е постоянно във центъра на вниманието,като някой управляващ в БГ. Той е винаги на коктейли,мероприятия,важни събития в нашата страна и т.н . Защо не си стои в лъскавото посолство и не оправя проблемите на гражданите си в България,както правят другите ,които не сме виждали даже и на снимка а е седнал да ни слага ултиматуми. България няма да бъде база за монопола на фамилия БУШ. Разбра ли Бойко !!!
155
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България до тоя ли газ остана?Къде са заводите,къде е икономиката,защо няма министри до сега които ги продадоха заводите и ги съсипаха - в затвора!!!!!!!!
154
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бегайте си в Америка и вземете и *** да си ги интегрирате там!!!!!!!!!!
153
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв зор имат чак в америка за шистовия ни газ?далаверата на шеврон май отива на м...а си
152
4
 
12
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
Тези самодоволни криминални прасета от снимката с най-голям кеф бих ги обезглавил публично на рамазан байрам. За военни престъпления прошка няма!
151
2
 
12
 
! Отговори
някой преди 12 години
Хайде марш от тук, че ми писна от сценаристи в тоя живот и да определят нашия какъв трябва да е!
150
3
 
14
 
! Отговори
шисти преди 12 години
Уруда да си ходи. Там да дава съвети. Аман от разбирачи по шистите. Където се добива шистов газ остава пустиня. Тази инфо е за наивниците и американските клакьори.
149
4
 
21
 
! Отговори
КОНСТАТАЦИЯ преди 12 години
НА СНИМКАТА НЯКОЛКО ГНУСНИ И МАЗНИ АМЕРИКАНСКИ ***!
148
5
 
3
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
22 години ни управляват *** защото *** като теб които не скачаха стояха си на топло във вмирисаните одияла и не гласуваха а се вживяваха ама на тъмно и да не ги види некой и защото сте прекалено много е за това е в тая кал тая държава и сега силно се надяваме при тези снеговалежи наводнения и торнада силно да намалеете а ако даде господ и тотално да изчезнете -супер
147
5
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
До Б.Б. вземи и вместо само Хитър Петър да четеш, прочети и малко история . Защото и запада и изтока ползват и след това изхвърлят времените си съюзници какъвто си ти . Затова поучи се от грешките на предците и ги избягвай. И когато постигнат целите си ти ще си ненужен.
146
3
 
16
 
! Отговори
платен преди 12 години
На такъв се вика - ***, но упорит. Той твърдо си вярва, че сме аборигени!
145
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ДА ВИ НАТИСКАМЕ САМО ЩЕ ВИ ГО ОТПЕРЕМЕ НА ЗАДНА СКОРОСТ. СЕГА НА КОЙТО НЕ МУ Е БИЛО ЯСНО ЗАЩО ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ МИСЛЯ ЧЕ МУ СЕ Е ПРОЯСНИЛО. 22 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ *** ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЯСНО НА ТЕЗИ КОИТО СКАЧАХА РИПАХА И НА ТЕЗИ КОИТО ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ. ЗАТОВА ЩЕ ЖИВЕЕТЕ В МИЗЕРИЯ КАЛ И ТИНЯ. ЗАЩОТО КОГАТО ЕДНО ПЛЕМЕ Е ПРОСТО И ТЪПО ТО НЕМОЖЕ ДА ЖИВЕЕ КАТО ДРУГИТЕ ХОРА ПО СВЕТА.ПРОСТОТИЯТА И ТЪПОТИЯТА СЕ Е ЗАГНЕЗДИЛА ДЪЛБОКО В МУТРЕСТАНСКОТО ПЛЕМЕ. И СПАСЕНИЕ НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
144
2
 
16
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
137 много си зле, има доста материали за шистовият газ, как се добива и какви са последствията, вземи се образовай малко преди да пишеш глупости, или си платен драскач на Хамериканците