Първо природата, а след това финансовите ползи!

Борисов отново е защитил тезата си за шистовия газ пред Морнигстар
10 фев 2012 17:33,
160
Първо природата, а след това финансовите ползи!
Ричард Морнингстар с Бойко Борисов. Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, съобщиха от правителствения пресцентър.

След посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън той пристигна у нас със задачата да убеди българските институции как могат да се комбинират нови енергийни проекти и опазване на околната среда относно добива и проучването на шистов газ.

Пред него обаче Борисов отново защити тезата, че приоритет на правителството е съхраняването на природата.

„Оставянето на българската природа в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място, а след това са финансово-икономическите ползи”, заяви премиерът по време на срещата.

От своя страна Ричард Морнингстар се ангажира САЩ да предоставят на страната ни най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

Още по темата

Относно изграждането на АЕЦ „Белене“ Бойко Борисов заяви, че в момента кабинетът изчаква консултантът HSBC да завърши своя доклад относно целесъобразността на проекта.

„До настоящия момент този проект струва на българските данъкоплатци 1,39 млрд. лв.“, допълни премиерът.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия заяви, че подкрепя усилията на страната ни за постигане на енергийна сигурност и енергийна ефективност.

„Подкрепяме реализацията на всеки проект, който ще осигури диверсификация на доставките на Балканите“, допълни Ричард Морнингстар.

Енергийната сигурност на България, енергийната ефективност, диверсификация на доставките и изграждане на междусистемните газови връзки със съседни държави бяха сред темите, обсъдени по време на срещата.

Премиерът Борисов информира Морнингстар, че преговорите и съвместните действия с Турция, Гърция и Румъния за изграждане на интерконекторните връзки между страните са в напреднала фаза и очаква строителството им да започне до края на настоящата година.

Вчера Ричард Морнингстар раговаря и с президент Росен Плевнелиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Не харесвам Бойко, но в случая ще кажа че е прав, независимо какво са истинските мотиви.Браво.
85
1
 
4
 
! Отговори
Не е верно преди 12 години
Томас?!?! Ти говориш за Господ Исус Христос, да се слави името МУ, и обичаш руснаците?!?! Ти си си загубил ума! Ще се помоля за теб!!!
84
1
 
8
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Боко явно не е добре обяснил на тоя хамериканец че не ги искаме,а тая нова технология да си я намушкат те знаят къде.Най мизерните сме в света,само природата и здравите деца ни останаха и тях ли ще ни вземете бе терористииии!Оставка боко незабавно иначе ще търсиш убежище от Уорлик
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми пука нито за Русия нито за Америка грижа ме е само и единствено за България! Останалите да се оправят!
82
0
 
6
 
! Отговори
Томас, преди 12 години
правилна ли те разбрах: европейците са ненадеждни, защото са ни разпокъсвали и използвали. А американците? Не са ли ни бомбардирали? А ние като послушни васали и паметник им вдигнахме? Дано наистина се отстоява това, което е заявил Борисов. Защото Добруджа ни храни. И добруджанци пият вада, която основно идва от Шабленското езеро. Шистовият газ, неговото проучване и добив ще ги обрече. Доказан е сеизмичният ефект на добива. Комисионните, не само във финансово изражение, явно са доста примамливи.
81
1
 
3
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Знаеш ли на колко народа българите са дали език? --На колко народа са дали език?Според мен, на нито един!
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно защо американците толкова много се загрижиха за енергийната ни политика .... Европейците ни затвориха половината АЕЦ , та сега ако нещо не дай си Боже стане в Марица изток минаваме на режим , нека и руски газ да няма , с шистовия да се изтровим и се връщаме в средновековието , накъдето и май сме поведени !
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Томас :Лесвки е искал чита и свята Република , колко Републики е имало в Европа по онова време.--В Европа има републики от хиляди години! Чети историята.
78
0
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
За сметка ще ни правят поклон.АМА КВО СТАНА С ВИЗИТЕ?
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаеш ли на колко народа българите са дали език? Не става въпрос за национализъм а за истина!
76
2
 
1
 
! Отговори
64 преди 12 години
Томасяне, ако скаманите хамериканчета (по-бетер *** и от съветските) не бяха превъоръжили, нахранили и облекли 3 пъти!!! червената ***, наречена армия, русия никога нямаше да съществува. За сметка на друг тоталитарист, но скапаните руснаци щяха да са вече изродени от блъскане по мините. За да не спорим за глупости - двигателят за прословутите Т-34 е АМЕРИКАНСКИ. Справка - ГУГЪЛ. Само САЩ спаси СССР. Защо ли??? Глупостите за Англия и Франция с тяхната "съпротива" са направо смешни:)
75
2
 
5
 
! Отговори
Хилари Клинтън преди 12 години
Отказа за проучване и добиване на шистов газ на американски фирми от българска страна говори,че има радикален ислям в България.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Томас :Лесвки е искал чита и свята Република , колко Републики е имало в Европа по онова време.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BBC News (20 November 2011) : "Chevron said it had underestimated the pressure of underwater oil deposits while drilling, causing oil to rush up the bore hole and seep into the surrounding seabed." И в България ли смятат така да действат.
72
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
71Би ли обяснил какви проблеми е създал Христос ?Христос е Господ, Който се жертва за хората, за да могат да бъдат простени греховете на тия, които вярват в Него.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
65, европейците са по-умни от тебе - те консумират руски газ (около30%) за да си запазят своите находища в Северно море. Не ги мисли дойчовците. те и утре могат да минат без съветска газ. Пук защо да не пробутат Милан на Гъзпром?!?! Ще им приберат некой друг милиард за починала ***. Кеф!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Томас дали са ни Макгахан малко ли е , известно ли ти е че след Войната за независимост Европа се събужда следва Великата френска революция , Наполеон и национално освободителните движения на Балканите чат от които сме и ние .
69
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Само не знам колко *** трябва да си - цяла европа се снабдява с гориво от Русия - даже и германия. Няма друг източник - няма и да има. Има, но са малки - основните доставки са от Русия - а някок плюе по Русия - колкото и да плюете сте безсилни.
68
1
 
3
 
! Отговори
999999999999 преди 12 години
Това ознаава че на боко ще хварчи главата,защото друга технология не е измислена,а ако я имаше французите нямаше да ги гонят от Франция
67
6
 
3
 
! Отговори
до Маркс преди 12 години
Христос е евреин и изповядва юдейската религия - оттам идват повечето проблеми в белите страни.--Пич, ако знаеш калко си прав!!!