ВСС да си каже за Цветанов, зоват съдии

Магистрати недоволстват, че си губят времето заради МВР шефа
17 фев 2012 18:11,
60
ВСС да си каже за Цветанов, зоват съдии
Снимка: архив, Булфото

Над 80 съдии призовават Висшия съдебен съвет да даде институционален отговор на недопустимите според тях нападки и обругаване на съда от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Чрез писмо магистратите напомнят, че според Закона за съдебната власт ВСС е органът, задължен да осигурява независимостта на съдебната власт. 

 „Бездействието на висшия орган на съдебната власт поставя съдиите, обект вече и на персонални нападки, в ситуация да извършват проверки на вече разглеждани дела и да оповестяват фактите по тях. Ненужното изразходване на време за опровергаване на невярно представяне на факти по конкретни дела от министъра
на вътрешните работи отклонява съдията от изпълнението на текущите му задължения“, се посочва в призива на магистратите.

Те добавят, че като висш орган, администриращ съдебната власт, ВСС има необходимите ресурси да се вземат адекватни мерки.

Още по темата
Призивът е подписан от около 80 съдии от Софийския районен съд, Софийския окръжен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и от Върховния касационен съд.

Вчера пък 46 адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен настояха да бъдат осветени имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Въпреки всички критики министър Цветанов вчера заяви, че вярва в българския съд и му подава ръка: "Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция", отсече МВР шефът.

Той започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: магистратиВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
33
 
! Отговори
Дедо преди 12 години
Първо съдиите да си кажат за Красьо Черния, а после могат да искат какво ли не...Защото продължаваме да го виждаме в "Радисън" и никога не е сам!
38
9
 
34
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Съдебната система трябва да защитава преди всиюко интересите на народа,а не собствените си ФИНАНСОВИ такива.Правосъдната система злоупотребява с независимостта на системата само в своя полза.За обида на милиционер-затвор.За убийство на обикновен човек,най-много условна присъда и след това помилване.Защо не свалят превръзката от очите на Темида,да види какво става в БГ?
37
9
 
34
 
! Отговори
СЪДИЙСКИ БОНУСИ преди 12 години
БЪЛГАРСКИ СЪД Е НАЙ-ХУМАННИЯ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ И В ДРГИ СВЕТОВЕ! ПРИ ТОВА НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА, А ТОЗИ КОЙТО МУ Я ДАВА! ДАВАТ ПАРИ НА СЪДИЙТЕ И ТЕ ГИ ВЗЕМАТ, ЧЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ, ВСЕ ПАК Е ФИНАНСОВА КРИЗА. Е, ЧЕ ВЗЕЛИ И ПСНАЛИ НА СВОБОДА, НЯКОЛКО ЕДРИ МАФИОЗА, НЯКОЛКО УБИЙЧИ И ИЗНАСИЛВАЧИ, НЯКОЛКО ГРАБЕЖАРИ, Е ТО ТОВА СИ Е В РМКИТЕ НА СЪВСЕМ НОРМАЛНОТО ЗА БЪЛГАРСКИЯ СЪД. ЗАБАВИЛИ 100-150 ДЕЛА С ОКОЛО 10 ГОДИНИ, Е ЧЕ ТО И ТОВА СИ Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО, ТО НЕ СА КОКТЕЙЛИ, ПРАЗНЕНСТВА, СОАРЕТ
36
9
 
34
 
! Отговори
избирател преди 12 години
За всичко са виновни финикийците,а не съдиите!Те просто си прибират парите и хич не искат да знаят какво мислят болшинството българи за тях!Те просто са подвластни на многото пари!Не е виновен Цветанов,той само им подсказва,че правораздават според това кой подсъдим колко ще им даде да го оневинят!Нима бандитите не се разхождат свободно?Осъждат се само кокошкарите,които не могат да си платят както трябва!
35
9
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тия от съдебната система за какво се имат?!?!? Те създадоха МАФИЯТА в БГ
34
9
 
39
 
! Отговори
нели преди 12 години
Ама това правосъдие има ли изобщо АВТОРИТЕТ. Те с какво заслужиха бонусите си, ако мооже някой да ми каже.
33
12
 
40
 
! Отговори
сдг преди 12 години
Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.=============================================================Не е Цветанов,Европа ви го казва,А Цветанов по всякакъв начин се опитва да ви накара да вземете да осъждате бандитите според заслуженото им.Но някой съдии явно са на надница при бандитите,и неглежират народа и обществените настроения.Все пак тряба да служите на нас,а не на бандитите.
32
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АПАРТАМЕНТА да си подаде веднага ОСТАВКАТА!Така е във всички бели държави!Гаф-оставка!Но нали са навързани като свински черва........
31
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Цв. и ВСС са едни и същи л...а.
30
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
господа съдии а ние с гаидите от кого да се жалваме ,че си губим времето като ви чанаме да осъдите някой от преди 5-6 год. ?
29
13
 
45
 
! Отговори
Ц.Ц. преди 12 години
"Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем"....." Ц.В.Е.Т.А.Н. - Цялото /му/ Вещество Е Така Абсолютно Недостатъчно". Някой разпознава ли се в тази абревиатура ? То си е негова работа!
28
12
 
49
 
! Отговори
Предложение преди 12 години
Освен ВАС и главния прокурор да се заеме с безобразията на властта.
27
11
 
51
 
! Отговори
РАЗ преди 12 години
ИНТЕРЕСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ. СЪЩО ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСТО И ДА СЕ УСТАНОВИ КОИ СЪДИИ СИ ГОВОРЯТ РЕДОВНО И С ОКРЪЖНИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ ШЕФОВЕ И СА В УСЛУГА НА ВЛАСТА ЗА РЕПРЕСИИ НА НЕУДОБНИ.
26
8
 
37
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Заради споразумението АКТА полският клон на "Анонимните" от своя страна атакува сайта на правителството и парламента. На прицел е взет и сайтът на Европарламента.На 3 февруари "Анонимните" прехващат телеконференция между ФБР и Скотланд ярд. Пускат в нета запис от разговорите плюс адреса на електронната поща на участниците.Няколко дни по късно хакерите блокират и сайта на ЦРУ.Наскоро хакерите обявиха, че на 31 март ще блокират и интернета по целия свят.Хакерите от "Анонимните" използват софтуер с открит изходен код, който позволява т.нар. отказ от услуги. При този тип атаки сървърите се задръстват от съобщения, на които не могат да отговорят.Към "Анонимните" принадлежат активни участници в различни интернет форуми и специализирани сайтове, IRC канали, YouTube, социални мрежи и др. Никой досега не е посочил дори приблизителния им брой.Не е известно групата да има свой лидер или централизирано ръководство. Смята се, че тя сътрудничи с други по-малко известни хакерски групи. Филиали на "Анонимните" действат на практика по цял свят. Най-активните са в САЩ, Великобритания, Германия, Полша, Русия.
25
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ ИСКАМ ДА ВЗЕМАМ ОТНОШЕНИЕ,ЗАщОТО МЕРИШЕ НА ***.
24
16
 
37
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
PUKA MI,KAKAV E CECO--DEN DO PLADNE,NOWONLIVOTO4ERVENOG%CEVOKREMALSKOZAKONOBALVO4ESTVO EW E 4 N O !
23
16
 
37
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DA SVALIM TEZI KOMUNISTI,ZA DA DOIDATDOBRITE NEKRADLIVI KOMUNISTIOV4AROVIMASLAROVISTANIGEI6EVIGOCEVITE AIDU4ETADA SVALIM TEZI,ZA DA DOIDATNEKRADLIVINELICEMERNIBANDITSKOPARTIZANSKI I Z 4 A D I Q !
22
14
 
38
 
! Отговори
с разбиране към 38 преди 12 години
Боже......ела си пребери вересиите.......38 .ще се моля за теб
21
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моето мнение е двояко, от една страна съм съгласен с 29, вече три години плюене ще стане и нито една съществена промяна в НПК, която да отдалечи наказателния ни процес от съветския реализъм, за който е създаден, но от друга смятам, че Цветанов е отчасти прав, едно време така лелеяното сега Бай Тошово време, простата липса от касата пращаше продавачка и т.н в затвора, а сега не можем да говорим за длъжностно присвояване , тъй като липсва субективна страна и т.н.
20
14
 
38
 
! Отговори
IVO преди 12 години
NE ZNAM DALI SME GAY ILI GERBERI SAMO ZNAM CHE TAKIVA KATO TEB DETO DARJAXA GOCE I STANISHKO TI ZNAESH KADE VECHE STE VAN OT IGRATA TAKA CHE SEGA MOJEM SAMO DA SE SMEEM NA JADNITE VI PARTIZANSKI PRIZIVI ZA POMOSHT :)