ВСС да си каже за Цветанов, зоват съдии

Магистрати недоволстват, че си губят времето заради МВР шефа
17 фев 2012 18:11,
60
ВСС да си каже за Цветанов, зоват съдии
Снимка: архив, Булфото

Над 80 съдии призовават Висшия съдебен съвет да даде институционален отговор на недопустимите според тях нападки и обругаване на съда от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Чрез писмо магистратите напомнят, че според Закона за съдебната власт ВСС е органът, задължен да осигурява независимостта на съдебната власт. 

 „Бездействието на висшия орган на съдебната власт поставя съдиите, обект вече и на персонални нападки, в ситуация да извършват проверки на вече разглеждани дела и да оповестяват фактите по тях. Ненужното изразходване на време за опровергаване на невярно представяне на факти по конкретни дела от министъра
на вътрешните работи отклонява съдията от изпълнението на текущите му задължения“, се посочва в призива на магистратите.

Те добавят, че като висш орган, администриращ съдебната власт, ВСС има необходимите ресурси да се вземат адекватни мерки.

Още по темата
Призивът е подписан от около 80 съдии от Софийския районен съд, Софийския окръжен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и от Върховния касационен съд.

Вчера пък 46 адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен настояха да бъдат осветени имената на съдиите, които ежедневно си говорят с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Въпреки всички критики министър Цветанов вчера заяви, че вярва в българския съд и му подава ръка: "Има толкова млади перспективни съдии, прокурори и служители от МВР и с общите усилия смятам, че ще успеем. Ръката ми винаги е била протегната за подобен диалог. Включително към съда и всяка останала институция", отсече МВР шефът.

Той започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Съдиите скочиха и срещу операцията Р.А.Л.И.Ц.А., при която беше задържан Валентин Янев-Вальо Бореца в момент на получаване на подкуп.

Според МВР името на операцията е абревиатура от думите - рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия. То обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест по дело за убийство. Цветанов беше категоричен, че който се разпознава, си е негов проблем.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: магистратиВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
16
 
45
 
! Отговори
БРАТ ГАЛЕВ преди 12 години
При Запалката се живееше по-спокойно..
18
33
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ ОТ ВСС, ВСИЧКИТЕ СА НАЗНАЧЕНИ ОТ ТРОЙНАТА КРАДЛИВА КОАЛИЦИЯ.
17
16
 
48
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
БЪЛГАРИЯ НЕ ПРИТЕЖАВА СЪДЕБНА СИСТЕМА. ВМЕСТО НЕЯ ДЕЙСТВА, ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, КОЯТО УМИШЛЕНО РАБОТИ ПРОТИВ, ДЪРЖАВНОСТТА И НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА.
16
14
 
54
 
! Отговори
Гладен съдия преди 12 години
При Запалката се живееше по-спокойно...
15
11
 
36
 
! Отговори
NQKOI преди 12 години
tE I OT EVROPA KAZVAT 4E NI6TO NE STAVA OT NA6IQ SAD TAKA 4E DA NE SE SARDQT NA NIKOI KOITO GI KRITIKUVA
14
13
 
51
 
! Отговори
До пост № 13 преди 12 години
Не. Не съм помилван. Продължавам да съм на същия адрес. На Марин не му остана време. Вече съм говорил с Маргарита Попова. Със сигурност ще освободя помещението за физк. Цветанов. Аз също съм физк. като него, заедно с началника му се грижехме за сигурността на пазарджиите на пазара "Илиенци". Съдба. Единия от нас стана голям човек а другия на вече посочения адрес. Това е живота. Пожелавам го и на теб.
13
41
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-успешният вътрешен министър до сега! За първи път се противодейства на престъпността в тая държава! Червената мафия агонизира!
12
8
 
40
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Какво става в тази държава напоследък - всеки срещу всеки, всеки засегнат и недоволен от някого, а всички вкупом грешат и си прехвърлят вината от един на друг като "горещ картоф"?
11
15
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
11Осведомен си добре... - Марин ли те помилва???...
10
19
 
47
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
От как Гоцю си тръгна имаме три ефективни присъди над престъпници... - имаме, дори ефективна присъда за заплаха за убийство - дали това е случайно???...
9
16
 
50
 
! Отговори
Съдиите - не така ! преди 12 години
Не разбирам защо съдии и адвокати се занимават с физк. Цветанов. След година и пет месеца шоф. Цветанов ще бъде изправен пред ( не сред) тях. Тогава ще се наложи те (съдиите) да "подадат ръка" и да го заведат на ул. "Скопие" 33 в гр. София, на втория етаж. Там стаята е с блиндирана врата, прозорците са с метални решетки, а тоалетната е подвижна, с дръжка и без капак. Костюмът е на райе и гарниран с тюбитейка (също на райе) и с номер от ляво на челото. Според Ваньо Танов е имало защо !
8
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цуцо, към съда трябва да са ти протегнат ушите и очите! Не ръцете! На протегнати ръце се слагат белезници!
7
12
 
44
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Престъпниците под домашен арест се наблюдават от МВР! Ако е под домашен арест и се окаже навън - Цуцо да си пита *** как е станало! Бяха арестували едно съседче със 5 цигари марихуана- беше под домашен арест и 2 месеца имаше патрулка пред тях! Сега е в панделата... Явно може...
6
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Цуцо обижда или клевети - да го осъдят за клевета и обида. Едва ли за професионален юрист като съдия със стаж ще е проблем да осъди един физкултурник
5
11
 
44
 
! Отговори
Нежен тайфун преди 12 години
Че защо скачат съдиите от Наказателното отделение НО на СГС срещу името РАЛИЦА : хубаво ,звучно българско име! Това означава,че и полицаите хабарисват от хубавото и красивото ! А съдия Манолова ,ако е гузна заради пускането в домашен отпуск на престъпник, проблемът си е нейн! Това какво означава: че ако тези с пагоните нарекат следавщите акции МИРА или АЛЕКСАНДРА, ще скочат Мирослава Тодорова или Александра Йорданова! Защо бе, джанъм! Вместо да се радвате, че полицаите ви уважават и почитат, вие скачате! Нали знаете, че тайфуните в Азия и Америка са наречени с нежни женски имена?! Та вие смятате ,че всяко нещо е насочено срещу вас! Ама то си е така: всеки съди по свой аршин!
4
8
 
45
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
По това дело за изнасилването на двете момичета всички са за съд: и тези, разследвали цели 5 години кои са били в тази група, чунким не са знаели кои са били те, и съдията, който цели 23 заседания не е разбрал, че единият от подсъдимите е бил полицай, и сетне тези с фуражките, които още 6 години са влачили делото може би с цел да се стигне до давност. Пък и много докачливи магистрати - не стига, че реално досега не са свършили нищо, а и заплашват със съд за клевета! А сега мълчат като бълха в ***! И защо намесвате ВСС като междинно звено: нали всеки съдия е независим, неприкосновен, несменяем, никой не му налага каква присъда да произнесе, освен ако не го е привлякъл защитникът с тлъста пачка финикийски знаци!
3
8
 
42
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
Всеки в Бг "работи"това ,което не му е работа !
2
8
 
47
 
! Отговори
GMG преди 12 години
Нали вие, съдиите от софийските съдилища, искахте ВСС да не остане постоянно действащ орган и миналата година написахте Кървавото писмо с призив Долой ВСС, вся власть Советам т.е. на ССБ! Видяхте, че подкрепата от вашите колеги от провинцията беше минимална, защото проявихте направо каприз! Какво ви прихвана сега: искате помощ от ВСС с/у Цветанов, а адвокатите помощ от еврокомисар В.Рединг - тя да изиска по официален път с кои съдии разговаря ЦЦ! Как с кои съдии ами с М.Тодорова, преди това с ген.Пенгезов, с Янева преди да стане шеф на СГС, с проф.Груев, с гл.прокурор Б.Велчев и сие! Аман от това непостоянство! Разберете, че не сте единствените, непогрешимите, божествените! И че цялата работа тръгна от дисциплинарното наказание на М.Т.! ИВСС проверява как е протекло делото по изнасилвачите на двете невръстни тогава сестри и защо то се е точило 14 години! Вие от НО на СГС и САС защо не вземете да станете адвокати: хем вие няма да има за какво да се оплаквате, хем магистратите ще си мирнат от вас.
1
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки да си гледа неговите задължения !